Wie treedt straks in de voetsporen van graaf Camillo Negroni?

Finale van de ‘Campari Negroni competition’ in zicht! 10 juni in het Mas Antwerpen. De spanning stijgt onder de bartenders in België en Luxelburg. Wie kan straks in het jaar dat Negroni zijn honderste verjaardag viert, het meest verrassen met zijn of haar persoonlijke herinterpretatie van deze klassieker? De finale van de Campari Negroni competition vindt plaats in het MAS in Antwerpen en twee weken later volgt de jaarlijkse Negroni week ( 24-30 juni), in tal van bars en restaurants kan je dan met een Negroni klinken op het goede doel. En op het geniale idee van graaf Camillo Negroni honderd jaar geleden.

De iconische Negroni bestaat vandaag 100 jaar. Deze klassieker- voor de vijfde keer op rij uitgeroepen tot tweede populairste cocktail ter wereld, blijft de meest getalenteerde bartenders inspireren in de Campari Negroni competition. Niet minder dan 125 barmannen en –vrouwen uit België en Luxemburg stuurden hun persoonlijke Negroni in. Vijftig kandidaten werden in een eerste faze weerhouden, eind mei werden de tien finalisten op basis van een smaak- en geurtest door de jury geselecteerd.

Op 10 juni nemen deze finalisten het tegen elkaar op onder het wakende oog van een consumentenpanel en een professionele jury. Die bestaat uit 4 internationaal bekende bartenders, Mauro Mahjoub (Duitsland), Salvatore Calabrese (Italië), Luca Picchi (Italië) en Tommaso Cecca (Italië) en chef kok Nick Bril van het Antwerpse sterrenrestaurant The Jane. Zij beoordelen niet alleen de smaak en het evenwicht van de creatie, maar ook de creativiteit, de look en het verhaal achter de cocktail.

De regels voor de finalisten zijn simpel, ze moeten minstens een derde Campari (zoals in het originele recept van de Negroni) gebruiken, zich beperken tot maximaal zes ingrediënten en de cocktail binnen de vijf minuten creëren.

De winnaar treedt straks een beetje in de voetsporen van de bekende graaf Camillo Negroni. In zijn stamcafé Caffè Casoni in Firenze, we schrijven 1919, bestelde hij altijd een Americano, een mix van Campari, vermout en bruiswater. Op een dag,, zo vertelt de legende, besloot de graaf dat het tijd was voor iets nieuw. Geïnspireerd door zijn laatste reis naar London vroeg hij zijn vriend, bartender Rosci Scarselli om een scheutje gin in plaats van bruiswater toe te voegen. De bartender willigde met plezier zijn verzoek in en garneerde de nieuwe cocktail met een schijfje sinaasappel, om het verschil te maken met de klassieke Americano die met een citroenpartje wordt geserveerd. De graaf vond de nieuwe cocktail bijzonder lekker en het drankje raakte bekend als ‘graaf Negroni’s Americano’ of de ‘Americano met een scheutje gin’. De Negroni was geboren.

Vandaag is het recept 100 jaar oud en blijft de Negroni een van de 25 meest invloedrijke cocktails. Tegelijk wordt hij vaak genoemd als een van de meest onderschatte cocktails. Een Negroni is gemakkelijk te maken omwille van de gelijke delen van de drie ingrediënten, maar toch vraagt hij een goede balans tussen bitter en zoet en moet je hem correct serveren. Dat doe je zo: vul een glas met ijsblokjes en voeg 3 cl Campari, 3 cl gin en 3 cl vermout toe. Roer zachtjes en werk af met een vers schijfje sinaasappel.