2 op 3 Belgen drinken te weinig water

Placeb’eau sensibiliseringsactie van SPA®: meer water drinken dankzij een placebopil

Minder dan een op tien Belgen koppelt een gezond leven aan het drinken van acht glazen water per dag. Een op vijf drinkt zelfs minder dan een glas per dag. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd in 2022 in opdracht van SPA®, het natuurlijk mineraalwater. Dat is jammer, want meer en beter drinken, in het kader van een evenwichtige levensstijl, is net zo belangrijk als bewuster eten en regelmatig bewegen. Dit motiveerde SPA® om een opvallende sensibiliseringsactie te lanceren: Placeb’eau. Vertrekkend van de vaststelling dat de Belgen tot de grootste verbruikers van geneesmiddelen behoren ,  herinnert deze placebopil op een didactische manier aan het belang van regelmatig water drinken. De pil zelf heeft overigens geen enkel effect op de gezondheid. Want wat zit er in een Placeb’eau pilletje? Niets. Maar het wordt wel 8 keer per dag ingenomen met een glas zuiver water. Placeb’eau is vanaf januari gratis te verkrijgen in apotheken, bij artsen en via de website SPA.be en dit zolang de voorraad strekt.

72% van de Belgen vindt gezondheid heel belangrijk en koppelen dit vooral aan hun voeding (48%) en beweging (44%). Helaas wordt het belang van voldoende hydratatie door water erg onderschat : slechts 8% van de Belgen geeft aan dat voldoende drinken van belang is voor een goede gezondheid. Dit terwijl water wel degelijk cruciaal is voor het lichaam.  De nodige consumptie van water om onze hydratatie op peil te houden, wordt geraamd op 1,5 à 2 liter per dag.  Dit stemt overeen met ongeveer 8 glazen. Een doel waar slechts 1 op 3 (37%) Belgen in slaagt. Om hier verandering in te brengen lanceert SPA® de sensibiliseringscampagne Placeb’eau.

“Met deze campagne, om de Belgen ervan te overtuigen om meer water te drinken in het kader van een evenwichtige levensstijl, surfen we voluit op de goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar. Placeb’eau zet aan om zich beter en meer te hydrateren. Net zoals bijvoorbeeld de apps op de smartphone of een sporthorloge dat doen door mensen aan te zetten tot regelmatige beweging. En dit dankzij een placebopil, die enkel tot doel heeft het vochtgehalte in het lichaam te verhogen door de gebruiker eraan te herinneren regelmatig een glas water te drinken,” zegt Bart Peeters, General Manager Benelux et Frankrijk van Spadel.

Enkel positieve bijwerkingen

Placeb’eau speelt in op het feit dat de Belgen fervente pillenslikkers zijn met een placebo die vele voordelen heeft door zijn herinneringsfunctie. Want mensen motiveren om beter te drinken, bevordert onder meer de spijsvertering, het behoud van normale fysieke en cognitieve functies, de regeling van de lichaamstemperatuur en de leverfunctie. Deze gezondheidsvoordelen worden toegelicht in de Placeb’eau bijsluiter. In tegenstelling tot de gebruikelijke lijst van negatieve bijwerkingen van geneesmiddelen, vermeldt de bijsluiter van Placeb’eau er geen enkele, want de enige effecten zijn net positief voor de gezondheid. Om aan te zetten om meer en gezonder te drinken, communiceert SPA® de campagne via haar website, een digitale radiospot en online advertenties, in video’s en een sociale media-actie. De Placeb’eau-campagne wordt verder ondersteund door apothekers, artsen en gezondheid-influencers.

“Dit ‘Beter drinken’ initiatief maakt deel uit van de missie van SPA® : ‘Beter drinken. Beter leven.’ Want beter leven heeft niet alleen te maken met een evenwichtige voeding en regelmatige lichaamsbeweging, maar ook met voldoende, zuivere en natuurlijke hydratatie,” besluit Bart Peeters.