20 jaar Toer de Geuze: Geuzeproduceten zetten voor het eerst hun deuren een heel weekend open

Twintig jaar geleden organiseerde de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL) de allereerste Toer de Geuze. Sindsdien vindt deze openbrouwerijendag om de twee jaar plaats. Dit jaar verwelkomen de deelnemende lambiekbrouwerijen en geuzestekerijen het publiek niet één maar twee dagen, nl. op zaterdag 6 en zondag 7 mei 2017. De Toer de Geuze is uitgegroeid tot het grootste bierevenement van Vlaams-Brabant. Twee jaar geleden namen meer dan 10.000 mensen deel aan de tweejaarlijkse openbrouwerijendag. Dit jaar verwacht de Hoge Raad nog meer bezoekers. Aan het bezoekerscentrum ‘De Lambiek’ in Alsemberg komt er zelfs een pop-up camping.

VZW HORAL organiseert tijdens het eerste weekend van mei de eerste tweedaagse editie in de geschiedenis van de Toer de Geuze. Op zaterdag 6 mei zetten Boon, De Cam, De Troch, 3 Fonteinen, Lindemans, Oud Beersel, Tilquin en het bezoekerscentrum ‘De Lambiek’ van 11u tot 19u hun deuren openen. Op zondag 7 mei kan men tussen 10u en 17u Boon, De Cam, De Troch, 3 Fonteinen, Hanssens, Lindemans, Mort Subite, Oud Beersel, Tilquin, Timmermans en het bezoekerscentrum ‘De Lambiek’ bezoeken. Hanssens, Timmermans en Mort Subite zijn niet open op zaterdag.

Tijdens de Toer de Geuze is de toegang tot alle deelnemende bedrijven en het bezoekerscentrum De Lambiek gratis. Er dient niet gereserveerd te worden om een brouwerij of stekerij te bezoeken. Men kan de Toer zowel met eigen vervoer doen (auto, fiets,…) als met een van de 20 autocars die de Hoge Raad inlegt. Via de HORAL-website kan men op deze bussen een plaats reserveren.

“Met de Toer de Geuze wil onze vereniging het vakmanschap van de lambiekbrouwers en geuzestekers van het Pajottenland en de Zennevallei onder de aandacht brengen. De interesse voor traditionele lambiekbieren zoals oude geuze en oude kriek is de voorbije twee decennia jaar enorm toegenomen. Bierliefhebbers komen uit alle hoeken van de wereld naar onze streek om kennis te maken de Vlaams-Brabantse brouwerijencluster die de eeuwenoude traditie van spontane gistingsbieren springlevend houdt”, aldus HORAL-voorzitter Frank Boon.

Hij voegde eraan toe: “Gezien de Toer de Geuze dit jaar voor het eerst een tweedaagse is, verwachten we dat veel bezoekers uit binnen- en buitenland van de gelegenheid zullen gebruik maken om het hele weekend in het Pajottenland en de Zennevallei te vertoeven. Dat kan het verblijfstoerisme en de horeca in onze streek alleen maar ten goede komen.”

Tijdelijk kampeerterrein: In samenwerking met de gemeente Beersel wordt op het voetbalveld aan het bezoekerscentrum ‘De Lambiek’ (Gemeenveldstraat 1, 1652 Alsemberg) een pop-up camping ingericht, waar kampeerders reeds vanaf vrijdagavond hun tent kunnen opstellen. Een kampeerplaats van 16 vierkante meter kost 10 euro (+ 15 euro waarborg).  Reserveren doe je via toerisme@beersel.be of 02 359 16 36. Het campingreglement kan geraadpleegd worden op www.delambiek.be. Eigenaars van kampeerwagens kunnen gebruik maken van de parking aan het voetbalveld Sollembeemd  te 1654 Huizingen.

Ter gelegenheid van deze jubileumeditie van de Toer de Geuze wordt een HORAL Oude Geuze Megablend 2017 met een heel mooi flesdesign uitgebracht. Deze Oude Geuze is een mengeling van jonge en oude lambiek afkomstig van 3 Fonteinen, Boon, De Oude Cam, De Troch, Hanssens, Lindemans, Oud Beersel, Tilquin en Timmermans. Een fles HORAL Megablend 2017 zal 9 euro kosten. De eerste Megablend dateert van 2009. Dit jaar is het dus de vijfde maal dat de Hoge Raad een limited edition op de markt brengt. Van de HORAL Oude Geuze Megablend 2017 zijn er slechts 21.600 flessen. www.toerdegeuze.be

Deelnemende brouwerijen en stekerijen: Boon: Fonteinstraat 65, 1502 Lembeek, De Cam: Dorpsstraat 67, 1755 Gooik, De Troch: Langestraat 20, 1741 Wambeek,            3 Fonteinen: Molenstraat 47, 1651 Lot, Hanssens Artisanaal*: Vroenenbosstraat 15/1, 1653 Dworp, Lindemans: Lennikse Baan 1479, 1602 Vlezenbeek,             Mort Subite*: Lierput 1, 1730 Asse, Oud Beersel: Laarheidestraat 230, 1650 Beersel, Tilquin: Chaussée Maïeur Habils 110, 1430 Bierk (Rebecq),           Timmermans*: Kerkstraat 11, 1701 Itterbeek en bezoekerscentrum De Lambiek, Gemeenveldstraat 1, 1652 Alsemberg. (* Enkel open op zondag 7 mei 2017)

De Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL) werd opgericht in 1997. Deze vzw verenigt alle lambiekbrouwerijen en geuzestekerijen van Vlaams- en Waals-Brabant. Elf geuzeproducenten zijn lid van de Hoge Raad: Boon (Lembeek), De Oude Cam (Gooik), De Troch (Wambeek), 3 Fonteinen (Beersel), Girardin (Sint-Ulriks-Kapelle), Hanssens (Dworp), Lindemans (Vlezenbeek), Mort Subite (Kobbegem), Oud Beersel (Beersel), Tilquin (Bierk) en Timmermans (Itterbeek). De brouwersvereniging promoot ambachtelijke lambiekbieren, in het bijzonder oude geuze en oude kriek, en neemt ook initiatieven ter bescherming van deze bieren.

www.horal.be