DE BELGISCHE CONSUMENTEN STAAN IN VOOR 26% VAN DE EXPORT VAN DEZE APPELLATIE UIT HET HART VAN DE RHONE VALLEI
Even herbronnen in het hart van de Rhône vallei? Ziehier de « G10 » of de 10 punten om te onthouden over de appellatie Grignan:
- Het geografische kwartet: a) zeer oude terrassen van kiezelstenen, b) hellingen bestaande uit zand en klei, c) kalksteen puinhellingen, d) alluviale terrassen: al deze elementen weerspiegelen de alomtegenwoordigheid van de Rhône
- De ontmoeting van het Noorden en het Zuiden: de Mistral die uit het Noorden blaast, zuivert de lucht en houdt zo de wijngaard gezond, onder de mediterraanse invloed
- De kenmerkende druivensoorten: Syrah en Viognier (minimum 30% per wijnbouwonderneming) zonder de Grenache Noir te vergeten, die de wijnen hun gastronomische elegantie geeft
- Het rendement : Beperkt tot 45 hl/ha voor rood en rosé
- De vastberadenheid van de interne kwaliteitscontrole voor 100% van de productie
- De productie: 30 kelders van zelfstandige wijnmakers, 7 coöperatieve kelders, 2 verenigingen, 42 451 hl geproduceerd in 2017, 77 % rood, 12% wit, 11% rosé
- De export : België is, met een marktaandeel van 26%, de grootste importeur van Grignan!
- De zwarte truffel, de andere rijkdom van de Drôme Provençale. Zwarte truffels gaan bijzonder goed samen met de wijnen van deze appellatie: Parmentier van eend met truffel, risotto met zwarte truffels, combinaties die soms verrassend zijn maar des te aantrekkelijker
- Het culturele erfgoed: Grignan, stad van de markiezin van Séviginé, “Les rencontres du livre”, de levensstijl, de smalle straatjes en gastronomische adressen
- Lavendel: wie Grignan zegt, zegt lavendel. In juni volop in bloei te bewonderen, de violet gekleurde velden met wonderlijke geuren vormen ook een belangrijk onderdeel van deze verleidelijke appellatie