Restaurant Moulin du Val Dieu – Aubel

Dit restaurant bevindt zich in de gebouwen van de molen die oorspronkelijk de Molen van de Abdij van Val Dieu was. Vandaag is de ‘Moulin du Val Dieu’ een typische taverne – brasserie waar men terecht kan voor fijne gerechten, lokale specialiteiten, allemaal huisgemaakt, om een lokaal bier of cider te drinken, of voor een lekkere zoetigheid in de gezellige omgeving.

Enkele bijzonder sterke punten zijn de 5 modulaire zalen, de 2 terrassen, een tuin en een speelplein voor de kleintjes (met springkasteel), receptiemogelijkheden tot 300 gasten, de ‘Comptoir Casse-Croute du Moulin du Val Dieu’, de lokale winkel met regionale producten en take-away en een groot eigen parkeerterrein.

De legende van de Abdij van Val Dieu

De legende vertelt ons dat in de Middeleeuwen de Berwinne Vallei in het Land van Herve en Aubel, doorliep in een dicht woud dat een kwalijke reputatie had. Heksen, slechte geesten en andere trollen waren er heer en meester dus was het geen wonder dat het de bijnaam ‘het bos van de Vallei van de Duivel” had. Om af te raken van deze slechte reputatie en om de kwade geesten te bezweren werd een Cisterciënzer abdij ‘Val Dieu’. Cisterciënzers zijn gekend om in gemeenschappen te leven die instaan voor eigen onderhoud en dat verklaart waarom er een molen werd gebouwd om de bloem te produceren die nodig was voor het brood dat in grote hoeveelheden werd geconsumeerd. .

Eens de vloek van al die slechte geesten teniet was gedaan, veranderden ze in forellen, herten, patrijzen en prachtige vlinders…. En dat is waarom bezoekers vandaag deze uitgebreide populatie kan bewonderen in onze meren, bossen en weiden.

Een assortiment da vandaag een grote troef vormt voor het restaurant Moulin du Val-Dieu gelegen in het gelijknamige Val-Dieu. Het heeft dus zijn naam zeker niet gestolen en is eveneens eigenaar van verschillende gebouwen en verschillende percelen in de omgeving doorkruist door de rivier “ Bel” en andere waterwegen die nu de turbine voor de installaties voeden.

Toen in 1972-1973 de activiteiten van de molen geruild werden voor meer moderne faciliteiten, ging de Molen langzaam in winterslaap hoewel een klein aantal molen activiteiten werden aangehouden tot in 1986. De eigenaars Alphonse en Christian Hick en Philippe Van Laethem waren zich wel bewust van de historische, economische en toeristische waarde van het hele complex en zij besloten dus de oude Molen en sommige van de aangrenzende gebouwen om te bouwen tot een gastronomische plek.

Het voornaamste doel was het creëren van een synergie tussen de molen activiteiten waar gespecialiseerd voeder wordt gemaakt en het nagelnieuwe restaurant in de oude Molen. Om dit doel te realiseren worden de gebruikte producten vooral gehaald bij boeren die de producten van de molen gebruiken.

Het restaurant werd uiteindelijk officieel geopend in 1993 en is opgedeeld in 3 delen. Het gelijkvloers en Belfort van de Oude Molen en de oude stallen werden degustatie kamers met een keuze aan koude gerechten, enkele warme traditionele gerechten en overheerlijke zoetigheden. Achterin bevinden zich eveneens 2 grote terrassen, erg gegeerd in de zomer en met een speeltuin voor de kleintjes. Een deel van het gelijkvloers en belfort werd ook ingericht als klein museum. Boven de stallen bevond zich de graanzolder die in erg slechte staat was en die vervangen werd door een veranda. Hier brengt de menukaart een keuze van grillades en simpele gerechten met veel aandacht voor lokale producten. In de 2 kleine zaaltjes boven het gelijkvloers en Belfort kan men genieten van gastronomische gerechten bereid met regionale producten. Dit deel van het restaurant kreeg de naam “ Le Grenier à Grains” (de graanzolder) mee.

Het hele complex werd op 23 juni 1993 ingehuldigd als “ Le Restaurant du Moulin du Val-Dieu”; het werd gerund door de eigenaars Alphonse Hick, Christian Hick en Philippe Van Laethem tot einde 2006. Om meer tijd te kunnen geven aan de molen activiteiten en de boerderijen van Moulin du Val-Dieu, besluiten ze het dagelijks beheer over te laten. Sinds december 2017, heeft de Léon Stassen sprl de uitbating overgenomen van traiteur “Les Cours”.

Tijdens onze lunch genoten we van een typisch regionale bereiding van zalmforel met leuk groenteassortiment en een huisgemaakte bereiding van vol au vent waarbij eveneens de lokale ingrediënten een hoofdrol vertolken.

De opeenstapeling van regionale elementen, het uitzonderlijk karakter en de legendes zorgen ervoor dat de Moulin du Val Dieu tijdens de zomermaanden een absolute trekpleister vormt. Aanschuiven en wachten zijn ook in deze coronatijden op zondagmiddag, hinderpalen die je ontdekkingsdrang ietwat temperen.

Moulin du Val Dieu – rue du Val Dieu 298 – 4880 Aubel.