>> Street artists brengen een ode aan frietjes van de frituur – >> Muzikaal erfgoed eert culinair erfgoed ->> Vlaanderen is klaar om frietjes van de frituur een week lang te eren tijdens Week van de Friet (maandag 30 november t.e.m. zondag 6 december)
Dit jaar staat de eerste week van december in het teken van onze nationale trots: de versgebakken, heerlijk goudgele frietjes van de frituur! Tijdens deze 21ste editie van de Week van de Friet wordt ons culinair erfgoed opnieuw in de kijker gezet. In de vijf Vlaamse provincies brengen bekende street artists een week lang een ode aan de frietjes van de frituur. Zo zorgen we, in deze bizarre tijden, voor meer goud op straat, en meer goesting in die heerlijke frietjes!
ODE AAN DE FRIET: MEER GOUD OP STRAAT
Nergens anders ter wereld kan je zo’n lekkere frietjes eten als in België. De smaak en geur van de Belgische friet is uniek, net als onze frietkotcultuur die niet voor niets erkend werd tot immaterieel cultureel erfgoed. De frituur is dan ook ingebakken in ons straatbeeld. Zeker tijdens deze moeilijke tijden voor ondernemers, verdienen onze lokale frituristen het om extra in de kijker gezet te worden. Met de Week van de Friet wil VLAM iedereen nog eens laten stilstaan bij de smaak en beleving die zo uniek zijn aan de frietjes van de frituur, ook al mogen ze dit jaar helaas niet ter plaatse opgepeuzeld worden.
FRIETJE, ALS IK JOU ZIE BEN IK NIET MEER BIJ TE STUREN!
Van 30 november tot en met 6 december zal in alle vijf Vlaamse provincies street art opduiken in het straatbeeld om de liefde voor de Belgische friet in de kijker te zetten. Muzikaal erfgoed wordt ingeschakeld om een ode te brengen aan ons culinair erfgoed. De kunstwerken zijn te bezichtigen in Hasselt, Leuven, Antwerpen, Middelkerke en Gent. Door frietjes op onverwachte plaatsen in het straatbeeld te laten opduiken, wil VLAM iedereen herinneren aan de fierheid die ze terecht koesteren voor onze Belgische frieten.
Ik hou van u, ik hou van u, geef me een friet!
De Limburgse Evita Lolita pakt omstaanders in met haar prachtige raamschildering op het oud administratief gebouw naast het Groenplein in Hasselt. Street artist: Evita Lolita. Locatie: oud administratief gebouw thv Groenplein / Lombaardstraat.
Anja, de laatste friet die moet je mij nog schenken!
Gentenaar Mr. Leenknecht brengt een kleurrijk eerbetoon aan frietjes in de Ajuinlei in Gent. Street artist: Mr. Leenknecht. Locatie: tegenover Ajuinlei 14.
Frietje, als ik jou zie ben ik niet meer bij te sturen!
Naast de Stella Artois brouwerij in Leuven (tunnel N19) spreidt Leuvenaar Straatletters zijn liefde voor de friet tentoon. Street artist: Straatletters. Locatie: tunnel van de N19 onder de R23, naast de brouwerij van Stella Artois.
Mijn liefde voor friet is diep zo diep, dieper dan de diepste zee!
Toykyo & Mr Fiksit pakken op het infohuisje aan het Epernayplein op de zeedijk in Middelkerke uit met een passende maritieme ode aan de Belgische friet! Street artists: Toykyo & Mr Fiksit. Locatie: infohuisje naast het vroegere casino op de zeedijk thv het Epernayplein.
Ohlalala frietjes, ze komen goed van pas!
Antwerpenaar Rise One doet voorbijgangers watertanden met zijn typerend werk aan de Binnensingel in Berchem. Street artist: Rise One. Locatie: Uitbreidingsstraat 676 aan de Binnensingel in Berchem, naast Centrum voor Basiseducatie.
FRIETWEETJES: WIST JE DAT…
… een overrompelende 91% van de Belgen het er over eens is dat frietjes van de frituur onlosmakelijk verbonden zijn met de Belgische cultuur? – … 80% van de Belgen vinden dat onze frietjes uniek zijn in de wereld? – … tot 67% van de Belgen na een reis snakt naar frietjes van de frituur? – … 80% van de Belgen steevast naar dezelfde frituur gaat? – … 68% van de Belgen het liefst zout op zijn frietjes wil? – … 53% van de Belgen al verkocht zijn als ze denken aan frietjes of frietjes ruiken? – • … mayonaise nog steeds met voorsprong (41%) de populairste saus is? – • … 51% van de Belgen minstens één keer per maand een bezoekje brengt aan de frituur? – • … 53% van de Belgen frietjes van de frituur simpelweg met hun handen eet? Bij vrouwen loopt dit op tot 61%. – …we het vaakst frietjes van de frituur eten op vrijdag en zondag? – … tot wel 80% van de frituurbezoekers het vaakst frietjes van de frituur eet met hun gezin of met familie? Een echte familiale aangelegenheid dus! – … 96% West-Vlamingen de term frikandel gebruikt, terwijl 91% van de Antwerpenaren dit een curryworst noemt? In Limburg verwijzen ze in 32% van de gevallen dan weer naar de populaire frituursnack als een lange hamburger. – … in Oost-Vlaanderen (78%), West-Vlaanderen (65%) en Antwerpen (64%) frietjes veruit het vaakst gegeten worden uit een kartonnen bakje? In Limburg (45%) en Vlaams-Brabant (46%) is de puntzak veel meer ingeburgerd. – … Limburgse frituren hun frietjes het vaakst meegeven in een kartonnen doos (20%) of papieren zak (45%), terwijl het plastic zakje nog steeds het populairst is in Oost-Vlaanderen (48%) en West-Vlaanderen (54%)? ( cijfers uit Online kwantitatief onderzoek uitgevoerd voor VLAM door iVOX in september 2020 bij een representatieve steekproef van 1.000 Belgen.)