Wijnfestival Delhaize : roséwijnen /4

Zomerse, zelfs exotische temperaturen doen ons meer en meer teruggrijpen naar een leuk en verfrissend wijntje dat we thuis op het terras of in de schaduw op een leuke en gezellige manier kunnen degusteren. In dit opzicht boeken de roséwijnen een interessante groei.

De verkoop van de roséwijnen bij Delhaize kende vorig jaar een stijging van 15%, aspect dat de keten aangrijpt om zijn assortiment aanzienlijk te verruimen met enkele leuke nieuwigheden. Ongetwijfeld een buitenkansje voor een eventueel nazomertje, maar gelet op hun deugdelijkheid alvast een unieke kans om bij het eerste zomergloren van 2021, jezelf en vrienden aangenaam te verrassen.

Château Gairord bio 2019

Olivier de Pierrefeu, 4de generatie wijnmakers van het Château Gairord blinkt uit in het maken van biologische wijnen. Voor het telen van de druiven gebruikt hij geen kunstmest, onkruidverdelgers of pesticiden maar een combinatie van compost en natuurlijke mest, en daar stopt het niet. Bij het produceren van de wijn en tijdens het rijpingsproces gebeurt alles op biologische wijze. Wijn dus op zijn puurst.

Olivier kiest ervoor zijn druiven ’s nachts te plukken, De lagere temperaturen van de nacht zorgen ervoor dat de suikerniveaus subtieler blijven waardoor men wijnen krijgt die lekker aromatisch zijn.

Deze roséwijn uit de Provence is een assemblage van Grenache noir, Syrah, Cinsault en Vermentino wat resulteert is een droge, frisse en fruitige wijn.

Lekker als aperitief of bij een slaatje met bulgur. Topper is evenwel een bereiding zalmroos bij roodbaars. Roodbaars is een heerlijke vis met stevig vlees die bast wat smaakgevers kan verdragen zoals sportjes, garnalen of specerijen. Maar ook expressieve wijn, zoals de zalmroze rosé van de iconische appellatie Côtes de Provence doet een roodbaars beter tot zijn recht komen. Hij heeft immers een kruidige afdronk, een lichte neus van rode vruchten en is verrassend elegant.

Rosé de Loire- Pierre Brévin

De Provence is de regio die gekend staat voor de productie van roséwijnen. Maar ook de rosé uit de Loire-streek wordt steeds meer een trend. In deze laatste regio vindt men heel wat grotten die fungeren als ondergrondse kelders. Die hebben een constante koele temperatuur waarin wijnen perfect kunnen rijpen.

Een veelgemaakte denkfout is dat de donkere rosé zoeter smaakt en lichtroze wijn droger is. Maat het sap van zowel witte als blauwe druien is altijd doorzichtig. De kleur is afkomstig van de velletjes van de blauwe druiven en wordt bepaald door de duur dat deze in het sap blijven tijdens het persen van de wijn. Hoe langer ze hebben geweekt, hoe roder de kleur.

Deze rosé is een assemblage van 60% grolleau, 30% cabernet sauvignon en 10% gamay. Het resultaat is een karaktervolle rosé met droge afdronk. Precies wat je nodig hebt bij een sappig gerecht met veel kruiden zoals mosselen op Provencaalse wijze gezien hierdoor alle smaken tot uiting komen. Dankzij de handige schroefdop is een Rosé de Loire Pierre Brévin zo geopend.

Op de proeftafel: Mezzacorona rosé 2019

Trentono DOC, een 100% Pinot Grgio. Mooi fris, erg fruitig en toch behoorlijk droog. Is een leuke compagnon bij verschillende visgerechten.