De gestreepte baars uit Brussel die in aquaponie gekweekt wordt op het dak van de Foodmet in Anderlecht, komt op uw bord terecht in goed gezelschap.
De Ferme Abattoir van BIGH, Europa’s grootste aquaponische stadsboerderij op het dak van een gebouw, kondigt de commercialisering van zijn vis aan. Het gaat om de gestreepte baars die in alle transparantie gekweekt wordt. De vissen die sinds maart geteeld worden, zijn nu ook te koop. De gestreepte baars is al verkrijgbaar in diverse restaurants en winkels van de hoofdstad en er komen er elke dag bij.
De gestreepte baars die oorspronkelijk afkomstig is uit Noord-Amerika, onderscheidt zich door zijn mooie blauwige strepen, zijn stevige witte vlees en zijn smaak, een zachte combinatie tussen Chileense baars en forel. Deze Brusselse vis wordt gekweekt in perfecte harmonie met de irrigatie van de planten: het is een uniek lokaal product dat bovendien uitzonderlijk vers en van superieure kwaliteit is. De vis weegt gemiddeld tussen 350 en 500 gram; hij wordt in zijn geheel, schoongemaakt, in filet of gerookt aangeboden.
Wie Brusselse baars een plaats op het menu geeft, serveert een product van onberispelijke kwaliteit. Bovendien is het een manier om bij te dragen tot een zinvolle productie- en consumptiewijze: de vis is het resultaat van lokale, duurzame stadslandbouw die zowel het milieu als de consument respecteert. Aldus weet u zeker dat u een product zonder antibiotica en plasticdeeltjes in huis haalt. Verser kan niet: de vis is immers 100% lokaal en gaat rechtstreeks van de producent naar uw bord.
Niet zonder trots kondigt de Ferme Abattoir nieuwe samenwerkingen aan. Maar liefst met Building Integrated GreenHouses, Le Champignon de Bruxelles en ECLO, groepeert het label “Ferme Abattoir” voortaan meerdere projecten op de site van het slachthuis in Anderlecht. Dit staat garant voor uitsluitend lokale producten: tomaten, vis en kruiden van BIGH, exotische paddenstoelen van Le Champignon de Bruxelles en microgroenten en scheuten van ECLO. Hierdoor heeft de Ferme Abattoir een zeer volledig aanbod in petto voor de Brusselse winkels en restaurants, zoals de Choux de Bruxelles-groep, die partner is van het gelijknamige evenement.
BIGH werd opgericht in 2016 en streeft naar de ontwikkeling van boerderijen aan de hand van concepten als de circulaire economie (hergebruik van verloren warmte, waterbesparing, opvang van CO², biomassa, lokale werkgelegenheid, korte keten en gezond eten). Met een cultiveerbare oppervlakte van 4.000m2 is de Ferme Abattoir de grootste BIGH-boerderij. Ze produceert jaarlijks meer dan 30 ton gestreepte baars, 16 ton kerstomaten en 170.000 potten kruiden. Dankzij de externe tuinen die bewerkt worden met de hulp van de sociale economie, kan het aanbod vervolledigd worden met seizoensgebonden fruit en groenten. Website: www.bigh.farm
Le Champignon de Bruxelles staat voor de combinatie van Japanse wijsheid en Belgische folklore: de fusie van shiitaké en bier. De jonge coöperatie koestert de ambitie om de tonnen bierbostel te hergebruiken om paddenstoelen te kweken. De productie die gebeurt in de Kelders van Kuregem (op de site van het slachthuis) kan oplopen tot 4 ton shiitaké, maitake, nameko en eryngii per maand. Een echte hutsepot dus van moderne stadslandbouw, circulaire economie en exotische smaken. www.lechampignondebruxelles.be
ECLO is een verticale boerderij in hartje Brussel, waar 15 verschillende soorten scheuten gekweekt worden. Ze zijn rijk aan nutrimenten, kleurig en smaakvol. Ze worden het hele jaar door geteeld in de kelders van Kuregem, mede dankzij de warmte en CO2 die vrijkomen door de activiteit van Le Champignon de Bruxelles. www.eclo.be
« Helemaal innoverend, heeft de onderneming BIGH een duidelijke economische aanpak door een totale beheersing van de productieketen via het principe van de korte kring door presentatie van lokale producten om voorrang te geven aan de kwaliteit, de versheid en de authentieke smaken. De zeebaars van Brussel is hiervan een nieuw voorbeeld. Door 500.000 euros te investeren (onder gemengde vorm, kapitaal en converteerbare lening) geeft finance.brussels zowel de noodzaak aan om gedurfde en vernieuwende projecten te steunen en ook haar wil deel te nemen aan de ontwikkeling van de gewestelijke kringloopeconomie, een relevant alternatief als evenwichtig, economisch, bloeiende ontwikkeling ten dienste van de menselijke ontwikkeling en van de levenskwaliteit van alle Brusselaars », preciseert Pierre Hermant, voorzitter van het directiecomité van finance.brussels.