Alsace Grands Crus: de ‘terroirs’ op hun best

De wijngaarden van de Elzas vormen een geologische lappendeken, uniek in de wereld. Stuk voor stuk sublieme bodems die de beroemde Grands Crus voortbrengen. Zo telt de streek liefst 51 Appellations d’origine Controlée ‘Alsace Grands Crus’. De strengste productievoorschriften, nagenoeg de strengste uit de Elzas, waarbij niets aan het toeval wordt overgelaten, bezorgen de Grands Crus hun sublieme smaak: een precieze afbakening van de wijngaarden, een beperkt rendement, strenge gedragsregels voor de wijnbouw… Telkens opnieuw een nieuwe ontdekkingstocht boordevol verrassingen.

Een erkende identiteit:

De lappendeken van gronden en ondergronden van de Elzas wijnstreek is het resultaat van miljoenen jaren geschiedenis en de verzakking van de Boven–Rijnse laagvlakte. Tegenwoordig vind je de wijngaarden van de Elzas geologische formaties van het Primair tot het Quartier Een smeltkroes van ‘terroirs’ met ontelbare schakeringen, uniek in de wereld, waaraan de Elzaswijnen hun bijzondere en complexe persoonlijkheid te danken hebben.

De Alsace Grand Cru, AOC sinds 1975, staat symbool van de kwaliteit van de Elzas. Vandaag worden 51 uitzonderlijke terroirs erkend als individuele Appellations; Dit alles dankzij de kwowhow en passie van de wijnbouwers, die erin geslaagd zijn om de meest bijzondere bodems bloot te leggen, vaak op indrukwekkende steile hellingen met op hun beurt unieke microklimaten.

De Grands Cruis weerspiegelen in stijl de gevoeligheid van de terroirs en microklimaten van de Elzas. Deze wijnen worden uitsluitend verbouwd in de heuvels aan de voet van de Vogezen, op een hoogte van 200 tot 450 m en beschikken elk over een eigen identiteit.

Magische alchemie:

De 51 terroirs van de Alsace Grands Crus genieten sinds 2011 een individiele AOC-bescherming. Deze Alsace Grands Crus, goed voor 4% van de totale wijnproductie in de Elzas, zijn stuk voor stuk het resultaat van een bijzondere alchemie die lucht, bodem, wijnstok en menselijk kunnen verenigt.

Deze wijnen worden voornamelijk verkregen uit 4 druivenrassen: de Riesling, de Muscat, de Pinot Gris en de Gewurztraminer. De Grands Crus komen reeds op jonge leeftijd tot hun recht en tonen na 5 jaar hun ware klasse, de grote millésimes zelfs na tientallen jaren. Het zijn uitstekende gastronomische wijnen en smaken voortreffelijk bij zowel voor- als hoofdgerechten als bij desserts. Om hun elegante mineraliteit te proeven, kan je ze best degusteren in een sommelierglas, bij voorkeur van glas.

De Clos, uitzonderlijke terroirs:

De ‘Clos’ vormen een andere illustratie van de terroir wijnen uit de Elzas. De benaming ‘Clos mag enkel worden gebruikt wanneer er sprake is van een perceel dat afgebakend is van de rest van de wijngaarden en onderworpen is aan strenge productievoorwaarden. Deze benamig komt niet veel voor in de Elzas. Een overzicht van enkele bekende Clos.

Domaine Weinbach: Clos des Capucins

De Kapucijnen, een religieuze tak van de orde van Sint-Franciscus van Assisi, bebouwden het domein gelegen aan de voet van de Schlossberg heuvel in 1612. De eigendom, die een oppervlakte van 7 ha behelst heette toen Weinbach of wijnbeek, een verwijzing naar de beek die het domein doorkruist. Vandaag baten Collette Faller en Eddy Liever-Faller Domaine Weinbach met veel succes uit. Ze verbouwen er al meer dan 20 jaar biodynamische wijnen. Het Clos heeft een zand-leem bodem op granietsteen die de wijn zijn karakteristieke, frisse, intense smaak bezorgt. Met de jaren maakt het fruit van de eerste jaren plaats voor een uiterst evenwichtige mineraliteit … www.domaineweinbach.com

Domaine Trimbach : Clos Sainte – Hune

Clos Sainte-Hune ligt in het hart van de Rosacker Grand Cru, een terroir met een van de meest kalkachtige bodems van de Elzas. Het terroir dat een oppervlakte heeft van 1.67 ha is al meer dan 200 jaar eigendom van de familie Trimbach.

De bodem, die bestaat uit kalk en schelpzand, zorgt er voor dat de wijnen zich onderscheiden door hun constante kwaliteit. www.trimbach.fr

Domaine René Muré- Clos Saint-Landelin

De bodem van Clos Saint-Landelin bestaat hoofdzakelijk uit kalk en krijt met een ondergrond van zandsteen en kalksteen uit het Baljocien. De wijngaard strekt zich uit over verschillende terrassen waarvan sommige 300m hoog liggen. Het zijn deze terrassen die deze Clos zijn typische smaak bezorgen. Deze wijn wordt geteeld volgens de principes van de biodynamische landbouw op een 25 ha groot terrein dat het Demeter en Ecocert keurmerk draagt. De dichtheid van de plantage bedraagt zo’n 9500 hectare voet. De wijnen van dit Clos staan bekend voor hun aromatische precisie. Het zijn meestal droge wijnen met uitzondering van de late oogsten en Grains Nobles . www.mure.com/fr