3 Belgische topchefs maken 100% lokale streekgerechten

>> Topchefs Willem Hiele, Christophe Hardiquest en Stefan Jacobs slaan dit jaar de handen in elkaar met het Belgische natuurlijk parelend mineraalwater BRU® en maken een herinterpretatie van Belgische streekgerechten – >> Lokaal consumeren is méér dan een trend. Vandaag is het een echte prioriteit geworden. Maar wat met “Lokaal drinken”?

Topchefs Willem Hiele*, Christophe Hardiquest** en Stefan Jacobs, sluiten zich aan bij de missie van BRU om lokaal eten en drinken te promoten. De drie chefs gaan dit jaar op zoek naar dé typisch Belgische streekgerechten, zetten ze in de spotlight door er hun eigen twist aan te geven en geven hun visie over het belang van terroir. Dat ze alle drie een verschillende Belgische regio vertegenwoordigen en al jaren BRU® serveren in hun restaurants, is dan ook niet geheel toevallig.

Waarom zou je enkel lokaal eten als je ook lokaal kunt drinken?

Voor de meesten onder ons is “lokaal consumeren” vandaag een prioriteit. Consumenten passen hun koopgedrag aan, restauranthouders hun menu’s. Logisch, want als je lokale producten gebruikt, kies je automatisch voor duurzaamheid (de keuze voor lokale producten vermindert je C02-uitstoot namelijk aanzienlijk). Een recent onderzoek van marktonderzoeksbureau Ipsos in januari 2021 toont aan dat 28% van de Belgen een grotere voorkeur heeft voor lokale producten dan een jaar geleden. 63% vindt ook dat lokale producten niet alleen verser en gezonder, maar ook milieuvriendelijker en verantwoord zijn. Die voorkeur is heel sterk bij de consumptie van voedsel, maar je kan natuurlijk ook “lokaal drinken”. Opvallend is dat 62% het belangrijk vindt dat het water dat ze drinken uit eigen land komt.

“Consumenten willen meer en meer lokaal kopen, ook lokaal geproduceerde drank,” aldus Marc du Bois, CEO Spadel. “De coronacrisis versterkte die trend naar regionalisering. We mogen best trots zijn op onze streekproducten, op alle vlakken.”

“Willem Hiele, Christophe Hardiquest en Stefan Jacobs hebben elk een sterke eigen visie op koken. De gemene deler die de drie chefs verbindt is hun voorkeur voor lokale ingrediënten en hun producenten, maar ook hun keuze om lokaal water te serveren in hun restaurants”, zegt Mélanie Decelle, Marketing Director bij Spadel. BRU wil aantonen dat lokaal drinken even belangrijk is als lokaal eten. “Waarom zou de nadruk bij lokale producten enkel op voedsel moeten liggen, terwijl water minstens even belangrijk is voor een restaurantervaring. Daarom kiezen de topchefs ook liever voor kwalitatief lokaal water. Ze herinterpreteren typische streekgerechten om zo BRU®’s missie ‘Belgen overtuigen om voor lokaal eten en drinken te kiezen’ kracht bij te zetten.”

Vaak houden we er te weinig rekening mee dat sommige mineraalwaters van ver geïmporteerd worden om hier geschonken en gedronken te worden. En dat terwijl het zuiverste natuurlijk bruisend mineraalwater zowaar bij ons in de Belgische Ardennen natuurlijk lichtbruisend ontspringt! “Lokaal drinken” is één van de belangrijkste engagementen van BRU®, dat zijn water nooit ver van de bron exporteert.

Willem Hiele: “Je hebt best wel wat ambitie nodig voor een lokale keuken. Met een open vizier de regionale producenten blijven ontdekken en gesprekken durven aangaan is prioritair. De keuze voor Belgisch water op tafel, is dan ook een niet meer dan logisch gevolg. Koken met lokale producten betekent voor mij dat ik als chef de uitdaging moet blijven aangaan om flexibel en creatief om te springen met het beschikbare aanbod. Zo blijf ik alert.”

Een ander recent onderzoek van marktonderzoeksbureau iVOX in februari 2021 toont aan dat de belangrijkste omstandigheden waarin Belgen geneigd zouden zijn om lokale producten en/of diensten te verkiezen boven buitenlandse varianten zijn wanneer het lokale product en/of dienst dezelfde kwaliteit heeft (50%) en wanneer dit product en/of dienst zich in dezelfde prijsklasse bevindt als de buitenlandse variant (43%). 44% van de Belgen kiest er dan ook voor om BRU® op tafel te zetten bij een diner thuis met vrienden. 43% is er van overtuigd dat BRU® ook echt thuis hoort op restaurant.

“Grote hoeveelheden tegen lage prijzen is een voedselsysteem dat verre van duurzaam is. Het kopen van regionale producten stimuleert net de lokale economie. Werken met seizoensgebonden producten is dan ook de meest natuurlijke en logische manier om gerechten en menu’s te ontwerpen. Voeg je ook lokaal water aan die menukaart toe, dan klopt het volledige plaatje. Tenslotte voor lokaal kopen, kies je bewust elke dag!”, aldus Christophe Hardiquest.

“Lokaal is in Hors Champs de leidraad. Wij gebruiken voornamelijk lokale producten van lokale producenten of uit onze eigen moestuin. Het is voor ons dan ook belangrijk dat het water dat wij in het restaurant serveren niet van 2.000 km ver komt, maar ook lokaal is. De bronnen van BRU® liggen op slechts 76 km afstand van ons restaurant”, legt Stefan Jacobs uit.

Typisch Belgische streekgerechten in een nieuw jasje

Net als onze Belgische streekgerechten, is BRU® -water een lokaal topproduct dat van nature bruisend ontspringt in het hart van de Belgische Ardennen. Als het van topchefs Willem Hiele, Christophe Hardiquest en Stefan Jacobs afhangt, hebben ze elk hun eigen geliefde Belgische streekgerechten. BRU® bundelt de recepten van de drie topchefs en hun filosofie omtrent lokaal eten en drinken op BRU.be zodat je de verrassend makkelijke gerechten, thuis kan namaken. Met hun selectie keren de chefs terug naar de authentieke bereidingen, maar dan met een moderne twist gebracht om je tafelgasten te verrassen.

BRU® water is even lokaal als…zeetong op typisch Oostendse wijze – …authentieke Luikse Salade – …onze legendarische garnaalkroketten – …onze geliefde witloofgratin

Willem Hiele’s zeetong op Oostendse wijze op je eigen bord

Chef Willem Hiele, van het gelijknamige gastronomisch restaurant in Koksijde, steekt de zeetong op Oostendse wijze in een modern jasje met smaakvolle tong uit de Noordzee.

Ingrediënten: 12 tongfilets – 500 g mosselen – 150 g grijze garnalen – 300 ml visbouillon (zelfgemaakt) – 100 ml witte wijn – 2 preien – 1/2 citroen (sap) – 1 groene selder – 1 plantje platte peterselie – 1/2 plantje lavas – 2 takjes tijm – 1 ui – 100 ml room (V.G. 40%) – 3 eetl. Boter – 1 blaadje laurier – 1 snuifje nootmuskaat – peper en zout

Voorbereiding (30 min.) : 1. Snij het witte deel van de prei in fijne ringen. Snij het groen van de prei in grote stukken. – 2. Snipper de ui fijn en snij de selder in stukjes. – 3. Snipper de platte peterselie en de lavas fijn. Hou apart voor de afwerking. – 4.Fileer de tongfilets, of laat ze fileren door de visboer. Spoel de visgraten onder koud water en hou ze bij voor de visbouillon. – 5. Spoel de mosselen goed onder koud water tot alle zandrestjes weg zijn. Doe dit 2 keer. Laat uitlekken.

Bereiding (1 u.)

  1. Maak de visbouillon: smelt 1 eetl. boter in een grote kookpot en stoof 1/2 ui samen met het groen van de prei en de helft van de selder 5 min. op een matig vuur. Voeg de gespoelde visgraten toe aan de gestoofde groenten. Voeg 1 takje tijm en het citroensap toe. Overgiet met water tot alles onder staat. Kruid met peper en zout en laat 25 min. zacht pruttelen zonder deksel. Schep het schuim eraf. Giet de bouillon door een neteldoek in een kom. – 2. Verwarm de oven voor op 180 °C.- 3. Maak de mosselen: smelt 1 eetl. boter in een mosselpot of grote kookpot en stoof de rest van de ui samen met de rest van de selder, 1 takje tijm en de laurier 5 min. Kruid met peper en zout. Voeg de mosselen toe en laat 5 min. afgedekt garen op een hoog vuur tot de mosselen opengaan. Schud tussendoor even op. Laat de mosselen afkoelen en haal ze uit de schelp. Giet de mosselgroenten door een zeef en bewaar het vocht. – 4. Vet een ovenschaal in met 1 eetl. boter. Rol de tongfilets strak op en leg ze in de ovenschaal. Kruid met peper en zout. Schenk er wat droge witte wijn, het mosselvocht en de warme visbouillon over tot alles onderstaat. Dek af met aluminiumfolie en schuif 10 min. in de oven. – 5. Stoom intussen de witte preiringen beetgaar. Haal de tongrolletjes uit de ovenschaal en hou warm. Laat het kookvocht inkoken, giet de room erbij en laat weer inkoken. Voeg de prei, de garnalen en de mosselen toe. Kruid met peper, zout, nootmuskaat en een beetje citroensap.

Afwerking : Verdeel de vis en de saus over de borden. Werk af met platte peterselie en lavas. www.bru.be