The Drink Alsace experience: De Alsace, haar wijngaarden, haar wijnen

Dit uniek project waarbij een hyper geconnecteerde van op zoek ging naar de mens achter de wijnbouw in deze regio, verzorgde de voorbije week een aantal rechtstreekse contacten met Belgische supermarkten waar Alsace wijnen te koop worden aangeboden.

Aansluitend bij dit project wordt ook redactioneel aandacht besteed aan de diversiteit van de regio. In een aantal bijdragen alvast relaas over de bezochte wijnkelders die elk op zich een eigen passie en identiteit uitstralen. Onder noemer ‘culinair’ onze gastronomische ervaringen en onder de hoofding ‘travel’ een kennismaking met kleine historische en pittoreske dorpjes en steden die mede de naam ‘Alsace’ in het daglicht stellen.

Aangezien de Alsace door de Vogezen wordt beschermd tegen invloeden van de oceaan, is deze streek één van de gebieden van Frankrijk met de minste neerslag (450 – 500 mm per jaar). De wijngaarden profiteren van een semi-continentaal, zonnig, warm en droog klimaat. Ze liggen op de hellingen van de Vogezen, 200 tot 400 meter boven de zeespiegel en profiteren, dankzij deze hoge ligging, van een maximale bezonning. Al deze factoren zorgen ervoor dat de druiven hier langzaam en gedurende een lange periode kunnen rijpen, waardoor de verfijnde aroma’s zich goed kunnen ontwikkelen. De bodemgesteldheid van de Alsace is heel divers: graniet, kalk, maar ook klei, leisteen en zandsteen. Deze grote diversiteit aan bodems, met een totale oppervlakte van ongeveer 15.000 hectare, is zeer gunstig voor de rijping en ontwikkeling van een groot aantal verschillende druivenrassen. Het terroir drukt hierdoor een eigen stempel op de wijnen uit de Alsace.

Aan de voet van de beboste Vogezen slingert de wijnroute van de Alsace over een lengte van 170 kilometer door de glooiende wijngaarden. Het is een schilderachtige tocht die voert over met wijnstokken beplante heuvels en langs fleurige dorpen met nauwe straatjes en dicht op elkaar gebouwde huizen. Onderweg kan men van de route afwijken en één van de vele gemarkeerde paden volgen die dieper de wijngaarden in gaat of die naar de hoger gelegen toppen van de heuvels leidt. Een plezierig avontuur om zo de verschillende druivenrassen te ontdekken en het werk in de wijngaard van dichtbij te bekijken. Men wordt hartelijk ontvangen in de wijnkelders om te komen proeven en in de wijnstubes kan men genieten van een heerlijk glas wijn.

De wijnbouw in de Alsace kent een rijke en bewogen historie. Ooit meegebracht door de Romeinen, komt de wijnbouw tot bloei ten tijde van de Merovingers en Karolingers, zeer grote liefhebbers van deze “versterkte en vrolijkmakende wijn”. Nog voor het einde van het eerste millennium wordt er al op 160 plaatsen wijn verbouwd. Tijdens de Middeleeuwen behoren Alsacewijnen tot de meest prestigieuze wijnen van Europa. De wijnbouw bereikt zijn hoogtepunt in de 16e eeuw, maar deze welvaartsperiode wordt wreed verstoord door de 30-jarige oorlog. De regio is onderhevig aan plunderingen en natuurrampen, de bevolking dunt uit en de handelsactiviteiten lopen drastisch terug.

Als de wijnboeren na de Eerste Wereldoorlog een beleid gaan voeren dat meer gericht is op kwaliteit, bloeit de wijnbouw weer op. Vanaf dan worden er alleen nog wijnen geproduceerd die uitsluitend zijn samengesteld uit geselecteerde druivenrassen. Vanaf 1945 gaat men nog een stapje verder door het afbakenen van het aantal productiegebieden en het vaststellen van strenge voorwaarden voor productie en vinificatie. Uiteindelijk worden de inspanningen beloond door het instellen van de Appellation d’Origine Contrôlée Alsace in 1962, de Alsace Grand Cru in 1975 en de Crémant d ‘Alsace in 1976. De kwaliteit van Alsacewijnen wordt unaniem erkend dankzij de onophoudelijke inspanningen die de laatste tientallen jaren zijn gedaan door de hele beroepsgroep. Vandaag de dag werken producenten en handelaars, samengebracht in het CIVA, Conseil Interprofessionnel des Vins d’Alsace, samen aan het prestige van Alsacewijn in de wereld.

Zeven druivenrassen voor duizend aroma’s

De wijnen in de Alsace danken hun naam vooral aan de druivenrassen. Zij bieden de liefhebbers een verrukkelijke variatie aan smaken binnen een reeks unieke wijnen die zich ontplooit van de meest droge en lichte tot de meest weelderige en krachtige. Dankzij deze verscheidenheid passen de Alsacewijnen bij een groot aantal gelegenheden: feestelijke en eenvoudigweg gastvrije of dagelijkse. Of het nu gaat om het aperitief, een salade, zeevruchten, wit vlees, de wereldkeuken, kaas of desserts, er is altijd een Alsacewijn die uw heerlijke gastronomische momenten geurig begeleidt.

Sylvaner d ‘Alsace: Deze frisse en gracieuze wijn heeft een licht fruitig of bloemig bouquet dat doet denken aan citrusfruit, witte bloemetjes of pas gemaaid gras… Een goede begeleider van zeevruchten, vis of vleeswaren.

Pinot Blanc d’Alsace: Een wijn die discreet naar fruit uit de boomgaard geurt en naar vleugjes bloemen. Teer en delicaat verbindt deze wijn frisheid met soepelheid die in harmonie zijn met de meeste gerechten: gevarieerde buffetten, zeevruchten…

Riesling d’Alsace: Droog, raszuiver en licht fruitig biedt de Riesling een bouquet van een grootse fijnheid met tonen van citrusfruit maar ook van bloemen of mineralen. Deze gastronomische wijn bij uitstek is weergaloos met vis, schaal- en schelpdieren, wit vlees en natuurlijk met zuurkool.

Muscat d’Alsace: Hij ruikt naar frisse druiven met soms subtiele bloemaroma’s. In tegenstelling tot de Zuid-Franse Muscat is hij droog en geeft het heerlijke gevoel vol in een rijpe druiventros te happen. Het aperitief wordt er rijkelijk mee opgeluisterd en hij past ook uitstekend bij asperges.

Pinot Gris d’Alsace: Hij ontvouwt een weelderige en rijke persoonlijkheid. Stevig, rond en met een lange afdronk toont deze wijn samengestelde aroma’s van onderhout die soms lichtelijk gerookt overkomen. Perfect bij ganzenlever, wild, witvlees, lever en niertjes.

Gewürztraminer d’Alsace: De verscheidenheid in aroma’s is groot. Vol en stevig ontvouwt deze wijn rijke aroma’s van fruit, bloemen of specerijen. Krachtig en weelderig is hij vaak zacht. Perfect als aperitief, in combinatie met de exotische keuken, gekruide en pittige gerechten, met sterke kaas en desserts.

Pinot Noir d’Alsace: Aroma’s van rood fruit zoals kersen, frambozen en bessen of aroma’s die naar hout ruiken kenmerken deze wijn. Soms rijpt de wijn op hout. Dit geeft een complexere structuur. De metgezel van rood vlees, wild, vleeswaren, geitenkaas of gruyère.