38 ambachtelijke brouwerijen op 1ste Vleteren Craft Beer Festival

Op zaterdag 10 en zondag 11 juni vindt in de Westhoek het allereerste Vleteren Craft Beer Festival (VCBF) plaats op de “Sceure”-site, niet zo ver van de bekende Vleterse windmolen. Bierliefhebbers van over de hele wereld kondigden hun komst al aan. Met dit festival willen de organisatoren de aandacht vestigen op de uitzonderlijke kwaliteiten van echt ambachtelijk gebrouwen bieren.

Vleteren wordt niet zomaar omschreven als ‘hét bierdorp van Vlaanderen’. Deze kleine West-Vlaamse gemeente telt maar liefst drie brouwerijen: de legendarische Sint-Sixtus brouwerij in Westvleteren, de befaamde De Struise Brouwers in Oostvleteren en Brouwerij Deca in Woesten. Goed voor maar liefst één brouwerij per deelgemeente en 1000 inwoners.

De VCBF-bezoekers zullen kunnen kiezen uit meer dan 150 bieren, geproduceerd door ambachtelijke brouwers en microbrouwerijen uit 14 landen. Er zullen niet alleen brouwerijen zijn uit België en de buurlanden Nederland, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië, maar ook uit Estland, Italië, Portugal, Spanje, Zweden, Zwitserland, Rusland en zelfs Argentinië en de Verenigde Staten.

“De belangstelling van zowel brouwerijen als bezoekers voor ons eerste bierfestival overtreft de stoutste verwachtingen”, volgens Bjorn Baron, voorzitter van bierproeversvereniging ‘The Beer Pilgrims’. “De meeste gastenverblijven en B&B’s zijn reeds volgeboekt maar net daarom hebben we ook gezorgd voor een 200-tal gratis kampeerplaatsen op een weide in de onmiddellijke nabijheid van de festivalsite. Om de festivalgangers veilig naar hun slaapplaats te brengen, worden shuttlediensten ingelegd.”

Buitenlandse touroperators leggen tijdens het tweede weekeinde van juni autocars in vanuit Nederland en Groot-Brittannië, maar ook tal van Amerikanen komen met het vliegtuig naar België om het nieuwe Vleterse bierfestival te kunnen bijwonen.

De inkom tot het VCBF is gratis. Er kunnen echter maximum 2000 bezoekers tegelijk op de festivalsite. Daarom is het aangeraden om vooraf via de website www.vcbf.org een festivalpakket te boeken. Voor 20 euro krijg je een toegangsticket, een proefglas, 10 drankjetons en een 64 bladzijden tellende bierbijbel.

Het Vleteren Craft Beer Festival wordt georganiseerd door de Vleterse bierproeversvereniging ‘The Beer Pilgrims’ in samenwerking met het gemeentebestuur van Vleteren en Toerisme Vleteren. Het bierfestival heeft bij bierliefhebbers ook de ‘BD Days’ als bijnaam gekregen, genoemd naar de legendarische Black Damnation-bierreeks van De Struise Brouwers.

www.vcbf.org