Al meer dan 160 jaar is Chez Léon de referentie in de Belgische–Brusselse keuken. Dit restaurant in het hartje van het Brusselse Ilot Sacré zorgt voor traditie, passie en moderniteit. Nochtans kan het succes van deze exploitatie makkelijk worden samengevat in de woorden ‘eenvoud en populariteit’ en dit in de meest edele betekenis van het woord.
Anderzijds dient evenzeer melding gemaakt van de culinaire traditie en de degelijke producten waarmee de gasten elke dag opnieuw worden verrast. Keuze is er te over met meer dan 120 typische Belgische schotels waarvan sommige bovendien een zuivere Brusselse inslag hebben. Bovendien kan men er tevens van een eigen speciaal voor het huis gebrouwen biertje genieten dat de absoluut toepasselijke benaming ‘Léon’ meekreeg.
Rudy Vanlancker die samen met zijn broer Paul het restaurant runt, is reeds de vijfde generatie die er aan de slag is, terwijl Rudy’s zonen in de keuken, het aanstormend geweld vormen. Traditie is voor Rudy niet iets doen wat reeds gedaan werd, maar de geest en erfgoed van de traditionele gerechten behouden en ze presenteren met een hedendaags accent. De familiegeest met echte Belgische sfeer is blijkbaar besmettelijk want meerdere personeelsleden zijn er verankerd. Mario Zucca, zaalmeester, houdt reeds meer dan 50 jaar een oogje in het zeil in de zaal en weet als geen ander de gasten te verwennen.
Dat Chez Léon als eerste horecahuis in België een bijzondere bekendheid geniet bij de Belgen verwondert natuurlijk niemand. Verdriet vergeten ze bij Léon, ze ontdekken er nieuwe dingen, vermaken zich maar genieten vooral van een keuken die altijd paraat staat. Aan tafel krijgen het zout en de ziel van België de naam Léon, een België zonder complexen, met een heerlijk menu dat de voor- en de achterkant vult van een kaart die zo groot is als drie handen.
Chez Léon is zoveel meer dan een simpel mosselrestaurant: het is de weergave van een culinair geheugen. De goede oude Léon is verre van bekrompen en herinnert er graag aan dat het aanbod en het assortiment bijzonder ruim is. Figuurlijk zegt men zelfs ‘bij Léon schaamt de kreeft zich niet voor de mosselen en de Sancerre evenmin voor de Geuze’. Het Léonbier zorgt dan weer voor enige alchemie die aantoont dat de gezelligheid in dit restaurant nog steeds troef is.
Het begon allemaal in 1867 toen Léon Vanlancker in de Beenhouwersstraat een klein restaurantje opende met de naam ‘A la ville d’Anvers’. In 1893 verhuisde het restaurant van het nummer 14 naar het nummer 18 en wijzigde de naam in Frituur Léon. In het restaurant prijkt nog steeds een kopie van de menukaart van destijds, een menu kostte in A la Ville d’Anvers, 60 cent, terwijl het degustatiemenu werd aangeboden aan 75 cent. Ondertussen is Chez Léon uitgegroeid tot een ruim geheel van meerdere verdiepingen waar op tal van plaatsen herinneringen aan beroemde bezoekers worden weergevonden. Het Brussels hoofdstedelijk gewest schonk restaurant ‘Chez Léon’ de onderscheiding van ‘toeristisch ambassadeur’. Eerder uitzonderlijk dat deze onderscheiding aan een restaurant wordt uitgereikt maar weinig verwonderlijk. Het volstaat immers om er even binnen te stappen en het aantal nationaliteiten te tellen …Chez Léon werkt hiervoor onder meer samen met diverse touroperators van zowel zakenlui als gewone toeristen. Onvoorstelbaar aldus Rudy hoeveel buitenlandse groepen zichzelf komen verwennen in de ‘tempel van mosselen en frieten’.
Deze onderscheiding krijgt extra waarde als men weet dat Chez Léon in 1988 een restaurant opende in Bruparck, en in 1989 op de Champs Elysées in Parijs. In 2009 werd het 60e restaurant in Frankrijk geopend. In 2010 opende Chez Léon onder de naam ‘Fritkot’ een restaurant in China en in 2012 een eerste vestiging in Covent Garden in London.
Gezelligheid kent geen leeftijd. Kinderen zijn koning bij Léon, indien jonger dan 12 eten ze gratis indien ze vergezeld zijn van een familielid. Jonge koppels en grootouders eten er graag met hun bengels en bovendien vermijd men de kosten van een babysit. De gezinssfeer is er duidelijk aanwezig terwijl de glimlach en de spontaniteit van die ‘ketjes’ een echte verjongingskuur vormen. Bovendien is er bij Chez Léon steeds iemand die je helpt bij het parkeren van je kinderwagen en ook dit is een unicum.
Het dream team van Léon, dromen moet altijd kunnen, staat altijd klaar om te waken over het imago van de zaak maar vooral over de kwaliteit van de ingrediënten. Dit dream team is trouwens fier op de wereldbekende ‘groene schort’. Zaalmeester Mario Zucca, hoewel hij niet in de groene schort door het restaurant zweeft, is het beste bewijs. Meer dan 50 jaar terug kwam hij Chez Léon terecht als toevallige hulp voor slechts één enkele dag. Na zijn schift werd hij gevraagd om ’s anderendaags nog even een handje toe te steken. De ene dag werden er twee, aantal dat thans vele duizenden bedraagt. Toch is zijn passie en doorzicht niet weggeëbd, integendeel. Met een onblusbare feeling voor hospitality loodst hij iedereen naar zijn tafeltje, vraagt je beminnelijk om even geduld, en aarzelt niet om de bediening ter hulp te komen. Een monument in een monument en ongetwijfeld ook een unicum in de Brusselse horeca.
Chez Léon beschikt ook over een toverdrankje. Een bier van hoge gisting van het vat geserveerd met 7.2° alc vol. Het wordt in Jumet gebrouwen in de ultra moderne installaties van de oude brouwerij van L’Union. Hier werden ook een aantal scènes uit de saga ‘Les Maîtres de l’Orge’ gedraaid. Dit Léon-bier wordt geserveerd in een groot ballonglas dat speciaal voor Léon werd ontworpen. Het is een verfrissende en smakelijke drank die perfect past bij de Belgische en Brusselse keuken van Chez Léon. Het bier is ook te koop in grote flessen van 75cl zodat liefhebbers er nadien ook thuis kunnen van genieten. Een absoluut extraatje en aanrader.
Wij genoten bij het aperitief bij onze proeverij van een selectie fijne en knapperige hapjes nl gefrituurde gamba’s, gefrituurde mosselen en dito inktvisringen. Als voorgerecht een assortiment oesters en een smeuïge vol au vent met groendecor en succulente kalfszwezeriken. Het hoofdgerecht zijn de onvermijdelijke mosselen, enerzijds natuur met witte wijn en anderzijds met een leuke en lekkere saus van Roquefort, vergezeld van mooie goudgele en krokante frietjes. Als afsluiter de coupe Léon. In zijn totaliteit, zonder meer een absolute aanrader.
Chez Léon – Beenhouwersstraat 18 – 1000 Brussel – tel 02- 511 14 15
Culinaire commentaren:
Tasted4you: 4 minutes
uniek decor, gezellig en sfeervol
attente bediening
ruim assortiment mosselen en zeevruchten
traditionele Brusselse gerechten
kindvriendelijk
aanrader
Delta: frituur sinds 1893 opgericht door Léon Vanlancker
kindvriendelijk