Wijnfestival Carrefour/2 – 3 tot 23 oktober

Een wijnfestival bestaat vanzelfsprekend uit meer dan schuimwijnen en champagnes Carrefour heeft ook voor de ‘traditionele’ wijnen een leuk assortiment samengesteld waarin de wijnliefhebber moet gaan grasduinen.

Op de proeftafel: Franse wijnen:

Domaine de La Colline:

Domein van 24 ha hoofdzakelijk met aanplantingen van Cabernet, Sauvignon en Gamay dat reeds 4 generaties lang aan dezelfde familie toebehoort en zich situeert op de rechteroever van de Cher in Noyers sur Cher.

De Tourraine Sauvignon is een 100% Sauvignon van ranken van minstens 20 jaar met rendement van 60hl/ha. De wijn geeft in het glas een leuke gele kleur met groene reflecties. In de mond zorgt hij voor stevige aroma’s van agrumes, pompelmoes en hints van cassis. In de mond een mooie frisse aanzet met leuke aromatische toetsen en lange afdronk. Een wijn die beslist samengaat met vis en zelfs charcuterie.

Mission Saint Vincent:

AOC Bordeaux met perceelsgewijze selectie bij de oogst op de argilo calcaire terroirs en extra tri van de bessen aan de chai. Na een peliculaire maceratie volgt een koude maceratie om de aroma’s optimaal te bewaren en vinificatie bij 18-20° C en oudering in cuves.

100% Sauvignon met kristalheldere lichtgele kleur die zorgt voor fijne fruitige aroma’s in de neus en fris en leuk evenwichtig palet in de mond. Geserveerd bij 9-11°C een mooi aperitief, wijn die ook past bij vis en zeevruchten.

Château Beyzac:

Domein werd in 1998 aangekocht door Jean Paul en Brigitte Roland die reeds sinds 1973 actief waren in de Medoc.

Een mooie typische Médocwijn met mooie donkerrode nagenoeg robijnrode kleur in het glas. In de neus komen mooie aroma’s vrij van cassis, koffie en zelfs een vleugje aangenaam cederhout. In de mond een mooie volronde aanzet met leuke elegantie zeer evenwichtig met mooie smaaktoetsen die af en toe subtiele hints van fijne tannines vrijgeven.

Saint-Andéol- Domaine Notre-Dame de Cousignac:

Domein momenteel beheerd door Raphael Pommier, de 7de generatie, dat gekend staat voor de productie van mooi kwalitatieve biowijnen onder diverse benamingen zoals Côte de Viverais, Côtes du Rhône, Côtes du Rhône villages en Vins Pays de l’Ardeche. Het werk in de wijngaarden blijft ook in de bio-exploitatie rg traditioneel zonder dat er evenwel gebruik wordt gemaakt van insecticides of chemische producten.

Saint Andéol zorgt voor een mooie granaatrode kleur met in de neus leuke toetsen van zoethout, cassis en myrtilles, zelfs een vleugje garrigues. In de mond een mooie volronde aanzet met accenten van zijn rijp rood fruit, aromatische hints en fijne toetsen op het middenpalet, zorgt voor een aangenaam lange afdronk.

Op de proeftafel: wijnen nieuwe wereld:

Flores de Mayo: een 100% Albarino uit de Salnes vallei in Galicië behorende tot DO Rias Baixas die 5 maand rijpte op droesem in inox tanks met 13.5% alc vol.

In het glas een heldere lichtgele kleur met opmerkelijke groene toetsen. Heeft in de neus aroma’s van fijne groene appel en citrus met subtiele hints van peer, pompelmoes en appel. In de mond een mooie frisse en levendige aanzet met aangename aromatische hints die zorgen voor een leuke lange afdronk en verkwikkende hoge zuren.

Edna Valley – Chardonnay: een 100% Chardonnay van terroirs in Monterrey county en San Luis Obispo county in Californië. Ruim 1/3 van de sappen rijpt in eiken vaten met gedeeltelijke malolactisce fermentatie waardoor mooie aroma’s vrijkomen.

Mooie volgele kleur met in de neus aroma’s van groene appel en hints van citrusvruchten. In de mond mooie aanzet met hints van witte perzik en abrikoos, subtiele accenten van gebakken appel en delicate hints van hout. Levendige aciditeit maar toch mooi evenwichtig met lange afdronk.

Mountelgin Chardonnay : De druiven zijn afkomstig van het landgoed Almenkerk uit het koele klimaat Elgin. Dit kleiachtige leemblok bevindt zich op een van de koudste locaties van het Estate en biedt de chardonnay-wijnstokken de nodige koude temperatuur om jaar in jaar uit uniform te blijven.

De complexe neus leidt met citrus, lermosa bloem, witte perzik en verse kokosnoot aangevuld met bloementoon die zijn mineraliteit onderstreept. Een pittige aanzet wordt onmiddellijk verzacht door een volrijke afdronk wat zorgt voor een typisch Elgin koele klimaat-elegantie.

Mooie aanvulling op vettere en rijke visgerechten zoals sashimi evenals gekookte schaaldieren, lekker bij gebakken foie gras, complexe salades en de meeste kazen.

Mountelgin Red Blend 2015: Deze Mount Elgin red blend is een medium-bodied, fruit-gedreven wijn die wordt ondersteund met ruime tannines en aantoont hoe men in een Zuid-Afrikaans cool-climate rode wijnen maakt.

Aantrekkelijke rode vruchten, kersen en sappige pruimen op de neus typeren de 2 belangrijkste druivensoorten, Merlot en Syrah in deze wijn. Cabernet sauvignon geeft wat meer tannines die de ruggengraat van de wijn vormen. De Cabernet franc geeft het een koele klimaat smaak met een vleugje ernst. In de mond komt de wijn fruitig, levendig en blijft hangen. Het ondersteunende houtwerk vormt een aanvulling op deze fruit gedreven wijn en geeft hem voldoende body. De Red Blend gaat goed samen met rood vlees, tomaten gebaseerde sauzen en Italiaanse gerechten. Kan jong worden gedronken maar rijpt ongetwijfeld de komende 3 à 5 jaar.