Wijntoerisme: op verkenning tussen de zomerse ‘plezierwijnen’/2

EN WEG ZIJN WIJ …

Van noord naar zuid gaan we op ontdekking naar wijnhuizen die zich inzetten voor de gezondheid van mens en wijngaard, wijnhuizen die ons het water in de mond doen lopen …

Onze plezierwijnroute begint in het hart van de streek, bij Gustave Lorentz. Het MAISON GUSTAVE LORENTZ werd in 1836 opgericht en schakelde in 2009 om naar de biologische landbouw, waarvan de tiende verjaardag uitgebreid werd gevierd in 2019. Het domein strekt zich uit over 33 hectare op de hellingen van Bergheim in het hart van de Elzas. “De essentie van onze wijnen is het resultaat van een intieme relatie tussen druivenras, bodem en klimaat”, een duurzaam engagement dat trouw blijft aan zijn waarden van respect voor de wijnbouwgronden, het natuurlijke erfgoed en de gezondheid van de consument en van de mens in het algemeen. Het wijnhuis beschikt over een degustatiekelder met een gevarieerd aanbod van formules: ontdekking, gastronomisch en terroir.

Een paar kilometer verderop in zuidelijke richting heet LOUIS SIPP je graag welkom in zijn wijngaarden in Ribeauvillé, die dateren van het einde van de Eerste Wereldoorlog. Finesse, harmonie en authenticiteit zijn de waarden die het wijnhuis wil uitstralen in zijn wijnen. In 2005 is het domein overgeschakeld op biologische wijnbouw. Het was de logische voortzetting van een proces dat in 2000 begon met een geïntegreerde wijnproductie met respect voor milieu en volksgezondheid. “Wij zijn ervan overtuigd dat je met een wijnbouw die het evenwicht tussen bodem en plant respecteert diepere, meer gestructureerde en ziltere wijnen kunt maken.” Hun Bio’S-wijnen – met de S van SIPP – zijn jong en hebben een frissere smaak en een langere afdronk. De familie verhuurt vijf appartementen naast het wijndomein en biedt twee degustatieformules aan: ontdekking en prestige.

Onze volgende stop is de CAVE DE RIBEAUVILLÉ, die evenwicht en zuiverheid uitstraalt in een prestigieus kader. De Cave de Ribeauvillé is het oudste coöperatieve wijnhuis van Frankrijk en ontvangt je op een zeer persoonlijke manier in een lichtrijke ruimte. De hele wijngaard wordt bewerkt volgens verantwoorde wijnbouwmethoden of volgens de biologische landbouw (10% van de wijngaard). Je degusteert er wijnen die heel dicht bij de oorspronkelijke expressie van het druivenras staan. Het lijkt wel alsof je echt in de druiven hapt wanneer je de Muscat proeft, die sprankelt van intelligentie, guitigheid en lichtheid. Naast een wandeling in de wijngaard en een bezoek aan de wijnkelder worden er zes rondleidingen aangeboden om de mooiste wijngaarden van de Elzas te ontdekken. Extraatjes: een speelruimte in de kelder voor de allerkleinsten en een gloednieuw camperterrein met uitzicht op de wijngaarden.

Onze favoriete ‘plezierwijn’ is een AOC Alsace Riesling 2018 van Louis Sipp, « Steinacker » (Bio)- Oog : Wit met lichtgeel – Neus : Weelderige aroma’s van rozen en viooltjes met subtiele toetsen van citrus op de achtergrond – Mond : Een robuuste Riesling, die het smakenpalet stimuleert met zijn mineraliteit. De elegante aciditeit geeft de wijn een fris karakter. De wijnen van Steinacker vallen op door hun lange afdronk. Prijs: 19,20€ bij qualivino.be – www.sipp.com/visites-de-caves-24.html

Onze absolute topper is een AOC Alsace Muscat 2017 van Ribeauvillé; Oog :Goudgeel – Neus : Intens en fijn, van druiven die net geplukt zijn – Mond Aromatisch en fris. We vinden de smaak van de muskaatdruiven terug en hebben het gevoel dat we in een rijpe tros druiven happen! Prijs: 10,35€ bij bestvins.be www.vins-ribeauville.com/la-cave/