Een verfrissende zomer dankzij de Elzaswijnen!

De Elzaswijnen staan bekend om hun unieke aromatisch palet met voor ieder seizoen een passende wijn. Met het zomerseizoen in aantocht waait er een fris, licht briesje door de wijngaarden van de Elzas. Van alle Elzaswijnen zijn er een vijftal die zich uitstekend lenen om de zomer en de degustaties die hiermee gepaard gaan op te luisteren. De Sylvaner, de Pinot blanc, de Riesling, de Muscat d’Alsace en de Crémant d’Alsace zijn stuk voor stuk frisse, witte wijnen met elegante, levendige toetsen.

Sylvaner d’Alsace : met zijn subtiele, lichte, fruitige toetsen en tegelijkertijd intense smaak laat deze wijn niemand onberoerd. Hij past uitstekend bij groentengratins overgoten met smeuïge kazen. Heerlijk verfrissend! In combinatie met zeevruchten en vleeswaren komt zijn scherpe, dorstlessende aspect naar boven.

Pinot blanc d’Alsace : deze evenwichtige, milde wijn smaakt uitstekend bij gemengde salades, gestoomde of eenvoudig bereide groenten of wit vlees. Soepel, zuiver en harmonieus; deze frisse, delicate wijn valt eveneens uitstekend te combineren met gegrilde visschotels.

Riesling d’Alsace : een geraffineerd, levendig, droog en expressief druivenras waaruit gastronomische wijnen worden gemaakt. Met zijn fijn, aromatisch en mineraal boeket is deze wijn de perfecte bondgenoot voor gerechten met vis, schaal- en schelpdieren en kaasschotels (geit en schaap).

Muscat d’Alsace : deze volle wijn met frisse, krokante accenten is een uitstekende keuze voor het aperitiefuurtje. Met zijn ietwat bittere smaak past deze wijn uitstekend bij lentespecialiteiten zoals witte of groene asperges en talrijke andere groentebereidingen. Helemaal in lijn met de vegan trend!

Crémant d’Alsace : zonder twijfel een van nature uit stijlvolle, elegante wijn die niet moet onderdoen voor de Groten. Elegante bubbels, delicate frisheid, geraffineerde aroma’s… Zijn unieke manier van ontkurken en zijn bruisende bubbels in je glas doen je smaakpapillen exploderen! De Crémant d’Alsace leent zich uiteraard uitstekend als aperitiefwijn en zorgt voor een feestelijke toets bij toastjes en een verfrissend contrast in combinatie met bladerdeeghapjes. Gemakkelijk te combineren met visgerechten, wit vlees en kazen… Zijn fijne bubbels brengen je smaakpapillen in vervoering van de eerste tot de laatste hap.vin-d-alsace-cp-ete-nl-2018-def_page_1

Wist je dat?

✳De Elzas een van de streken in Frankrijk is waar het het minst regent? Ondanks zijn noordelijke ligging heeft de Elzas een warmer en droger klimaat dan je misschien zou denken. De streek wordt door het Massief van de Vogezen beschermd tegen Atlantische invloeden, waardoor het een van de Franse regio’s met de minste neerslag is (jaarlijks 500 à 600 mm water). Het klimaat in de Elzas wordt gekenmerkt door afwisselend warme dagen en koude nachten in de herfst, omstandigheden waarin de druiven langzaam en geleidelijk rijpen.

✳De geologie van de Elzas is een smeltkroes. De bodem bestaat er afwisselend uit graniet, kalksteen, klei, schalie, zandsteen. Deze gevarieerde ondergrond, die een oppervlakte van zo’n 15500 hectare beslaat, stimuleert de bloei van talrijke druivenrassen. Deze ondergrond geeft de Elzaswijnen hun specifieke, unieke en tegelijkertijd complexe smaak.

✳De ‘Route van de Elzaswijnen’ is Frankrijks oudste regionale wijnroute. Deze wereldwijd bekende route strekt zich uit over 170 km wijngaard en werd ingehuldigd in 1953. Het is een van Frankrijks oudste wijnroutes. De prachtige, majestueuze, serene en soms ook zeer levendige landschappen geven een beter beeld van de Elzaswijnen en hun producenten.

✳De Elzaswijnen kun je herkennen aan hun ranke flessen, ook wel “flûtes d ‘Alsace” genoemd. Een fles Elzaswijn herken je in een oogopslag. Hun opvallende, ranke vorm is een vereiste voor alle niet-mousserende wijnen uit de regio. Sinds 1972 moeten alle Elzaswijnen gebotteld worden in hun productiegebied.

Ontdek de Elzaswijnen deze zomer bij een vijftigtal wijnhandelaars

In juni en juli kun je bij je wijnhandelaar terecht voor een fles Elzaswijn om je barbecue mee op te luisteren. Bij aankoop van 4 flessen Elzaswijn ontvang je van je wijnhandelaar een receptenboekje van wereldkampioen barbecueën Kurt Dekoninck. Heerlijke bereidingen op basis van vis, schaal-en schelpdieren, vlees en gevogelte. Originele,gastronomische barbecueschotels om je vrienden mee te verrassen.