De officiële start van het Ierse BBQ-seizoen is telkenmale een uitgelezen gelegenheid om de activiteiten van Bord Bia in de kijker te stellen, manifestatie die per definitie plaatsvindt in de residentie van de Ierse ambassadeur in België.
Een BBQ waarbij de leden van de Irish beef club vanzelfsprekend hun vaardigheden met het Ierse vlees aantonen. De editie 2018 werd verzorgd door Stéphane Graulois, restaurant Maxens, Alexandre Masson, restaurant de l’Atomium, ladychef 2018 Laure Genonceaux restaurant Brinz’l en nieuwkomer Frederik Desmet, restaurant Oud Walle. Deze Club werd in 2004 opgericht en telt heel wat vooraanstaande meesterkoks. Ze is momenteelt actief in 9, voornamelijk Europese landen zoals Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Italië, Nederland, Zweden en Zwitserland maar ook in de Verenigde Arabische Emiraten en in België. Globaal telt de Club een100-tal leden die door hun acties de kwaliteit van het Ierse vlees beklemtonen, kwaliteit die mede kon bekomen worden door de uitbouw van een duurzaam beleid waarvan de principes in Origin Green werden gebundeld.
De Belgische afdeling werd in 2009 opgericht onder impuls van sterrenchefs Roland Debuyst, Dimitri Marit en Rocky Renaud. Ze telt momenteel een 11-tal leden. De BBQ is tevens de gelegenheid voor de introductie van nieuwe leden. Nieuwkomer dit jaar is Frederik Desmet van restaurant Oud Walle in Kortrijk. Chef Frederik Desmet is in feite een laatbloeier, hij begon pas op zijn 21e in de horeca en doorliep vooraleer een eigen zaak op te starten, alle echelons van het keukenwerk. Ervaring deed hij o.m. op in Hostellerie St Nicolas in Elverdinge, De Karmeliet in Brugge bij Geert Vanhecke en d’Hommelkeete in Poperinge. Hij startte in een klein pand aan de rand van Kortrijk maar moest door wegenwerken uitwijken, zo ontdekte hij een prachtig riant herenhuis in de buurt van het station van Kortrijk. Samen met zijn echtgenote Els Deklerck runt hij Oud Walle in de Koning Albertstraat in Kortrijk. De opname als lid van de Irish beef club is voor hem een bekroning voor zijn inzet voor kwalitatief vlees en de aparte benadering die men aan dit uniek kwaliteitsproduct kan meegeven.
De inzet van deze chefs staat aldus ambassadeur Helena Nolan, duidelijk model voor de doorsnee consument. De invoer van Iers vlees in België in 2017 kende een nieuw hoogtepunt en was goed voor een bedrag van ruim 313 miljoen Euro waardoor België tot de top 5 van importlanden in de Eurozone behoort.
Een ander merkwaardig hoogtepunt op deze BBQ was de aanwezigheid van Nicolas Bailleul slager bij Denaux Parijs die toelichting gaf bij de keuze en de bereiding van de diverse vleessoorten. Denaux kon zich door een eigentijdse benadering van de vleeskwaliteit en de maturatie van vet vlees in eigen atelier, leveringen verzorgen aan sterrenchefs, de keukens van PSG, cateringbedrijven maar ook de doorsnee Parijzenaar.