Moldavië : wijnhuis Asconi 9/15

Sinds de opening van deze familiale wijnkelder in 1994 die meer dan 650 ha wijngaarden uitbaat, wordt getracht om de meest kwalitatieve wijnen te produceren.

De wijngaarden liggen in de nabijheid van de kelder zodat de oogst binnen een aanvaardbare tijdsspanne kan worden verwerkt. De versheid van de druiven komt de kwaliteit van de wijn beslist ten goede. De wijnen krijgen een AOP-benaming Codru mee die steunt op factoren als terroir, klimaat, tradities en regionale rassen.

De productie omvat witte, rosé, en rode wijnen maar evenzeer fortified wijnen en ijswijn. Het assortiment steunt o.m. op Cabernet sauvignon, Merlot, Malbec, Feteasca Neagra, Saperavi, Muscat Ottonel en andere variëteiten.

Voor de productie van kwaliteitswijnen maakt Asconi gebruik van een high-tech infrastructuur waarin de traditionele wijnproductie perfect wordt geïntegreerd.

Het complex werd aangevuld door twee traditionele restaurants waar men naast de regionale specialiteiten vanzelfsprekend ook van de wijnen van het huis kan genieten. Een traditioneel orkestje dat op oude instrumenten vele internationale deuntjes verzorgt, brengt extra sfeer in het gezellige restaurantdecor. Inpikkend op het oenotoerisme zijn er bij Asconi een aantal woningen waar gasten kunnen verblijven om de wijngaarden en de omgeving op een rustige manier te ontdekken.

Op de proeftafel:

Fereasca Alba 2018:

Een licht troebele witte wijn met eerder ruwe aroma’s die in de mond hun eerder zurige toetsen niet kunnen verbergen

Chardonnay 2015:

Een mooie kleur met in de neus, geurige hints van wit fruit en witte bloemen.

In de mond citrustoetsen met hints van appel en peer die bij de afdronk brusk worden afgebroken, een wijn die deels rijpt op Hongaarse eik, mogelijk de oorzaak van de onvoorspelbare ruwheid.

Rosé 2018:

Een mooie heldere rosékleurige wijn op basis van Cabernet Sauvignon

Licht plakkerig in het glas met een licht aromatische neus, frisse en fruitige afdronk met aangename hints.

Malbec 2016:

Mooie stevige kleur, plakt behoorlijk in het glas

In de neus leuke hints van rijp rood fruit en wilde bessen

In de mond een stevige en volronde aanzet, karaktervol, waarbij het rijpe rode fruit komt bovendrijven, toch blijft de wijn evenwichtig; subtiele hints van kreupelhout en tabak met delicate toetsen van cacao.

Sol Negru 2015:

Mooie donkerrode kleur met purperen reflecties

Aangename aroma’s in de neus van rijp rood fruit en wilde bessen,

In de mond soepele en elegante aanzet met fruitig karakter, mooie evenwichtige tannines en gezellige lange afdronk. Beslist een aanrader.