Léon: back to the future…

Met meer enthousiasme dan ooit heet de familie Vanlancker en haar indrukwekkende team u opnieuw welkom in het wellicht meest Belgische restaurant van België… Léon is veel meer dan het meer dan een omschreven “instituut dat een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefent op toeristen die de echte Belgische keuken willen ontdekken…

Het is ook en vooral een uitstekend restaurant dat al 128 jaar wordt uitgebaat door en voor Brusselaars! Restaurant dat even vanzelfsprekend iedereen verwelkomt die van zijn rijke tafelen wil genieten.

In de sombere periode die de horeca achter de rug heeft, is Léon niet bij de pakken blijven zitten. De gedwongen sluiting bood de kans om fraaie verbouwingswerken uit te voeren, waardoor de locatie nog meer de Belgische levensstijl moet uitstralen. Zo worden de klanten nu in de vele ruimten van het restaurant vergast op een hele reeks eerbewijzen aan ons land, net alsof ze door een museum wandelen.

Een fresco met een knipoog naar Magritte — “Ceci n’est pas une moule” — en een verrassende sculptuur in de vorm van een mossel die lijkt op een saxofoon, ter ere van Adolphe Sax: het zijn maar twee van de vele toespelingen op de “belgitude” die de bezoeker hier aantreft, net als de bekende symbolische raket uit “Mannen op de maan”, een verwijzing naar Hergé, of de muur die volledig is bekleed met striphelden van bij ons.

Ook zeker het vermelden waard zijn de grappige afbeelding van het Atomium waarbij elke bol een kop is van Guust Flater, een eerbetoon aan Franquin, en de prachtige scenografie die als een heuse draaikolk naar het plafond stijgt, met daarin zowel stripverhalen als herinneringen die verband houden met de rijke geschiedenis van Léon. Ten slotte is op de muur ook een originele lithografie te bewonderen van Folon, die gemaakt werd voor de opening van het eerste Léon-restaurant in Parijs, en een unieke tekening van de Kat van Philippe Geluck…

Stuk voor stuk goede redenen om opnieuw af te zakken naar het befaamde restaurant in de Beenhouwersstraat, maar het zijn lang niet de enige! Om zijn trouwe klanten weer aan te trekken, kan het namelijk rekenen op een aantal troeven die we hier in het Frans gewoonlijk “les quatre As de Léon” noemen: Additions Sages (betaalbare rekeningen), Ambiance Sympathique (vriendelijk sfeer), Assiette Savoureuse (lekker eten), Accueil Souriant (opgewekte onthaal) : Dit vierluik vat perfect samen welke fijne herinnering men overhoudt aan een bezoek aan Chez Léon, dat zich in de loop der jaren heeft geprofileerd als een van de weinige restaurants met een familiegeschiedenis die al zo lang — sinds 1893! — hun faam van gezelligheid en gastvrijheid blijven bevestigen.

Die gastvrijheid blijkt vandaag nog steeds uit leuke initiatieven zoals het feit dat kinderen tot 12 jaar, vergezeld van een familielid, er gratis kunnen eten… Of de “à volonté” formule voor de echte mosselfanaten op zondagavond…

Ten slotte beleven we op dit keerpunt in de geschiedenis van LÉON ook de “overgang” tussen de 5e en de 6e generatie: Rudy geeft de fakkel namelijk door aan Kevin Vanlancker, die nog vele jaren aan het hoofd zal staan van dit instituut of houden het toch maar simpelweg bij restaurant?

De kaart van Chez Leon stelt door de vele suggesties – deze omvatten heel wat meer creaties dan enkel mosselen – de bezoekers meteen voor problemen. Zo is er ’s middags tussen 12 en 18 uur de lunch aan 18.95€. Deze lunch is een 3-gangen bereiding met als voorgerecht de keuze tussen ei met mosterd of een kaaskroket met sla en spekjes, het voorgerecht biedt een keuze tussen een tongschaarfilet, brusselse balletjes of boerenworst met stoemp, als afsluiter een brussels vanille-ijs.

Wij opteerden bij onze proeverij voor de huissuggestie “Léon complet” bestaande uit een tomaat-garnaal, een mosselbereiding naar keuze en een typisch Léonbiertje (38.95€). De tomaat-garnaal rustend op een leuk slaatje werd een eerste verrassing. De gepelde tomaat! kreeg een opmerkelijke hoeveelheid garnalen en een fijne romige mayonaise als decoratie. Fris en erg lekker van smaak beslist een niet te versmaden introductie. In ruil voor ons biertje kozen we voor een Sancerre La Grandmontains – Bio Laporte Loirestreek; met fijne aromatische toetsen die een mooie partner vormden met het voorgerecht en zich nadien bij de mosselcreaties ontwikkelden tot en ideale compagnon.

Als hoofdgerecht dus een mosselcreatie, enerzijds mosselen natuur en anderzijds mosselen roquefort. De mosselen natuur waren mooi pittig en leuke zilte smaak met groenteassortiment. De mosselen roquefort; een creatie met room, witte wijn, spekjes, selderij en ui, waren gewoonweg subliem; Mooi romig, knapperig en toch nog voldoende zilt. Heerlijk! Als garnituur een pannetje krokante en goudgele frietjes met extra mayonaise en een marollensaus, een huisspecialiteit met link naar het oude centrum van Brussel. Als afsluiter de traditionele geflambeerde pannenkoeken Léon met vanille-ijs, leuk gedecoreerd met mandarijntjes.

Redenen genoeg dus om zeker eens binnen te stappen in dit restaurant dat zeven dagen op zeven geopende is!

Chez Léon – Beenhouwersstraat 18 in 1000 Brussel – Tél. +32 (0)2 511 14 15

E-mail welcome@leon1893.com – Web www.chezleon.be

Alle dagen van het jaar geopend, van zondag tot donderdag van 11.30 uur tot 23.00 uur en elke vrijdag en zaterdag tot 23.30 uur. Parkeren? Er zijn meer dan 5000 beschikbare plaatsen in de buurt van het restaurant.