Gault&Millau gids België 2021

De achttiende editie van de Gault&Millau Gids werd onder grote belangstelling, virtueel voorgesteld. De anonieme inspecteurs van de gids hebben ook in dit moeilijke jaar in België meer dan 1270 restaurants gerecenseerd, waaronder ook meer dan 100 nieuwe adressen. C.E.O. Marc Declerck geeft daarbij aan dat de beslissing om dit jaar met een gids uit te komen in maart-april niet evident leek. Maar naarmate de tijd vorderde groeide de overtuiging dat de juiste keuze gemaakt werd, onder meer door vele gesprekken met chefs. Met de uitgave van deze gids wenst Gault&Millau de sector meer dan ooit de aandacht te geven die ze verdient, en de restaurateurs en gasten een perspectief te bieden op de toekomst.

Voor een ruim digitaal publiek stelden Marc Declerck en presentatrice Virginie Claes de achttiende editie van de Belgische Gault&Millau Gids voor. De titel van Chef van het Jaar 2021 gaat dit jaar naar Christophe Pauly van Le Coq aux Champs in Soheit-Tinlot. “Pauly werkt met de beste ingrediënten, vaak uit het eigen Waalse terroir en kiest als NorthSeaChef ook voor het fijnste lekkers wat onze vissers aan wal brengen. Zoals de beste chefs toont hij zijn creativiteit en decoratief tot artistiek vermogen om te verrassen met een aantal uitzonderlijke lichte, luchtige of amusante nagerechten.” aldus de redactie. “Finesse en perfect evenwicht van de gerechten zijn twee terugkerende kenmerken van zijn stijl”, zo bevestigt ook C.E.O. Marc Declerck.

Stijgers aan de top dit jaar zijn De Stadt van Luijck en La Botte met 16/20, Castor met 16,5/20, La Table de Maxime en Cuchara met 17/20. Nuance stijgt naar een topscore van 18/20. Le Pristine komt meteen nieuw in de gids met 16/20 en Bartholomeus is terug met zijn nieuw concept en scoort net als voordien 18/20. Bij de Jonge Chefs van het Jaar vallen David Grosdent (L’Envie – Zwevegem) voor Vlaanderen, Stefan Jacobs (Hors Champs – Gembloux) voor Wallonië en Kevin Lejeune (La Canne en Ville – Brussel) voor het Brussels Gewest in de prijzen.

Ook de volgende thematische laureaten werden bekroond:            Gastvrouw van het Jaar: Marieke Moyaert (Schatteman – Hertsberge) – Italiaan van het Jaar: Gellius (Knokke-Heist) – Aziaat van het Jaar: Saito Harumi (Samouraï – Brussel) – Het mooiste terras: Brugmann (Brussel) – Het mooiste restaurant design: Cuchara (Lommel)- Sommelier van het Jaar: Tom Ieven (Hof van Cleve – Kruisem) – Dessert van het Jaar: Nuance (Duffel) – Brasserie van het Jaar: Bar Bulot (Brugge)- Gastro-bistro van het Jaar: Les Potes au Feu (Namen) – Ambachtsman van het Jaar: Michaël Rewers (Bistrot du Nord – Antwerpen) – Groentegerecht van het Jaar: Brutal by Bruut (Brugge) – Dé Nieuwkomer van het Jaar: Le Pristine (Antwerpen) –           New concept of the Year (nieuwe award): Bartholomeus (Knokke-Heist) – Wijnkaart van het Jaar: Arden (Chateau de Vignée – Rochefort) – Bierkaart van het Jaar: La Marelle (Blaregnies) – Cocktail van het jaar Belroy bijou – Antwerpen – De ‘prijs & plezierverhouding’ van het Jaar: Rizoom (Gent), Ventre Saint Gris (Brussel) en La Gare d’Hamois (Hamois) – De 3 ontdekkingen van het Jaar: Blanc by Aytems (Sint-Truiden), La Bonne chère (Brussel) en Quai n°4 (Ath).

Het Cahier POP dat drie jaar geleden werd opgestart en de beste ‘gourmet street & fast food’ adressen verzamelt, groeit snel. Het telt nu reeds meer dan 380 laagdrempelige, meer casual adressen waar het leuk en lekker ongedwongen tafelen is. Dit betekent opnieuw een honderdtal nieuwe adressen. De drie POP-laureaten van 2021 zijn Baracca in Leuven, Nénu in Brussel en Asie à Tik in Bergen. Ontdek de volledige unieke verzameling op: https://be.gaultmillau.com/collections/pop.

De gastronomische gids telt in dit bijzonder jaar eveneens meer dan 100 nieuwe gastronomische adressen. Dat alleen al geeft de nieuwe gids extra waarde, aldus de redactie. De Gault&Millau gids is ook dit jaar veel meer dan alleen een restaurantgids. In de gids 2021 brengt de uitgever naast de POP-cahier maar liefst vijf andere rijk geïllustreerde cahiers:

  • ‘A Taste of the Netherlands’: de speciale jaarlijkse country guide belicht dit jaar ons buurland Nederland en focust daarbij op 5 smakelijke Nederlandse regio’s.
  • ‘Great Cocktail Bars’: de selectie van de beste cocktailbars in België. Belroy’s Bijou in Antwerpen werd daarbij verkozen tot Cocktailbar van het Jaar 2021.
  • ‘Finest Chocolatiers’: de Gault&Millau selectie van de lekkerste chocolatiers. Enkele weken bekroonde de gids in Brussels Expo reeds Olivier Willems (Oostende), Laurent Gerbaud (Brussel) en Benoit Nihant (Awans) tot Chocolatiers van het Jaar.
  • De cahier ‘Catering Awards’ blikt terug op de Catering Awards die in september 2020 werden uitgereikt en wenst op deze manier de sector van de grootkeukens en event catering een hart onder de riem de steken.
  • De gastronomische en POP-restaurants uit de gids “A Taste of Luxembourg” werden ook in een aparte cahier overgenomen in deze gids.

De App en de website blijven bijkomende en gratis tools die een steeds groter succes kennen, zonder dat zich dat uit in het aantal verkochte gidsen. CEO Marc Declerck wijst er niet zonder trots op dat Gault&Millau met 28.500 verkochte exemplaren in de voorverkoop met een grote voorsprong de Belgisch-Luxemburgse leider van de sector blijft. We danken eens te meer alle trouwe partners die ons gesteund hebben en ook het voltallige Gault&Millau Team dat zich heeft aangepast aan de bijzondere omstandigheden, en ervoor gezorgd hebben dat we deze gids konden realiseren. Eens de restaurants weer opengaan, zal de gids een onmisbare leidraad zijn voor wie restaurants wil ontdekken of herontdekken.

De Gault&Millau Belux gids 2021 ligt in de boekhandel en kost nog steeds 29 euro. Hij kan ook worden besteld op de website shop.gaultmillau.be. Op de website www.gaultmillau.be kan men aan de hand van diverse criteria restaurants opzoeken.