Wijnfestival Delhaize 6 – wit : winery en nieuwe wijnen

JOÃO PORTUGAL RAMOS ALVARINHO 2016

Wijn van de Alvarinho-druif geteeld in de Portugese subregio van Monção en Melgaço (Vinho Verde DOC), op een terroir van hoofdzakelijk graniet en een oppervlakte van 20 ha.

Vinificatie : gedeeltelijk gefermenteerd in nieuwe Franse eiken vaten. Het andere deel wordt gefermenteerd in roestvrije stalen vaten onder een gecontroleerde temperatuur. Na een pre-gefermenteerde maceratie op een lage temperatuur worden de druiven geplet en wordt het sap geklaard. Fermentatie gebeurt onder een gecontroleerde temperatuur van 16°C gedurende drie weken. 10% wordt gefermenteerd in nieuwe Franse eiken vaten.

Wijn met een mooie citroenkleur in het glas. In de neus rijkelijke en intense citroen- en bloemenaroma’s, gecombineerd met toetsen van mineralen en tropisch fruit. In de mond een aangename smaak, elegant en innemend met een lange afdronk.

Best geserveerd bij een temperatuur tussen 10°C en 12°C. Alcohol : 13,5% vol. Past goed bij stoofpotjes met zeevruchten, visschotels, mosselen en andere schelpdieren, sushi en sashimi, wit vlees en oesters. Prijs : € 10,49 – 30% = € 7,34

MONTAGNY 2015

Druivensoort : Chardonnay die in het glas zorgt voor een lichtgele kleur met grijsachtige schitteringen. In de neus mooie aroma’s van groene appels met toetsen van witte bloemen. Biedt in de mond een elegante smaak met een mooie mineraliteit en smaken van wit fruit, voornamelijk groene appels. Bij voorkeur te degusteren bij  9°C. Alcohol : 13%. Past goed bij wit vlees, gevogelte, vis met saus en schaaldieren. Bewaarpotentieel : 2 jaar. Prijs : € 9,99 – 30% = € 6,99.

TAVEL 2016

Druivensoorten : Grenache, Cinsault, Syrah en Carignan geteeld in de Rhônevallei op een oppervlakte van 630 ha. Paarsrood met in de neus een delicate aanzet waarna licht gekruide atoma’s van rode vruchten en gekonfijt fruit vrijkomen. In de mond een leuk gekruide, gestructureerde en geconcentreerde wijn. Alcohol : 14%. Past bij wit vlees, gevogelte en vis met saus. Bewaarpotentieel : 2 jaar. Prijs : € 5,99.

KETTMEIR PINOT BIANCO 2016

Italiianse Pinot Bianco geteeld op gemiddelde tot hoge heuvels van Oltradige met 3000 tot 3500 planter per ha. De boden bestaat over het algemeen uit losse gestructureerde gronden van kalkhoudende oorsprong.

Vinificatie : traditionele witte wijnbereiding met zachte persing van de druiven en fermentatie in roestvrije stalen vaten op een gecontroleerde temperatuur van 17°C tot 19° C tot eind januari, wanneer de wijn wordt klaargemaakt om gebotteld te worden.

Strogeel met oplichtende, groenige tinten. In de neus bloemig parfum van blauweregen en een fruitige sensatie van groene appels. Droog, met een goede zuurtegraad, en persistent en delicaat mineraal. Alcohol : 13% vol. Leuke gezel bij lichte hapjes, ook uitstekend bij zoetwatervis, zeevruchtensoep en asperges. Bezit een bewaarpotentieel van 2 jaar. Prijs : € 12,49.