Côtes du Rhône – Domaine Roche Audran – Buisson

Een gedreven en gepassioneerde werknemer die plots beslist om de coöperatieve te verlaten en zich ondanks mogelijke risico’s wil concentreren op de uitbating van het familiaal wijndomein is misschien geen dagelijks nieuws, maar alvast een levende realiteit. Model en voorbeeld is Vincent Rochette die in 1998 de coöperatieve verlaat en het 24 ha groot familiedomein Roche-Audran onder zijn hoede neemt.

Het domein strekt zich uit over drie verschillende terroirs in de gemeenten Visan, Buisson en Corthezon (Châteauneuf-du-Pape). Elk perceel wordt afzonderlijk gevinifieerd. Sinds 2006 verbouwt Vincent Rochette de wijngaard, met wijnstokken van 35 tot 100 jaar oud op biodynamische wijze.

Inmiddels zijn de eerste 100% biodynamische wijnen (Demeter) een feit. De energie en het risico van de omschakeling vergden een hoge inzet. Dit alles uit respect voor de wijngaarden met oeroude planten en de wens om een natuurlijk expressie van de terroirs in de wijnen te verkrijgen. De wijngaarden hebben een gevarieerde bodemstructuur die zowel de teelt van witte als van rode wijnen mogelijk maakt. Bovendien kunnen de druiven een lang seizoen doorrijpen gezien de hellingen meestal noord, noordoost zijn gericht. De bosrijke omgeving met grote diversiteit aan bomen en struiken heeft een bijzondere invloed op het karakter van de wijnen en bezorgen ze een uitstekende balans.

Aanvankelijk stuitte mijn beslissing aldus Vincent op enig onbegrip, maar even snel kwamen tal van aanmoedigingen. Toch bleef de start moeilijk en duurde het even voor de biodynamische uitbouw volledig kon worden gerealiseerd. De natuur perfect opvolgen en meestappen in de evolutie van elk dag is mooi. Het is bovendien een bekroning van de dynamisch familiale inzet die reeds meerdere generaties onze wijnbouw kenmerkt.

Dit betekent evenzeer dat in de oude wijngaarden de afgestorven ranken stelselmatig worden vervangen en men slechts uitzonderlijk overgaat tot het volledig rooien van bepaalde percelen en beslist deze te herplanten. Het maken van lekkere wijnen is aldus Vincent eveneens afhankelijk van het oogsten op het gepaste momenten met nauwgezette opvolging van vinificatie, maceratie en rijping.

Op de proeftafel:

Domaine Roche-Audran: Châteuneuf-du-Pape 2009 – bio

Een 100% Grenache van oude wijnranken uit Courthèzon op een terroir uit het miocene op rode zanderige ondergrond en grote ronde keien. Vanuit bio-dynamisch oogpunt gebeurt de teelt met respect voor de natuur. Geen chemische producten zodat de natuurlijke eigenschappen zich maximaal kunnen ontwikkelen.

Alcoholische fermentatie waardoor de natuurlijke gisten zorgen voor mooie aroma’s met subtiele accenten van de verschillende terroirs. Rijping van 12 maand op demi-muid en barriques.

Leuke kleur met grote elegantie in de neus en afwisselende geurige aroma’s van rijp rood fruit, soms lichtjes doorweven met enkele florale toetsen. Volrond met lange stevige afdronk waarbij de noblesse van deze wijn komt bovendrijven.roche-audran-2013

Domaine Roche-Audran – Côtes du Rhône Visan 2014 – bio

Assemblage van Grenache noir en Syrah, geteeld op terroirs met een complexe ondergrond, deels klei en limestone vermengd met alluviale residuen. Ranken van minstens 60 jaar op een oppervlakte van 7.5 ha met rendement van 35hl/ha.

Elk perceel wordt afzonderlijk gevinifieerd om de typiciteit te bewaren. Geen toevoeging van chemische stoffen en minimaal gebruik van zwavel. Rijping van 6 maand in betonnen cuves, behoorlijk jong gebotteld om frisheid en smaak van het fruit te optimaliseren.

Mooie granaatrode mantel. Toont in de neus overvloedige aroma’s van zwart fruit, vooral cassis, gemend met expressieve accenten van thym en subtiele kruidige hints. Volrond maar fris in de mond, soepel en mooie evenwicht waarbij de cassis opnieuw zijn aanwezigheid openbaart. Leuke accenten van Grenache met fijne toetsen van witte peper. Lange afdronk met toetsen van zwart fruit doorspekt met hints van kreupelhout en subtiele mineraliteit.

Domaine Roche-Audran Cuvée marius – Le Père Mayeux 2012

Assemblage van Grenache en Syrah, oppervlakte van 7 ha met rendement van 25hl/ha en ranken van 60 jaar. Wijngaarden gelegen op 140m hoogte en omringd door garrigues, terroir van argilo-calcaire elementen omgeven door natuurlijke vegetatie. Oogst, vinificatie en volledig proces volgens natuurlijke methodes om een complexe en harmonieuze wijn te bekomen.

Kersenrode mantel met donkere bijna zwarte reflecties. In de neus sterke aroma’s van rijpe cassis, wilde bessen en subtiele kruidige accenten van rozemarijn en thym. Sterke, volle aanzet in de mond, mooi gestructureerd met fijne tannines. Mooi aromatische toetsen gemengd met cassis, delicate torrefaction bij lage afdronk. Opmerkelijke frisheid mede door fermentatie en rijping in tronconique vaten van 50hl van Franse eik gedurende 12 maand.