Dit 19de eeuws kasteel in typische Napoleon III-stijl is het actieterrein van de familie Reynaud die naast de wijnproductie ook een eigen inbreng heeft in de ontwikkeling van het oenotoerisme.
Een kasteel met een merkwaardige geschiedenis dat in 1872 werd opgetrokken in opdracht van Adolphe Capieu in de wijk L’Estagnon, een verwijzing naar de nabijheid van een meer, eigenlijk onverwacht gezien het domein zich op het steen- en kei-rijk plateau Signargues bevindt. Capieu kocht het terrein van de gemeente Domazan omdat deze in geldnood zat door het onderhouden van de ‘garde nationale’.
Het elegant gebouw met dubbele toegangstrap steunt op de resten van een voormalig bouwwerk hoewel in het kadaster van 1818 geen sprake is van enig gebouw op het terrein. Grote ramen aan de voor- en achterkant zorgen voor een leuke lichtinval maar men had blijkbaar de Mistral over het hoofd gezien zodat een beschermende bomengordel werd aangelegd. Het interieur bleef vrij sober waarschijnlijk door het vroegtijdig overlijden van Capieu en de financiële onmacht van zijn weduwe. In 1872 werd het aangekocht door Alfred Bosc, zoon van een wapenhandelaar uit Marseille en kreeg het zijn definitieve benaming.
Na enkele transacties in de 20ste eeuw werd het in 2001 aangekocht door Claude en Simone Reynaud, wijnboeren uit Domozan met een drievoudige bedoeling: uitbouw en restauratie van de woonst, zetel van hun wijndomein en participatie aan het oenotoerisme. Functies waaraan het nog steeds voldoet.
Het wijndomein van de familie Reynaud kan zich probleemloos inschrijven op de lijst van de biodomeinen, ware het niet dat hun zoon Guillaume in 2006 een procedé uitvond dat toelaat om kwalitatieve bewaarwijnen te produceren zonder het gebruik van sulfiden. Dit adjectief wordt sinds vele eeuwen wereldwijd gebruikt om de wijn een grotere bewaarcapaciteit mee te geven. Nochtans noteren we sinds 1970 diverse pogingen om sulfidevrije wijnen te produceren, pogingen die telkenmale faliekant uitvielen.
Na 3 jaar experimenteren besliste Guillaume in 2010 om zijn wijn, Cuvée Artemis, op de markt te brengen zonder SO2(sulfiden). Een revolutionaire methode die hij voorlopig voor zich houdt maar die alleszins tot grotere notoriteit van het wijnhuis heeft bijgedragen gezien zijn ‘bewaarwijnen’ ook na jaren niets aan kwaliteit moesten inboeten.
Op de proeftafel:
Côte du Rhône – Cuvée Artémis 2015: AOP Côtes du Rhône geteeld op een domein van 8 ha met zanderige ondergrond en ronde keien. De manuele oogst geeft een rendement van 38 hl/ha. Assemblage van 60% grenache en 40% Syrah met gemiddelde leeftijd van 25 jaar. De trossen worden volledig ontsteeld vooraleer ze een maceratie van 28 dagen meekrijgen. Minimale bewaartermijn 7 jaar.
In het glas een intense kleur van morellekers met in de neus leuke toetsen van rijp rood en zwart fruit en delicate accenten van chocolade. Mooie aanzet in de mond met zachte tannines, warm en evenwichtige afdronk.
Côte du Rhône Vélocipide 2016 -AOP Côtes du Rhône: zanderige ondergrond en ronde keien. Assemblage van 50% Grenache en 50% Syrah met rendement van 45hl/ha van ranken met een gemiddelde ouderdom van 35 jaar. De trossen worden voor de maceratie van minimum 25 dagen volledig ontsteeld. Bewaartermijn 7 tot 10 jaar.
Intense en schitterende rode kleur in het glas, de wijn laat inde neus mooie diepe accenten van zwart en rood fruit openbloeien, terwijl hij in de mond fijne zachte tannines ontwikkelt, aangenaam evenwichtig en gezellig lange afdronk, subtiele aroma’s op het middenpalet.
Les Jardins de la Reine Région – Côtes du Rône Villages Signargues 2016. Identieke terroirs zoals de vorige wijnen, domein van nagenoeg 10 ha met een rendement van 29hl/ha en wijnranken van gemiddeld 35 jaar. Assemblage van 55% Grenache en 45% Syrah. Volledige ontsteling vooraleer de bessen een maceratie van maar liefst 35 dagen meekrijgen, zorgt voor een bewaartermijn van 7 tot 10 jaar.
In het glas een robijnrode kleur met lichte violetachtige schitteringen. Prachtige aroma’s van rijp zwart fruit in de neus. Mooie volronde aanzet met aangenaam gestructureerde tannines, gezellige lange afdronk doorspekt met subtiele toetsen van cacao en delicate houtaccenten.