Wijnen van Savoie

 

Land van pieken en dalen. Een van de hoogste wijngaarden in Frankrijk, onder invloed van bergen en klimaten. Het thuisland van witte wijnen, maar niet alleen …

De witte wijnen (70%) domineren de productie door hun sterke persoonlijkheid. Vele concurreren met de witte wijnen uit meer bekende regio’s. De witte wijnen van de Savoie combineren materie, elegantie en frisheid en zijn begiftigd met een natuurlijke balans door het zeer contrastrijk klimaat. De productie van rosé en rode wijnen groeit bestendig en wordt gedomineerd door Gamay en Mondeuse, ras dat geen equivalent heeft in andere wijngebieden.

De Savoie is een regio die ook bekend staat om zijn wijnstokkwekerij. Het is de derde Franse producent, en levert jaarlijks 25 tot 30 miljoen wijnstokken, goed voor 10% van de totale wijnstokproductie in Frankrijk en bevoorraadt Franse en buitenlandse wijngaarden.

Enkele cijfers:

2.077 ha wijngaarden waar meer dan 20 druivensoorten worden geteeld. Deze wijngaarden liggen tussen 250 en 450 m boven zeeniveau met een eigen microklimaat voor vele locaties. In de regio vinden we 3 AOP’s: AOP Vin de Savoie, inclusief Crémant de Savoie sinds september 2015 beslaat 1.755 ha, de AOP Roussette de Savoie 244 ha en de AOP Seyssel 78 ha. Er worden jaarlijks ruim 16 miljoen flessen verkocht waarvan amper 5% wordt geëxporteerd, 55% van de omzet gaat naar de directe verkoop en wijnhandel, inclusief hotels, cafés en restaurants. De wijnsector staat in de top 3 van de agrarische activiteiten van Savoie.

De wijngaarden van de Savoie kunnen worden opgedeeld in een 20-tal eilanden en geografische linten verspreid in 4 departementen van de regio Rhône-Alpes: 80% Savoie, Haute-Savoie 8%, Isère 8% en Ain 4%. In de Haute-Savoie vinden we wijngaarden op de zuidelijke oever van het Meer van Genève (Ripaille, Crépy, Marignan en Marin), op de Côte d‘Arve (Ayze) in het dal van Usses (Frangy) en langs de Rhône ( Chautagne).

Ze siutueren zich evenzeer op de westelijke helling van de Mont Chat (Marestel, Monthoux, Jongieux) en de Cluse de Chambéry (Monterminod, St Jeoire Prieuré,  Chignin Bergeron, Apremont en Abymes). De geografische benamingen Montmélian, Arbin Cruet en St. Jean de la Porte genieten van een zuidoostelijke ligging op de rechteroever van de Combe de Savoie.

Met een gemiddelde hoogte van 1.500 meter en 36 toppen van meer dan 3.500 meter, identificeert Savoie zichzelf als een departement van hoge bergen. Maar de quaternaire gletsjers vormden grote valleien en bij het terugtrekken lieten ze grote hoeveelheden stenen achter die van de pieken of hellingen waren afgeschuurd: de morenen. Deze clusters met puinhopen en steenresiduen vormen door de gunstige blootstellingen aan de zon een bevoorrechte locatie voor de wijnstok.

Met een gemiddelde van 1.800 uur zon per jaar in Chambéry is Savoie redelijk vergelijkbaar met andere wijngebieden in Frankrijk. De hellingen beplant door de wijnstokken profiteren van een hogere energie-inname. Bovendien rijpen de druiven er pas echt in september als de grootste hitte voorbij is.

De Savoie profiteert van een complex en contrastrijk klimaat, het landklimaat zorgt voor hete zomers en koude winters, terwijl de zomerdroogte en hittegolven meestal ontstaan onder invloed van mediterrane accenten. In zijn geheel biedt de Savoie een chaotisch terroir dat enkel door de wijnstok kon worden bedwongen. De wijngaarden op de linkeroever van de Rhône zijn geplant op kalkhoudend puin, die aan het meer van Bourget op ijzerige modder en kalkhoudende sedimenten op rotsachtige ondergrond. De instorting van de klif van Mont Garnier creëerde formaties van klei en kalksteen terwijl op de oevers van de Isère, kalksteen en puinwaaiers worden weergevonden.

De Savoie kan bogen op een rijke ampelografie: 23 druivensoorten van de 250 in Frankrijk aanwezige rassen worden hier weergevonden, waaronder 7 uniek in de wereld: Altesse, Gringet, Jacquère (de meest voorkomende), Molette, Mondeuse blanche, Mondeuse noire, Persan. Eerder zeldzaam zijn ook de Roussette d’Ayze, de Velteliner rosé geciteerd door Rabelais als zijnde de Valtérine, en de nog steeds aanwezige Verdesse in de regio Gésivaudan in de Isère.vendangesducremantenchautagnecreditphotocivs

De Crémant de Savoie werd officieel erkend bij decreet dat op 11 september 2015 in het Publicatieblad verscheen. Hierdoor voegt de Savoie zich bij de zeven andere productiegebieden – Elzas, Bordeaux, Bourgondië, Die, Jura, Limoux en Loire – en werd dus het achtste lid van de Crémant-familie. De regio richt zich op een productie van 4000 hl per jaar. Deze erkenning van de knowhow van de wijnboeren en de kwaliteit van de mousserende wijnen geproduceerd in de Savoie is beslist een pluspunt.

Mousserende wijnen zijn een lange traditie in de Savoie: tot op heden meestal “traditionele Savoy-methode” of “sprankelende Savoie” genoemd. Ze werden bijna overal geproduceerd in de AOC-regio Vin de Savoie,  en gemaakt van Altesse of Jacquère-druiven, twee rassen die de Crémant een sterke identiteit geven, samen met de minder alcoholische kant van Jacquère. De mineraliteit van de Savoie terroirs geeft Crémant de Savoie een unieke en herkenbare frisheid. De citrusaroma’s en bloemige tonen vormen het elegante aroma dat graag alle momenten van gastronomie en gezelligheid deelt.

Het productiegebied van de Crémant de Savoie strekt zich uit over 56 ha in een 50-tal gemeenten, geproduceerd door 43 bedrijven. De jaarproductie bedraagt  4.042 hl waarvan ruim 95% op de Franse markt wordt verkocht en bedraagt naar schatting ruim 380.000 flessen.