Champagne Deutz – Vintage 2020

Het Huis Deutz geeft zijn wijnen graag de tijd om te rijpen en voert zijn eerste heldere wijnproeven uit wanneer de wijnen na de alcoholische en malolactische gisting lange tijd hebben gerust; dat wil zeggen, gewoonlijk begin januari of in het midden van die maand. Pas na enkele weken van proeven en mengen wordt het resultaat van de exercitie bevestigd. Met het prachtige materiaal – gesorteerd, geselecteerd – uit de prachtige terroirs van de Champagnestreek, is het Huis Deutz blij dat het alle cuvées in het gamma heeft kunnen produceren.

Na de perfecte en compromisloze zorg voor het basiselement van hun gamma, de Deutz Brut Classic, de degustaties van “vins clairs” en “vins de réserve” (meer dan 150 partijen afzonderlijk gevinifieerd) – onder leiding van voorzitter, Fabrice Rosset, met de deskundigheid van de keldermeester en hun assistenten – werden dit jaar – meer dan dat – alle vintage cuvées van het gamma gecreëerd, te weten Brut Millésimé, Brut Millésimé Rosé, Blanc de Blancs, Hommage à William Deutz (Côte Glacière en Meurtet), William Deutz, Amour de Deutz en Amour de Deutz rosé.

“Ook al kostte het vele weken om deze assemblages te perfectioneren, we zijn erin geslaagd het juiste stijlprofiel te vinden voor elk van onze cuvées,” zegt Fabrice Rosset. “De proeverijen van de heldere wijnen hebben inderdaad de uitstekende parameters bevestigd die tijdens de oogst werden waargenomen”, bevestigt Michel Davesne.

Als voorrecht van bepaalde jaren worden alleen uitzonderlijke wijnen door het Huis gebotteld. De “tirage” bestaat dit jaar dus uit ongeveer 2,3 miljoen flessen. Dit volume wordt beperkt door de opbrengstbesluiten voor de oogst van 2020. De tirageoperatie begon in werkelijkheid op 3 mei 2021 en eindigde op 9 juli. De magie van de “prise de mousse” zal zich in de loop van de volgende 3 tot 4 weken voltrekken. De wijnen blijven vervolgens een tijd op de droesem rijpen – noodzakelijk om de gewenste rijpheid te verkrijgen en de continuïteit van de Deutz-stijl te waarborgen.

Met een rijpingstijd die veel langer is dan de regels van de appellatie, moet men ongeveer 3 jaar wachten voordat men de niet-gerijpte cuvées van het Huis Deutz kan proeven, namelijk: Deutz Brut Classic en Deutz Brut Rosé. De Brut Millésimé, Rosé Millésimé en Blanc de Blancs cuvées met het jaarteken 2020 hebben 4, 5 of zelfs 6 jaar nodig om op dronk te komen; en ten slotte minimaal 8 tot 10 jaar voor de grote “Millésimé 2020” cuvées van William Deutz, Amour de Deutz en Amour de Deutz Rosé.