Wijnbeurs Carrefour 5 en slot

In onze laatste bijdrage over Carrefour herfstwijnbeurs 2020 belichten we wijnen die enkel verkrijgbaar zijn in het assortiment van Carrefour Hyper, het zijn bovendien wijnen die in België, uitsluitend bij Carrefour kunnen worden aangekocht. Onze selectie omvat twee Europese wijnen, eentje ui Australië en eentje uit Chili.

Lunaria Ruminat Primitivo

Cantina Orsogna is een coöperatie met ruim 600 partners in de Abruzzen. Alle geproduceerde wijnen komen uit het gebied dat 15 km van de Adriatische kust ligt vlak bij de 2e hoogste berg in de Apenijnen de Majella. De wijngaarden liggen gemiddeld tussen de 300 en 450 meter hoogte. Carrefour selecteerde de Ruminat Primitivo, het werk van de getalenteerde wijnmaker Camillo Zulli.

Op de proeftafel: Ruminat biodyname 2019

Deze wijn is een zuivere Primitivo met veel fruit en zachte bitters, zuren en tannines en mooie tonen van rijp rood fruit. Een duidelijk rijke wijn met veel rijp zwart fruit in geur en smaak, naast het zwarte fruit (bessen/kersen) ook een fijne kruidenhint. Zwoele smaak met een fraai zacht zuurtje naast het rijke fruit.

De wijn kreeg een IGP Terre di Chieti, is afgesloten met kurk en biedt een alc vol van 14%. Geserveerd bij 15 tot 17° C vormt hij een leuke gezel bij diverse vlees- en wildgerechten maar is een evenwaardige compagnon bij stevige kaassoorten.

Stierschneider Gruner Veltliner

In 1862 nam de familie Stierschneider de kartuizerboerderij over. De 3 volgende generaties zorgden voor een forse uitbreiding van het domein tot de huidige productieomvang van ca. 100.000 flessen. Het maken van wijn is de hoogste vorm van magie; het wringt een prachtig stukje vloeibaarheid van de natuurlijke krachten van het aardse water en de zon met de hulp van de menselijke geest. De wijngaarden bevinden zich in zuidelijk gelegen terrassen in de Achleiten, Klaus, Weitenberg, Hinterkirchen, Steinriegl en Pichl-Point.

Grüner Veltliner is de belangrijkste autochtone druivensoort in Oostenrijk. Het ras beleefde zijn sterkste verspreiding in de jaren 50 van de vorige eeuw met de introductie van de hoge cultuur na Lenz Moser. Het ras is het meest verspreid in Neder-Oostenrijk en het noorden van Burgenland. Als DAC-wijn die typisch is voor zijn oorsprong, heeft het een bijzondere positie in verschillende wijnbouwgebieden. .

In de Wachau-vallei gebruiken de leden van de territoriale beschermingsvereniging “Vinea Wachau” drie merken om hun wijnen te onderscheiden op basis van hun natuurlijk alcoholgehalte. Geurige lichte wijnen tot 11,5% worden “Steinfeder” genoemd (naar het vedergras “stipa pennata”), de klassieke categorie (11,5 tot 12,5% alcohol) wordt “Federspiel” genoemd, terwijl krachtige reservewijnen “Smaragd” worden genoemd. Al deze wijnen zijn niet verbeterd en zijn uitsluitend droog en zonder barriques gerijpt..

Op de proeftafel; Federspiel ‘Cru Achlieten’ 2017

Deze Federspiel is een 100% Gruner Veltliner die in de neus een aantal fruitige maar aroma’s van fijne zuren prijsgeeft. In de mond bloeit een mooi fruitig potentieel volop open hetgeen zorgt voor frisse en leuke smaaktoetsen. Een ideale wijn om te serveren bij vis en schaaldieren.

Reserva Sauvignon Malpo Valley Chili

Chili is één van de “nieuwe wereld-landen” op het gebied van de wijnbouw. Het waren de Spaanse kolonisten die hier begonnen met de wijnbouw, maar men ziet hier ook veel Franse invloeden. De meeste wijnen worden van typisch Franse druiven gemaakt als cabernet sauvignon, chardonnay en merlot. In tegenstelling tot alle andere landen in de wereld zijn de druivenstokken hier nog authentiek en staan niet op Amerikaanse onderstammen. De wijnbouwgebieden lopen als een slinger door het midden van het land tussen de Andes en de kust. Eén van de bekendste Chileense wijnmakers is ongetwijfeld Pablo Morandé, hij is de oprichter van Vina Vistamar. Pablo Morandé is de ontdekker van één van Chili’s bekendste wijngebied: de Casablanca Valley. Sinds enkele jaren worden de wijnen bij Vistamar gemaakt door Irena Païva, een vrouw die in Europa veel ervaring heeft opgedaan. Iets wat duidelijk is terug te proeven in alle verschillende wijnen. Een Europese stijl van wijn maken, zorgt ervoor dat de wijnen velen aanspreken. Vistamar is volledig gecertificeerd en de wijnen worden gemaakt volgens de “sustainability code” die voor de Chileense wijnbouw is vastgelegd.

Op de proeftafel: Reserva Sauvignon 2017 – Malpo Valley Vistamar

Een 100% Sauvignon blanc uit de koelste vallei van Chili. Een lichtgele wijn met fijne lichtgroene schakeringen. In de neus heel wat aroma’s van wit en tropisch fruit, ananas, guave, passievrucht, gemengd met hints van groene appel, zelfs met een delicaat vleugje buxus. In de mond een eerder vettige aanzet die evenwel fris en elegant blijft, Ook subtiele sappige zuren en hints van het tropisch fruit. Mooi lange afdronk met vluchtige accenten van grapefruit en groene kruiden.

Estate grown Cabernet Sauvignon

De Bortoli ‘Melba Vineyard’ in Dixons Creek Yarra Valley in Australië heeft een rijke geschiedenis van uitzonderlijke kwaliteit. Deze Cabernet Sauvignon consistentie gaat terug tot de jaren 1970. De Bortoli Melba Vineyard wordt alleen gemaakt in uitzonderlijke wijnjaren en 2017 werd algemeen erkend als een van de beste seizoenen in de afgelopen 20 jaar, naast 1992, 1995, 2005, 2012 en 2015. Een lang groeiseizoen, zachte en droge herfst, veel tannineontwikkeling. Geproduceerd van de oudste wijnstokken, worden ze met de hand gesnoeid en manueel geoogst.

Het fruit wordt ontsteeld, gevolgd door een lichte verbrijzeling. Individuele wijngaardpartijen werden tot 30 dagen lang op schillen gefermenteerd. Op het gewenste evenwicht van de vrucht- en tannine-extractie werd elke partij zachtjes geperst. De afzonderlijke percelen worden na het persen op eikenhout gerijpt.

Op de proeftafel: Estate grown Cabernet Sauvignon, unfiltered 2015

In het glas een heldere rode kleur met leuke paarse tinten. In de neus aroma’s van rijpe blackberrys, mooi geurend, hints van cederhout en subtiele kruidige toetsen. In de mond fruitige toetsen met subtiele accenten van fijngevoede tannines. Mooie, aangename en lange afdronk met gezellige fruitige accenten.