Belgische Beluga kaviaar behoort tot wereldtop

Duurzame kaviaar. Het zijn niet meteen twee woorden die je automatisch aan elkaar linkt. Toch staat de Belgische Beluga kaviaar er wereldwijd om gekend. Van nature arm aan calorieën en van uitzonderlijke kwaliteit, mag het dan ook niet verbazen dat het één van de meest geliefde producten is van onze Belgische topchefs.

De zeldzame Beluga kaviaar is de meest exclusieve ter wereld. De kaviaar is afkomstig van de Huso huso steur die je oorspronkelijk enkel terugvond in de regio’s rond de Kaspische en Zwarte zee én die gekend staat als de grootste steursoort. De Huso huso is vandaag met uitsterven bedreigd waardoor de Beluga kaviaar, net zoals andere kaviaarsoorten, enkel vanuit aquacultuur op de markt mag komen. Zo wordt de beperkte wildpopulatie beschermd. Met als gevolg dat kaviaar uit aquacultuur duurzamer is dan kaviaar uit wildvang.

100% Belgisch en lokaal

Slechts een handvol producenten hebben beluga kaviaar in hun gamma. Royal Belgian Caviar behoort tot dit selecte groepje. In 2002 brachten ze hun eerste Belgische kaviaar op de markt die 100% van Belgische makelij is. In 2016 kwamen ze voor de eerste keer met beluga kaviaar op de markt. “We hebben 25 jaar gewerkt met onze Huso huso steur vooraleer we eindelijk Beluga kaviaar konden produceren”, aldus Cédric Paquet, Commercial manager van Joosen-Luyckx Aqua Bio, het bedrijf achter het merk Royal Belgian Caviar. “Het is een riskante investering, maar we wilden de volledige cyclus in eigen handen hebben”, gaat Cédric verder.

Royal Belgian Caviar heeft verschillende natuurlijke vijvers verspreid over België die ze gebruiken voor hun ouderdieren. De broedstock geniet op die manier van de seizoenen en krijgt ook voldoende rust. Dankzij deze ouderdieren kunnen ze zelf steurlarven reproduceren. Ze produceren ook hun eigen hoogwaardige voeding in het hoofdkantoor in Turnhout. “We weten exact wat onze steuren nodig hebben dankzij een studie over wat deze dieren in het wild eten. Respect voor het natuurlijk dieet van de steur is een essentieel onderdeel van onze unieke kwaliteit.”

Investering van 18 jaar

Waarom is Beluga zo zeldzaam? Omdat je er maar liefst 18 jaar moet in investeren vooraleer je eruit kan oogsten. De Huso huso moet 18 jaar lang in de perfecte omstandigheden verzorgd worden. De waterkwaliteit, watertemperatuur, het zuurstofgehalte, de voeding, de ruimte, … zijn allemaal van cruciaal belang voor de levenskwaliteit van de steur en dus ook voor de kwaliteit van de kaviaar. Zo’n langetermijn investering is niet voor iedereen weggelegd. Daarbovenop is het risico van de investering relatief groot omdat het levende dieren zijn die afhankelijk zijn van een heleboel externe factoren. Op 18 jaar tijd kan er altijd iets foutlopen. De uitzonderlijke Huso huso steur is op zijn 18e maar liefst 2 meter en 50 cm groot en weegt 150 à 200 kg.

Populair bij topchefs

Royal Belgian Caviar produceert kaviaar volgens de eeuwenoude gekende manier en biedt verschillende variëteiten aan: Beluga, Gold Label, Platinum, Osietra, White Pearl. De onberispelijke kwaliteit en duurzame, traditionele productiewijze van Royal Belgian Caviar heeft enorm veel succes in België en in het buitenland (met als afzetmarkten onder andere Japan, Zuid-Korea, Singapore, Scandinavische landen, Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Frankrijk, Spanje, Verenigde Staten …). Belgische topchefs zoals Peter Goossens, Gert De Mangeleer, Roger Van Damme, Bert Meewis, Nick Bril, Tim Boury en vele anderen leerden het Belgische “zwarte goud” snel waarderen en zetten het sindsdien ook steevast op de kaart.

De richtprijs voor consumenten ligt tussen 4000€ en 4500€ (21% btw inbegrepen) voor 1kg Beluga afhankelijk van het type verpakking.

 

.