Een van de meest opmerkelijke nieuwe aanwezigen op de jaarlijkse Horeca expo in Gent was ongetwijfeld Moldavië dat zich als uitstekend wijnland profileerden en bij de horecaprofessionals op een ruime belangstelling kon rekenen.
Het relatief kleine Moldavië grenst aan Oekraïne en Roemenië maar presenteert ondanks zijn kleine oppervlakte een rijk aanbod aan uitzonderlijke wijnen. Het heeft bovendien de grootste ondergrondse wijnkelder ter wereld en er wordt al sinds 3000 voor Christus wijn geproduceerd.
Moldavië staat op de eerste plaats als het gaat om wijngaarddichtheid en maar liefst op de 16de plaats op de lijst van meest wijn producerende landen ter wereld. Er zijn zowel bekende als inheemse druivensoorten te vinden, van Sauvignon blanc en Chardonnay tot Feteasca Alba en Viorica. Een groot gedeelte van de wijngaarden staan op valleihellingen en heuvels waarop zich ook uitgestrekte bossen bevinden, die de wijngaarden tegen harde wind, koude winters en zomerse droogte beschermen.
Dat de Moldavische wijn nu in Europa in d belangstelling staat komt door het feit dat Moldavië pas sinds 2013 exporteert naar non-CIS (voormalige Sovjet-Unie) landen. In 2005 werd 96% van de Moldavische wijn geëxporteerd naar CIS-landen, waarvan 85% naar Rusland. Maar sinds de oprichting van het nationaal wijnmerk Wine of Moldavia op 5 december 2013 kwam er verandering. Zo werd er in 2022 75% van de wijnflessen geëxporteerd naar non-CIS landen waaronder 54% naar Europa. Inmiddels wordt er geëxporteerd naar 65 verschillende landen.
De wijngaarden in Moldavië zijn door de eeuwen heen met toewijding bebouwd. Wine of Moldavia is het nationale merk van de wijnindustrie in Moldavië. Door de export naar non-CIS landen heeft zich trouwens een enorme kwaliteitsverbetering voor gedaan.
Moldavië kent vier wijnregio’s met een beschermde geografische aanduiding ( IGP). Dit zijn Codru, Stefan Voda, Valul lui Traian en Divin. Elke regio wordt gerund door een vereniging van wijnproducenten met IGP. Alle 4 de regio’s zijn beschermd in zowel Moldavië als in de EU.
Stefan Voda IGP
Hoogte 120-150 m boven zeeniveau, 310-320 zonnige dagen per jaar, 450-550 mm gemiddelde jaarlijkse neerslag
Gelegen in het zuidoostelijke deel van Moldavië, heeft de regio in de loop der jaren nationale en internationale bekendheid verworven met de productie van rode wijnen. De regio omvat de natuurgebieden Botna river Meadow, de Nistru river terraces en de South Moldavia plain. Het geniet van een klimaat met lage vochtigheidsgraad.
De bodem bestaat uit leem en klei en kent de aanwezigheid van mineralen en is rijk aan ijzer. De regio produceert ongeveer 57% rode en 43% witte wijnen; De overheersende variëteiten zijn Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Sauvignon blanc, Pinot gris, Rara Neagra en Malbec.
Valul lui traian
Hoogte 5-310 m boven zeeniveau, 310-320 zonnige dagen per jaar, 450-550 mm jaarlijks gemiddelde neerslag
Gelegen in het zuiden van Moldavië kent het gebied drie subregio’s met specifieke bodem- en klimaatkenmerken: de Bugeac vlakte, de Tigheci bossen en de Prut rivierterrassen. De regio kent een gematigd continentaal klimaat met invloeden van de Zwarte zee.
De regio produceert mousserende rosé, witte en rode wijnen: Cabernet sauvignon, Merlot, Sauvignon blanc en Chardonnay zijn de belangrijkste variëteiten. De regio staat ook bekend voor de productie van uitzonderlijke likeurwijnen, met als bijzonderste microzones Trifesti, Clumai en Plopi.
Codru IGP
Hoogte 150 tot 400 m boven zeeniveau, 310-320 zonnige dagen per jaar – 450-550 mm jaarlijks neerslag gemiddelde
Gelegen in het hart van Moldavië staat de regio gekend voor zijn specifieke omgevingskenmerken die zorgen voor krachtige wijnen. De regio geniet van een gematigd en continentaal klimaat met een milde, korte winter en een warme lange zomer met relatief kleine hoeveelheid neerslag.
De bodem is rijk aan zwarte grond ( chernozem) en dit in zowat 62% van de regio. De bodem en het klimaat bieden uitstekende omstandigheden voor het maken van witte en mousserende wijnen. De meest voorkomende druivenrassen zijn Cabernet sauvignon, Chardonnay, Merlot, Riesling en Sauvignon blanc.
Divin IGP
150-250 m boven zeeniveau, 300-320 zonnige dagen per jaar, 550-700 mm jaarlijkse neerslag in het noorden van de regio, 400-450 mm in het midden van de regio.
Divin is niet zozeer een wijngebied als wel een geografisch gebied dat is afgebakend voor de productie van op eikenhout gerijpt wijndistillaat dat in Moldavië bekend staat als divin.
Divin wordt gemaakt van gedistilleerde wijn dat resulteert in een complexe drank met aroma’s van gedroogd fruit, vanille en specerijen. Afhankelijk van de kwaliteit en de rijpingsduur van de distillaten kan Divin tot de volgende categorieën behoren: VS (very special) minimale rijpingstijd van 3 jaar; VSOP (very special old pale) – minimale rijpingstijd 5 jaar, XO (extra old) minimale rijpingstijd 7 jaar en XXO ( extra old old), minimale rijpingstijd 20 jaar.
Het hoeft je dan ook nauwelijks te verbazen dat je op korte termijn in menig restaurant op de wijnkaart ook Moldavische wijnen aantreft. Geen onbetaalbare kaskrakers die concurreren met absolute Franse topwijnen, maar wel lekkere en aangename wijnen met verrassende smaaktoetsen die het klassieke aureool op een prettige manier verrijken.