Vidal Fleurie

Dit wijndomein specialist van de Côte–Rôtie bezit wijngaarden in zowat de ganse Rhônevallei waardoor diverse wijnrassen kunnen worden geteeld die in een ruim assortiment worden gebundeld.

De savoir-faire inzake uitbouw van de wijngaarden, vinificatie, rijpen en produceren van bewaarwijnen zorgt er aldus Guy Sarton de Jonchay, directeur-oenoloog voor dat steeds een perfecte kwaliteit tot stand komt.

Met uitzondering van de iconische cuvée La Chatillonne, kregen alle wijnen in oktober 2017 een nieuw etiket. Het jaartal 1871 blijft evenwel een vast symbool waarmee het domein naar haar meer dan 225 jaar ervaring verwijst.

Op de proeftafel:

Côtes du Rhône wit 2017:

Assemblage van 88 % Viognier en 12% Grenache blanc en Clairette. Deels manuele, deels mechanische oogst, bij voorkeur eind augustus. Zowat 30% van de bessen ondergaat een pelliculaire maceratie, de andere worden peumatisch geperst, Fermentatie in inox met geselecteerde gisten. Rijping op lies na filtering en narijping gedurende 3 maand op fles.

Mooie goudgele mantel. Frisse en intense aroma’s in de neus met acacia, abrikoos, peer, meloen en reine claude. Subtiele toetsen van vanille, amandel en munt. In de mond een frisse en levendige aanzet, met leuke fruitige accenten, delicate minerale hits  met citroen en appelsien bij de lange gezellige afdronk.

Côtes du Rhône rosé 2017

Assemblage van 50% Cinsault, 30% Syrah en 20% Grenache

Mix van manuele en mechanische oogst vanaf de maand september met start van de Cinsault. De Cinsault wordt gevinifieerd door directe persing, de Grenache door het bloeden en de Syrah via pelliculaire maceratie. Fermentatie in inox onder gecontroleerde temperatuur, geen malolactische fermentatie, rijping op lies met batonnage gedurende 4 maand. Rijpt nadien nog 3 maand op fles voor verzending.

Lichte zalmkleurige mantel. In de neus florale aroma’s aangevuld met fruitige toetsen van aardbei en framboos en mandarine. Subtiele hints van amandel en estragon. Harmonieuze frisse aanzet in de mond met accenten van citroen en framboos, delicate hints van witte peper, mooie mineraliteit bij de afdronk.

Côtes du Rhône rouge 2015

Assemblage van 65% Grenache, 20% Syrah, 10 % Mourvèdre, 5% andere waaronder Carignan. De oogst start in september, beginnend met de Grenache.

Lange traditionele maceratie per wijnras, fermentatie met natuurlijke gisten en complete malolactische fermentatie. Rijping op lies, 70% in cuves, 30% in foudres. Eindrijping op fles.

In het glas een diepe robijnrode mantel. Complexe en intense neus, aroma’s van violet, fruitige toetsen van aardbei, aalbes en morel, kruidige toetsen van garrigues en vanille, kreupelhout, grijze peper en cacao. Volronde en rijke aanzet in de mond, mooie evenwicht tussen fruit en frisheid, leuk alcoholvolume met delicate toetsen van tannines, subtiele gegrilde hints terwijl bij de mooie lange afdronk, subtiele accenten van pruim opborrelen.