Eylenbosch brouwerij

Ons land is binnenkort weer een Oude Gueuze en Kriek rijker, want Erik De Keersmaeker wil Eylenbosch – in de jaren 60 één van de belangrijkste lambiek brouwerijen – terug op de kaart zetten met de herlancering van de Eylenbosch bieren. Samen met studievriend Jeroen Lettens en jonge brouwer Klaas Vanderpoorten wil hij van Eylenbosch opnieuw een pareltje in het Belgische bierpatrimonium maken. Met respect voor de traditionele methode en authentieke recepten.

De Keersmaeker gelooft dat de bierliefhebber vandaag meer dan ooit op zoek is naar authentiek bier: “We zien al vele jaren dat de algemene bierconsumptie in België daalt, terwijl de vraag naar speciale en authentieke bieren juist toeneemt. Wij spelen perfect in op deze vraag. De Oude Gueuze en Kriek uit het Pajottenland en de Zennevalei hebben een enorme traditie die we in ere moeten houden.”

Eylenbosch Oude Gueuze wordt gemaakt op basis van lambiek, een bier van spontane gisting op open koelbak, dat daarna jaren rijpt op eikenhouten tonnen. Er worden echte krieken met pit aan toegevoegd om Oude Kriek te bekomen.

Gezien naast gerstemout en tarwe, water als grootste ingrediënt een unieke invloed heeft op de smaak van het bier, is een goede waterput van levensbelang. De Keersmaeker: “Wij zijn dan ook zeer blij dat we met het originele bronwater van Eylenbosch kunnen blijven werken.”

Patience for Eylenbosch : Natuurlijk is geduld nodig om Oude Gueuze en Kriek te maken. De eerste Eylenbosch lambiek is al in 2018-2019 gebrouwen en rijpt nu in de Eylenbosch tonnen bij brouwerij De Troch in Wambeek. In juni 2021 kan voor het eerst van de nieuwe generatie Eylenbosch Oude Gueuze geproefd worden. De eerste Kriek wordt in juni 2020 verwacht.

Jeroen Lettens: “In afwachting van de Eylenbosch Oude Gueuze en Kriek brengen we nu reeds een eerste bier op de markt, met de toepasselijke naam ‘Patience for Eylenbosch’: een Saison van 5.5 %, een typisch bier uit Wallonië. Het werd vroeger, een beetje zoals lambiek in het Pajottenland, door de seizoensarbeiders op het veld gedronken.

Beide bieren worden met respect voor traditie en lokale producten door het nieuwe Eylenbosch team zelf gebrouwen. Daar waar de Eylenbosch Oude Gueuze en Kriek vooral de kenner zullen bekoren, is de Eylenbosch Saison het ideale alternatief voor een breder publiek.”

De Keersmaeker wil met zijn Eylenbosch terug bij de beste lambiekbrouwers behoren zoals vroeger, en ook hoog scoren met de Patience for Eylenbosch – bieren. Daarvoor rekent hij op de generatielange expertise binnen zijn familie, en op de kennis, durf en innovatiekracht van de jonge brouwer Klaas Vanderpoorten (24 jaar). Deze heeft een bijzondere interesse in spontane gisting, en ging in het kader van zijn masterproef als bio-ingenieur zes maanden aan de slag in de Verenigde Staten, met de micro organismen in op vat gerijpte bieren als onderzoeksobject.

Klaas Vanderpoorten: “Bier is mij met de paplepel ingegeven. We dronken thuis al graag speciaalbier. Ik wou na mijn studies liever niet in een grote brouwerij starten, maar wel een project van in het begin mee vorm geven. En hier krijg ik dan ook nog eens de kans om met lambiek te werken. Een droom. Na hele moeilijke jaren voor de lambiek en traditionele gueuze, keert de belangstelling voor deze unieke bieren terug. Het zou geweldig zijn als de jonge generatie nog meer voor onze rijke biercultuur zou kiezen. Daarom moeten we bier als kwaliteitsvolle drank opwaarderen.”

Crowdfunding

Eylenbosch wil zo snel mogelijk maar liefst 1.500 hectoliter lambiek kunnen stockeren. Daarvoor zijn 15 foeders, 100 pijpen en 100 tonnen nodig. Om dit te kunnen financieren, wordt via crowdfunding de hulp van bierliefhebbers ingeschakeld. Het objectief is 150.000 euro in te zamelen. Voor bedragen vanaf 35 € krijgen de bierliefhebbers een Eylenbosch pakket met Eylenbosch bier, een speciaal ontwikkeld glas, een T shirt en Patience speelkaarten. En zijn ze welkom op al de volgende lanceringen. Wie meer wil bijdragen kan nog eens extra 10 jaar lang wekelijks een fles Oude Gueuze van Eylenbosch krijgen. Word je één van de 15 “Founders”, dan wordt je naam in smeedijzer op je eigen foeder geplaatst, levenslang…..

Er is nieuw leven in de Brouwerij Eylenbosch. Niet enkel de mensen die er gaan wonen en genieten, maar ook de herlancering van de Eylenbosch bieren zorgen daarvoor.

“Oude Gueuze” is een door de E.U. beschermde benaming, die de authenticiteit van dit bier garandeert.