Collection d’Oenoconseil – Primeurs 2016 – Listrac-Médoc Madiran 9/9 slot

Château Lestage –Listrac Médoc

Domein is reeds meer dan 50 jaar in handen van de familie Chanfreau, het omvat 42 ha in Listrac Médoc en 9 ha in Moulis-en-Médoc, dit  op de flanken van de Puy de Menjon, met 43 m boven de zeespiegel, meteen het hoogste punt van de regio.

Het kasteel op het domein werd in 1870 gebouwd volgens plannen van architect Minvielle en kreeg o.m. Napoleon III op bezoek. De chai van het domein is merkelijk ouder dan het kasteel wat erop wijst dat hier sedert vele eeuwen wijn wordt gemaakt. In de chai vinden we een aantal betonnen cuves terug, thans thermogereguleerd wat de authenticiteit van het domein bevestigd. In 2001 werd een nieuwe chai gebouwd waarin eiken vaten kunnen worden opgeslagen, de nieuwe chai is uitgerust om een 1000-tal vaten op te slaan. Boven de opslagruimte werd een extra verdieping aangebracht waar diverse wijn-gebonden evenementen kunnen plaatsvinden. Château Lestage maakt sedert 1932 deel uit van de Cru Bourgeois.

De terroirs bieden een wisselende ondergrond, dan weer eens argilo-calcaire, dan weer graves residuen wat de diversiteit van de bessen ten goede komt. Château Lestage 2016 is een assemblage van 62% Merlot, 37% Cabernet sauvignon en 1% Petit Verdot. In het glas krijgen we een stevige robijnrode kleur, in de neus ontwaren we leuke fruitige aroma’s van zwart fruit. De stevige aanzet in de mond wordt afgerond met mooie evenwichtige toetsen, subtiele houthints en aangename finesse. Een verzekerde bewaarwijn.

Productie 170.000 flessen – 14-18€ TTC.

Clos des Demoiselles – Listrac Médoc

Uitzonderlijk domein van 2.4 ha met eigen microklimaat, sinds 2002 in handen van de familie Chanfreau die het kocht van Jacques de Pourquery. De terroir wordt vooral gekenmerkt door de aanwezigheid van graves pyrenéennes in de ondergrond.

Deze wijn is een assemblage van 62% Merlot en 38% Cabernet Sauvignon. In het glas een mooie rode heldere wijn die in de neus fruitige toetsen van pruimen en zwarte kers losweekt. Deze leuke fruitigheid transformeert zich in de mond tot een aangename en geconcentreerde wijn.

Productie 20.000 flessen – 14-16€ TTC.

Cuvée du Couvent – Madiran

Dit wijnhuis in 1985 opgericht door Guy Capmartin vond een onderkomen in het voormalige klooster van Maumusson-Laguain dat in de vroege 18de eeuw werd gesticht. Het eerste millésime dateert uit 1987. Net na de milleniumwissel werd beslist om op een biologische teelt over te schakelen, overgang die in 2007 werd ingezet met een eerste volledig biologische productie in 2013.

De ondergrond bestaat voornamelijk uit argilo-calcaire residuen waarop uitsluitend Tannatranken werden aangeplant. Cuvée du Couvent 2016 is dan ook een 100% biologische Tannat-wijn.

In de neus ontwikkelen zich eerder langzaam een aantal mooie fruitige aroma’s, ook in de mond opent de wijn zich erg traag. Naast de fruitige accenten krijgen we subtiele lichte houttoetsen. Wijn die na verdere rijping best tot zijn recht komt.

Productie 9.300 flessen – 15€ TTC