Good Fish Foundation (GFF), beheerder van de VISwijzer, heeft de yellowtail vis beoordeeld op basis van een duurzaam gebruik van natuurlijke bronnen, impact op de omgeving en het beheer. Kingfish Zeeland loopt volgens GFF voorop op het gebied van duurzaamheid en aquacultuur en de yellowtail scoort dan ook groen op de VISwijzer. Good Fish Foundation adviseert consumenten en ondernemers te kiezen voor deze goede vis!
Bovenstaand bericht bereikte Zeelands grootste viskwekerij ‘Kingdish Zeeland’ in Kats tijdens de presentatie van de Pure Pacific Yellowtail. Yellowtail is een vissoort die te vergelijken is met de stevige bite van tonijn. De vis heeft een delicate smaak en geen extreme vissmaak. De kleur van de filets is lichtroze/wit. Kortom, een veelzijdige vis die in Zeeland op het land in een gesloten systeem en duurzaam wordt gekweekt door ‘Kingfish Zeeland B.V.’
De eerste kweek van Yellowtail vond vanaf juni 2017 plaats in het bijgebouw op het terrein van Kingfish Zeeland, nabij de Zeelandbrug. Deze kweek blijkt nu zo’n succes te zijn – de groei van de deze vis heeft de stoutste verwachtingen overtroffen – dat de directie van de kwekerij besloten heeft de vis een half jaar eerder dan gepland te introduceren. Op dinsdag 17 oktober kregen de inkopers van groothandel en supermarktketens de gelegenheid om voor het eerst kennis te maken met de Yellowtail op het gebied van de kweek en smaak. Dit terwijl de kwekerij pas op vrijdag 30 maart 2018 officieel zal worden geopend.
Waarom kweek op het land van Yellowtail?
Het gezuiverde Oosterscheldewater heeft een positieve invloed op de kweek. De vis wordt bovendien gevoed met organisch voedsel (onder andere vismeel gemaakt van slachtafval) en er wordt geen antibiotica toegevoegd. Tot slot vindt de kweek op duurzame wijze plaats met groene energie. Windenergie alsook warmtepompen worden bij het kweekproces toegepast.
Het verhaal begint, aldus directeur/eigenaar Ohad Maiman, met de Pacific Yellowtail. Deze exclusieve vissoort, ook wel Kingfish en Hiramasa genoemd, wordt zo zeer gewaardeerd in het Westen dat ze over duizenden kilometers vanuit Japan en Australië wordt aangevoerd. De vis is zeer geliefd bij topkoks vanwege de stevige textuur en de sublieme, zachte smaak. Pacific Yellowtail, geserveerd als sushi, sashimi, gerookt, gekookt of gegrild als een filet of hele vis, is een gastronomische beleving. Deze vis is hiermee een prachtig alternatief voor bedreigde blauwvintonijn of zwaardvis en wordt duurzaam geproduceerd – zonder chemicaliën, antibiotica of vaccins, met 100% groene energie en de hoogste kwaliteit biologische, niet genetisch gemanipuleerde voeding – hier in Europa. Dit alles dankzij innovatieve technologie, ontwikkeld door Kingfish Zeeland.
Kingfish Zeeland heeft als missie om zowel topkoks (èn hun veeleisende klantenkring) als de enthousiaste thuiskok te kunnen laten genieten van de meest pure, verse en duurzame vis. Om hen te inspireren de grenzen van hun creativiteit op te zoeken en hun unieke culinaire vaardigheden ten volle te tonen. Om hun fantasie te prikkelen met de beste, premium kwaliteit Pacific Yellowtail nu en later ook andere premium zeevruchten. Innovatie voor gastronomisch eten. Op een duurzame manier.
In plaats van verdere overbevissing van onze oceanen, of het milieu met kooikweek te belasten, heeft Kingfish Zeeland een duurzaam en innovatief kweekproces ontwikkeld. Om ervoor te zorgen dat de vissen altijd in zuiver water zwemmen, wordt schoon zeewater uit de Oosterschelde gebruikt, een Natura 2000 natuurreservaat. Het recirculerende aquacultuursysteem (RAS) biedt tal van voordelen. Het verplaatst de wetenschap en de praktijk van de aquacultuur naar het land, waar het nauwkeurig gemonitord en gecontroleerd kan worden terwijl de productie niet van invloed op de omgeving is. Deze comfortabele, stressvrije omgeving is ideaal voor het diervriendelijk kweken van pure en gezonde vis, het equivalent van Kobe-beef. Verder voegen we niets toe. Het RAS-proces ondersteunt antibioticavrije groei, enkel niet genetisch gemanipuleerde biologische voeding (hetgeen ook nog leidt tot een hoog niveau van gezonde Omega 3) van het hoogste niveau wordt gebruikt. Bovendien draait de kwekerij op 100% groene energie en wordt geijverd voor het verkrijgen van Best Aquaculture Practices (BAP) en Aquaculture Stewardship Council (ASC) certificering.
Directeur/eigenaar Ohad Maiman gaf tijdens de presentatie toelichting op het kweekproces, waarna een rondleiding volgde. De gastronomische kwaliteiten werden toegelicht door ambassadeur-kok Mart Scherp van restaurant Scherp uit Middelburg. Volgens Mart Scherp, overtuigd van de unieke smaakbeleving van de Yellowtail, is deze vis zeer bijzonder en veelzijdig te bereiden: “De vis kan gerookt worden, zoals zalm, kort gegrild/gebakken in pan of op BBQ, rauw als tartaar, dungesneden en gemarineerd, als Sashimi, of als Ceviche kort “gegaard” in citrus”, aldus Mart Scherp. Facetten die met diverse leuke proevertjes uitgebreid aan bod kwamen.