2020, vroeg oogstjaar

Vooruitzichten en evoluties in de regio Bordeaux door de Laboratoires Oenoconseil: De regens van 10 oktober 2019 versnelden het einde van de oogst van 2019 en markeerden met een atypische klimatologie, het begin van een milde en natte 2020-campagne. Sinds de oogst van 2019 zijn de temperaturen systematisch hoger, met een piek in februari en april, die 3,5°C warmer waren. De regenval is grotendeels overschot, met een gemiddelde van 35% meer sinds november 2019.

De milde en natte winter liet een zeer vroege bud-break toe die plaatsvond rond 15 maart. Omdat deze weersomstandigheden de hele maand april, mei en juni aanhielden, bleven de wijnstokken snel groeien en volgden de fenologische stadia elkaar snel op tot de bloei, die begon in de week van 4 tot 8 mei. Deze belangrijke fase was een voorbode van de eerste oogstramingen, we wisten dat 2020 op schema lag voor een zeer vroege vintage. De bloei verliep soepel en in ideale omstandigheden.

Overmatig weer en sterke sanitaire druk . Als we een vergelijking maken met 2003 en 2011, de laatste twee jaargangen van grote vroegrijpheid, dan zien we dat het grote verschil ligt in het niveau van de regenval die dit jaar bijzonder hoog is en het dus een totaal atypische jaargang maakt. Als direct gevolg van deze regenachtige weersomstandigheden, ontstond een sterke sanitaire druk in de wijngaard, zelfs ongehoord van zo vroeg in het seizoen. Er werd direct na de zware regenval in het weekend van 10 mei enige schade geconstateerd aan druiventrossen (in sommige gebieden meer dan 100 mm).

Gelukkig kon de wijngaard in een drogere periode van 20 juni tot 10 augustus worden schoongemaakt en konden de wijnbouwers de schimmel weer onder controle krijgen. Uiteindelijk werd slechts een klein percentage van de oogst beschadigd, maar er was nog steeds schade in zeer gelokaliseerde gebieden, voornamelijk als gevolg van het feit dat de wijnbouwers niet in staat waren om de percelen te betreden vanwege het overtollige water. De met water doordrenkte grond in combinatie met warme, droge dagen bevorderde een goede groei van de wijnstokken. .

Een stoffige veraison

De bessen groeien goed en de trossen worden vanaf de tweede helft van juni op de vroegste terroirs gesloten. Net als in 2003 werd de zomer van 2020 gekenmerkt door hittegolven. Naast het gebrek aan regenval werd begin augustus het begin van de waterstress gevoeld. Gelukkig had dit alleen gevolgen voor de jonge percelen of de meest gefilterde terroirs. Aan de andere kant hebben we een sterke vertraging van de veraison gemerkt, waardoor de voorspelling van de oogstdata, wat er ook vroeg gebeurt, met enkele dagen wordt vertraagd. Een ander gevolg is een verspringende veraison, waardoor de rijping vertraging oploopt. Door de zware regenval rond 15 augustus konden de druiven zich weer ontwikkelen en het einde van veraison versnellen.

Tot op heden tonen de eerste rijpheidscontroles een redelijke mate van rijpheid, terwijl de concentratie van zuur en meer in het bijzonder appelzuur al laag is. De regens medio augustus zouden ons in staat moeten stellen een evenwichtige druif te oogsten, wat meestal niet het geval is voor vroege wijnjaren met een zomerse rijpheid. We verwachten dat de oogst tussen 5 en 10 september zal beginnen voor de vroegste terroirs, terwijl de volledige oogst vanaf 15 september zal opstarten.

De regio’s Entre-deux-mers en Sauternes

Kort na 15 augustus startte de eerste oogst voor de Sauvignon Gris en Blanc op de vroegste terroirs. De zeer hete zomer verminderde de aromatische expressie op bepaalde terroirs licht en bevorderde de concentratie van fenolverbindingen in de schil. De hitte en de droogte na dit regenachtige voorjaar hebben het risico op verspreiding van ziekten sterk verminderd en de wijngaard verkeert in een zeer goede gezondheidstoestand.

Tegen alle verwachtingen in blijft het suikergehalte in de bessen gematigd. De zuurtegraad is iets lager dan gemiddeld, maar blijft desondanks op een zeer correct niveau. De laatste week van augustus ging de Sauvignon-druivenoogst van start voor een grote meerderheid van de Graves- en Bordeaux-telers. De Semillon-druiven verdienen nog steeds een paar dagen te wachten, afhankelijk van de terroirs.

– En op de rechteroever…

Op de rechteroever wordt het grootste deel van de Sauvignon Blanc geplukt en volgen de eerste Sémillons. De witte sappen vragen speciale aandacht. Ze zijn minder aromatisch dan in 2019 en kwetsbaarder omdat ze rijk zijn aan fenolverbindingen.

Voor de rode wijnen worden de Merlotdruiven rond half september geoogst. We kunnen ook relatief lange oogsten verwachten om te wachten op de Cabernet Francs, die hun veraison laat klaar hebben. In de vroegste gebieden, met name in Pomerol, hebben de Merlots een geavanceerde technologische rijpheid (TAP: 12,75%vol, AT: 3,55 g/l H2SO4, pH: 3,45) en zullen snel worden geoogst.