Vinipax 2017/2 – Quinta da Alorna – Almeirim

Het domein werd in 1723 opgericht door Dom Pedro de Almerida, de eerste markies van Alorna, titel die hij kreeg toegewezen na de inname door de Portugezen van het Fort Alhorna in Indië.

Het domein strekt zich nabij Santaram in de regio Tejo, uit over 2800 ha en richt zich hoofdzakelijk op de teelt van uiteenlopende landbouwproducten. Hieronder vallen eveneens 220 h wijngaarden aangeplant op zanderige ondergrond, de ranken zorgen voor sappige druiven die tot geconcentreerde en complexe wijnen worden verwerkt. Momenteel is de 5de generatie van de markies, eigenaar van het domein. Een aantal renovaties van de gebouwen, o.m. een oude kapel en de vernieuwing van de kelders zorgen ervoor dat het domein zich ook in het aanbod van het wijntoerisme kon inschrijven.

Wijnmaker van dienst is Martta Reis Simões die ruime aandacht besteedt aan de specifieke terroirs, zanderig met keien in de diepere ondergrond waardoor het water doorsijpelt en de wijnranke een diepere voedingsbodem kunnen zoeken. In 2012 werd Martta bekroond als beste jonge wijnmaker in Portugal en in 2013 en 2016 kreeg ze de titel ’beste wijnmaker in Tejo’. Het domein produceert jaarlijks 1.8 miljoen flessen waarvan 45% wordt geëxporteerd naar 28 landen o.m. China, Brazilië; US, Duitsland, Polen en Nederland. In eigen land zijn de wijnen Quinta da Alorna nauwelijks weer te vinden.

Op de proeftafel:

Quinta da Alorna rosé 2016:

100% Touriga Nacional, 12.5% alc. vol. Quinta da Alorna was het eerste wijnhuis om het profiel van de rosé aan de vraag van de consument aan te passen. Heeft een mooie kleur die evenwel jaarlijks lichtjes verbleekt. In de neus mooie aroma’s met accenten van aardbei en rood fruit. In de mond zoete, warme aroma’s met een leuke aromatische aciditeit

Quinta da Alorna – reserva – Arinto & Chardnonnay 2016

Assemblage van 60% Arinto en 40% Chardonnay met 14% alc. vol. De geselecteerde druiven zijn afkomstig van percelen in Charmeca van ranken van meer dan 30 jaar. De sappen van Arinto fermenteren in roestvrij stalen tanks bij 14° C, deze van de Chardonnay bij 18° C om nadien gedurende 4 maand te rijpen in Amerikaanse en Franse eik. Mooie lichtgele kleur met complexe aroma’s en licht gerookte hints met accenten van citrusfruit. Leuke structuur in de mond met de frisheid van de Arinto en de elegantie van de Chardonna die voor een aangename en intense afdronk zorgen

Quinta da Alorna – reserva – Touriga Nacional 2013

Assemblage van 70% Touriga Nacional en 30% Cabernet sauvignon met 13.5 % alc. vol. De sappen rijpen 12 maand in nieuwe Franse en Amerikaanse eik. Donkerrode tot purperen kleur met inde neus intense en complexe aroma’s van violet en wilde bessen. In de mond mooie florale toetsen, volrond en evenwichtig met lange en stevige afdronk

Marquisa da Alhorna – grande reserva white 2015

Assemblage van meerdere rassen met selectie van de beste trossen. Manuele oogst in boxen van 18 kg en fermentatie in nieuwe eik, nadien rijping gedurende 8 maand in tweedejaars Franse eik met eindrijping op fles gedurende minimaal 8 maand.

In het glas lichtgele met hints van citroenkleur. In de neus aroma’s van rijp wit en geel fruit, enige complexiteit door florale inputs. In de mond mooi evenwichtig en leuke structuur met rijke aromatische hints die voor een aangename afdronk zorgen.

Quinta da Alhorna – late harvest 2014

100% Fernão Pires van ranken van meer dan 30 jaar, worden pas manueel geoogst na overmaturatie, gevolgd door nauwkeurige selectie, fermentatie bij 12°c, proces wordt vroegtijdig onderbroken om evenwicht tussen alcohol, residuele suikers en aciditeit te behouden.

Goudkleurig, neus met tropisch fruit en hints van witte bloemen en honig. Mooi zoet in de mond met goede balans tussen natuurlijke aciditeit met elegante en aangename lange afdronk.

.