De verpakkingsvrije Gentse keten beantwoordt hiermee aan een duidelijk stijgende vraag naar minder afval, maar meer bio en steeds lokaler! (Nog) meer lokaal, (nog) minder afval.
Zaterdag 23 mei 2020 opende de Belgische pionier in verpakkingsvrije winkels een nieuwe vestiging aan de Steenputstraat 1 in de Oost-Vlaamse gemeente Nevele. Deze vijfde winkel wordt meteen ook de grootste met een ongezien ruim assortiment groenten en fruit.
De allereerste OHNE-vestiging werd in 2015 geopend in de Gentse Steendam door de jonge onderneemster Sophie Deren. Het concept sloeg heel snel aan en op een paar jaar tijd volgden een tweede winkel in Gent, een winkel in Aalst en eentje in Zwalm.
Coherent en consequent
De vijfde OHNE winkel die zopas in Nevele opende, wordt uitgebaat door Kathleen Lutgen. Kathleen is allesbehalve een onbekende in de streek, zij was voordien immers verantwoordelijk voor een andere biowinkel in Nevele en grijpt deze nieuwe uitdaging maar al te graag aan : “Heel wat klanten waren best teleurgesteld dat de vorige winkel wegviel. Nevele verdient ongetwijfeld zijn biomarkt, en de bewoners reageerden dan ook heel enthousiast op de komst van OHNE”.
Met OHNE komt immers een speciaalzaak die naast het aanbieden van biologische en lokale producten, ook opteert voor een resoluut afvalarme aanpak: “OHNE heeft in de loop der jaren een assortiment uitgebouwd dat volledig verpakkingsvrij wordt aangeboden aan de klanten, inclusief op vlak van non-food. Voortaan kan de Nevelaar ook bij ons terecht voor verzorgingsproducten en onderhoudsproducten in bulk.”
Corona-proof én verantwoord !
De opening van een nieuwe winkel in coronatijden mag dan wel op het eerste zicht verbazen, voor Kathleen is de timing meer dan verantwoord. “De beslissing voor het openen van een OHNE winkel was al genomen voor de crisis. Bij de uitbraak ervan, was het even twijfelen of het wel haalbaar was op korte termijn op te starten. We zijn er resoluut en vastberaden voor gegaan. Dit was voor ons immers een heel bewuste keuze, net nu is er zo veel nood is aan een lokaal aanbod. Mensen kopen dichter bij huis en kopen meer, omdat ze niet buitenshuis kunnen eten. Bovendien wint de korte keten ook aan belang door deze crisis: meer dan ooit is het belangrijk om gezond en vers te eten. Korte keten garandeert een kraakvers aanbod, recht van de boer. En je steunt er de lokale producenten mee, steun die ze in deze onzekere tijden heel goed kunnen gebruiken. Een win-win situatie voor iedereen dus. We hopen dan ook op een blijvend effect van bewustwording eenmaal de crisis is gaan liggen.”
De resultaten zijn alvast hoopgevend: in alle winkels komen sinds enkele weken nieuwe klanten over de vloer die op zoek zijn naar authenticiteit en eerlijke(re) handel.
Tegelijk worden de coronamaatregelen van het Federaal Voedselagentschap strikt nageleefd. De vijf OHNE-vestigingen volgen de richtlijnen van het FAVV, die voorschrijft dat eigen verpakkingen in zelfbediening geen probleem vormen, heel nauwkeurig op. Aan de verstoog raadt FAVV eigen verpakkingen af. Dit lost OHNE op door de verpakkingen van de klant niet aan te raken bij het afvullen. Ook aan de kassa scant elke klant zijn of haar eigen verpakking. Daarnaast ontsmetten de medewerkers veel en dragen ze mondmaskers.
Ondernemingscoöperatie
Vijf zaakvoerders, vijf vaste medewerkers: OHNE is naast een lokale keten met een eigen filosofie, ook een groeiende werkgever. Het winkelconcept vergt echter veel handelingen en heeft dus een gemiddeld hogere personeelskost dan een klassieke voedingswinkel. Ook dit is een bewuste keuze van de oprichters en medezaakvoerders om niet voor de gemakkelijkste oplossing te kiezen, wel voor de meest duurzame.
Ondertussen werken de verschillende OHNE winkels hard aan de oprichting van de ondernemingscoöperatie “OHNE Coop” om een deel van de bedrijfsvoering te centraliseren. Een zero waste winkel uitbaten brengt de nodige uitdagingen met zich mee en door zich te groeperen, genieten de zaakvoerders van een aantal voordelen die noodzakelijk zijn voor het runnen van een gezonde kleine voedingswinkels.
Meer dan een winkel
Ook al geven de “Ohners” zelf geen workshops en concentreren ze zich liever op hun hoofdactiviteit, toch willen zij hun klanten graag nieuwe ervaringen laten meemaken en bijleren. Zo werken zijn samen met partners rond Do-it-Yourself workshops zoals o.a. het maken van eigen cosmetica, passata inmaken, eenvoudiger leven door te ontspullen enzovoort. Die workshops vinden dan plaats in de winkels. Ook Nevele mag zich opmaken voor de organisatie van interactieve sessies met en voor de klanten.
OHNE, meer dan een winkel, een overdraagbare overtuiging.