Omdat dat de consument altijd nieuwe ontdekkingen wil doen, heeft cora 3 wijnevenementen op de kalender geplaatst, elk met hun eigen karakter:
-De privéverkoop bij cora Woluwe in december. Dit evenement is een vrije degustatie waarop echte liefhebbers 60 grands crus kunnen proeven. Meerdere honderden wijnliefhebbers komen er degusteren en kopen op de avond zelf.
-De afterwork bij cora Rocourt: een bijzonder feestelijk evenement met speciale aandacht voor rosé-en zomerwijnen, in aanwezigheid van de wijnbouwers.
-De cora herfstproeverijen: 24ste editie – 6 degustatiedagen, met tientallen proeftafels van 26 september tot 1 oktober 2018, de wijnbouwers of vertegenwoordigers van wijndomeinen komen persoonlijk hun wijnen voorstellen, met de klanten praten en vragen beantwoorden – op corawine.be is een systeem van peterschap opgestart waarmee overtuigde klanten hun vrienden kunnen uitnodigen om zich in te schrijven. Bij corawine.be, de wijnwebshop van cora, is wijnroute slechts een muisklik ver weg. Sinds 2 jaar gebeuren de inschrijvingen voor de proeverijen online. Inschrijven kan trouwens nog steeds op www.corawine.be/mijnproeverij.
Op een interactieve kaart kunnen de wijnen worden gefilterd per streek. De liefhebber kan een virtuele ontmoeting hebben met de wijnbouwer dankzij de audiovisuele inhoud op de site. Met een interactief online parcours kan de proeverij beter worden voorbereid. Na inschrijving kan de liefhebber zijn parcours downloaden en de wijnen aanvinken die hij wil proeven. Tijdens de degustatie kent hij sterren toe aan de geproefde wijnen, nadien selecteert hij met 1 klik degene die het best scoorden. Een wijngids vermeldt de scores van de Guide Hachette van de laatste 13 jaar en toont de wijnliefhebbers de wijnen die in voorraad zijn van elke appellatie.
De website corawine.be blijft afgescheiden van de cora-website, maar de back-office van coraWine voegt zich bij het platform dat de andere websites van cora host (cora.be/lu, coradrive,…).Voordelen: vereenvoudigd beheer van klantenaccounts (minder dubbels) , de spaarpot van de cora-kaart kan worden gebruikt bij aankopen op corawine.be, nieuwe processen van marketing automation en nieuwe leveringsmogelijkheden.
De cora Herfstwijnbeurs 2018 en de cora Wijngids
Van 1 tot 29 oktober 2018 – Meer dan 600 wijnen in promotie (de grootste wijnbeurs in België) – De catalogus biedt een mix van historische partners (vaste waarden) en meer dan 90 nieuwigheden – 40 biowijnen en 6 sulfietvrije wijnen in de catalogus – 70 grands crus of gelijkaardige wijnen gekocht in primeur (wijnjaar2016)
Enkele nieuwigheden getipt door Alain Renier, wijninkoper van cora, een aantal tooiden met leuk resultaat onze proeftafel:
- in de Champagnestreek: Laurent Lequart, een plaatselijke wijnbouwer die een gamma van 4 monocepages aanbiedt. De Brut nature Blanc de Noir geeft ragfijne bubbels vrij die dartel het glas sieren maar zorgt voor pittige, frisse smaak die languit in de mond uitvloeit.
- in de Loire pakt cora uit met nieuwe appellaties zoals Les Fiefs Vendéens, Montlouis en Menetou-Salon. Domaine des Granges 2017 rouge is een assemblage van 50% Pinot Noir, 30% Cabernet Sauvignon en 20% Gamay, de leuke kleur geeft in de mond een volle aanzet met lange afdronk en bevestigt de aanwezigheid van rijp rood fruit dat in de neus zijn opwachting maakt. Klassiekers die blijven bekoren zijn Domaine Le Pigeonnier 2017 en Domaine du Vieux Pressoir 2015.
- aan het samengaan van de wijnbouwers Decelle en Villa danken we een mooi gamma Bourgognes, met onder meer een Chorey-lès-Beaune, een Chardonnay en een Savigny-lès-Beaune. Zowel Decelle Villa 2015 Chardonnay-Bourgogne als de Decelle Villa2015 Bourgogne, zorgen voor een leuke foodpairing in bereidingen waarin groenten de bovenhand halen.;
- Xavier Vignon stelt een nieuwe cuvée voor : Arcane XV Le Diable (vin de France), 100% Mourvèdre druif is zeer geconcentreerd, dieprode stevig kleur en uitbundig smaakpalet, zelfs een tikkeltje uitdagend, met een opvallende verpakking;
- in de noordelijke Côtes-du-Rhône maakt de piepkleine appellatie Brézème, met wijnbouwer Charles Helfenbein, zijn opwachting bij cora; In dit segment noteren we ook de aanwezigheid van A l’Ombre des Platanes, een Luberon blanc, 70% Vermentino en 30% Grenache met mooie frisheid. De stevige kleur en diepe smaakrijkdommen van Domaine Constant Duqyesnoy 2016, Brusselaar die in de Côte du Rhône een mooi domein uitbaat mogen evenmin over het hoofd worden gezien.
- in de Languedoc vullen nieuwigheden van La Clap en Minervois-La-Livinière het assortiment aan; Domaine Ferri Arnaud 2016 La Clape, 60% Syrah, 20% Grenache en 20% Carignan is een mooi voorbeeld dat menigeen moet bekoren. Les Hauts de Paullies 2017, een Collioure blanc behoudt ondanks zijn zonnig uiterlijk een mooie diepe frsiheid met subtiele citrushints.
- een natuurwijn uit een onverwachte appellatie is L’Odace 2016 (Cahors); zonder meer een uitzonderlijke wijn met mooie robijnkleur en rijkelijk fruitig aroma dat zorgt voor een lange afdronk en de smaakpapillen intens bekoort.
- een pareltje uit Saint-Estèphe: Château Tronquoy-Lalande 2015, topkwaliteit van een klein domein; deze wijn is een assemblage van 55% Merlot, 37% Cabernet Sauvignon, 6% Petit Verdot en 2% Cabernet Franc. Gerenommeerde wijngidsen gaven 90 punten en meer. Kan onmiddellijk gedegusteerd worden maar is evenzeer een leuke bewaarwijn van hoge kwaliteit die de tafel een rijkelijk tintje meegeeft. Tijdens het wijnfestival wordt de basisprijs van 37.79€ teruggebracht tot 31.59€ en dus een aanrader voor de wijnfanaten.
In het kransje van leuke Bordeauxwijnen horen naast Château Couhins 2017, Pessac Leognan blanc, Grand cru classé de Graves; eveneens Château Seguin 2016, Pessac Leognan, Châtau Lalande 2016 Saint Julien, Château Siran 2015 Margaux en Château Fonroque 2016 Saint-Emilion grand cru classé thuis.
Bij de niet Franse wijnen zorgt de Spaanse bodega Zorzal, uit de streek van Navarra, voor 3 nieuwe referenties met de Vina Zorzal 2015 Graciana als blikvanger. Bij de Italiaanse wijnen is er de MO Riserva 2013, een 100ù Montepulciano, de Poderi Sarno 2017 Greco di Tufo uit Porgo maar vooral een Taurasi-wijn uit de streek van Napels, de Antica Fattoria 2012 die zich tot een leuke partner profileert. Een rijk smaakpalet met subtiele fruitige hints en mooie lange afdronk zorgt voor een aangename ervaring. Volgens de wijnbouwster is hij in de kelder makkelijk tot 50 jaar houdbaar… Wie zei ook weer Napels zien en dan sterven? Men moet dus duidelijk enig geduld hebben om deze wijn binnen enkele decennia te degusteren..