Côtes du Rhône: Domaine Pélaquié – Saint-Victor-la-Cosse

Domein met ideale ligging op de rechteroever van de Rhône dat wijnen aanbiedt geteeld op typische percelen uit gerenommeerde regio’s zoals Laudun, Tavel en Lirac.

Domein Pélaquié blikt terug op een eeuwenlange familiale traditie die teruggaat tot midden XVIde eeuw. In 1976 neemt Luc Pélaquié,de exploitatie van het familiaal domein over en zorgt meteen voor een modernisering van de uitrusting met in het achterhoofd de noodzaak om permanent aan de kwaliteit te sleutelen zodat de terroirs hun elegantie, rijkdommen en karakter optimaal kunnen ontwikkelen.

Een streefdoel dat aldus Luc nog elke dag opnieuw in vraag moet worden gesteld wanneer nieuwe aanplantingen moeten gebeuren, maar evenzeer bij de samenstelling van nieuwe wijnen of nieuwe assemblages. Persoonlijk heeft hij geen voorkeur voor een of ander wijnras zolang de kwaliteit en de originaliteit van de wijnen bewaard blijft. Het onderhoud van de wijngaarden spitst zich toe op een betere maturiteit, terwijl anderzijds de verhoudingen in een bepaalde assemblage kunnen wijzigen, afhankelijk van de oogst. De invloed van de mediterrane zon is een belangrijk gegeven, maar kan de wijn pas ten goede komen wanneer een bepaalde basisstructuur in elk van de wijnen wordt gerespecteerd.

De wijnen Pélaquié omvatten enerzijds het ‘Domaine Pélaquié’ een collectie klassieke wijnen voor het plezier van elke dag en anderzijds ‘Luc Pélaquie’, een gamma kwalitatieve wijnen van oude wijngaarden met gastronomisch tintje, gerijpt op eik, gamma dat de unieke eigenschappen van de terroirs uitdraagt.

Op de proeftafel:

Tavel 2016:

Assemblage van Cinsault en Grenache Noir, 13.5% alc vol, afkomstig van relatief jonge raken circa 10 jaar, manuele oogst en rendement van 45hl/ha. Terroirs op calcaire ondergrond, volop zuidgericht met typisch mediterraan klimaat met beperkte regenval, maar percelen die wel 2700 zon-uren per jaar tellen.

Een wijn die een ode brengt aan Frankrijk als producent van Tavel. Deze wijn kreeg naam in de 10de eeuw gezien hij het huismerk werd van de pausen van Avignon.

De manuele oogst wordt ontrafeld voor de maceratie die slechts enkele uren in beslag neemt, waarna de persing volgt. De thermo-gereguleerde fermentatie bij 18° duurt 20 dagen, botteling 3 à4 maand na de oogst.

In het glas leuke roze mantel met felle glinsteringen. Geeft in de neus een floraal en fruitig boeket. Aangenaam in de mond met delicate fruitige afdronk.

Côtes du Rhône 2016 – rouge

Assemblage van Grenache noir en Syrah, alc vol 13.5%n mechanische oogst, ranken van gemiddeld 18 jaar.

Terroirs zijn een mengeling van argileux elementen, zand en fossiele sedimenten, ondanks de noordelijke gerichte ligging genieten de percelen van een mediterraan klimaat en beperkte regenval. De oogst gebeurt op het toppunt van maturiteit, wordt ontrafeld aan de chai met vinificatie perceel per perceel. Koude maceratie van 24 uur en fermentatie in thermo-gereguleerde cuves van 15 dagen met remontage tijdens de rijping van 6 maand in cuves.

Granaatrode kleur met blauwachtige reflecties in het glas. Mooi fruitig boeket in de neus met aroma’s van rode vruchten. Volronde en aangename aanzet in de mond, bespeelt op leuke manier het middenpalet met lange fruitige afdronk.

Past uitstekend bij gegrild vlees en kazen.

Laudun rouge – Luc Pélaquié

Assemblage van Mourvèdre, Syrah en Grenache noir. Manuele oogst die ontrafeld wordt vooraleer de bessen ras per ras worden gevinifieerd, koude maceratie van 24 uur en fermentatie in thermo-gereguleerde cuves gedurende 20 dagen. Rijping in tweede en derde jaars eik gedurende minstens 12 maand.

Kwaliteitswijn met intense en glanzende rode kleur in het glas. In de neus komen krachtige aroma’s vrij van rijp rood fruit met subtiele kruidige toetsen en accenten van hout. Karaktervolle aanzet in de mond, genereus met fijne tannines die doorspekt zijn van delicate hints van koffie en chocolade, mooie lange afdronk.

Past bij rood vlees, gebraad en gigot van lam.