In Valflaunès, in de AOP Pic Saint-Loup, viert het Domaine de Valcyre zijn eerste wijnjaar met zijn nieuwe eigenaar, Emmanuel Clausel. Deze laatste gaat het avontuur aan met Karen Turner, ‘s werelds beste oenologe in 2016. Hij heeft de wijngaard al uitgebreid met nog eens 17 hectare en het Domaine Uma gecreëerd. Zijn ambitie: het streven naar uitmuntendheid van de rode wijnen van het domein AOP Pic Saint-Loup voortzetten en het potentieel van dit terroir in witte wijnen tot uitdrukking brengen.
Emmanuel Clausel, voormalig directeur van Urbat, verkocht in 2020 zijn vastgoedontwikkelingsbedrijf, op zoek naar een nieuw levensproject. De terugkeer naar het land, een roeping geërfd van zijn grootouders, boeren in Petite-Camargue en de Aveyron, werd noodzakelijk na een reeks ontmoetingen die hij zelf omschrijft als “voorzienigheid”, met Karen Turner, de beste oenologe ter wereld in 2016, die sinds 2004 in de Languedoc gevestigd is en in september 2020 het team van Emmanuel Clausel kwam versterken.
Een nieuw leven, maar met zijn professionele reflexen intact, beschrijft hij zijn relatie met Karen Turner als “zoals die ik had met een architect in vastgoedontwikkeling. Ik legde haar een stuk grond voor en zij ontwierp het project om er het beste uit te halen. We waren het eens over het soort wijn dat we wilden maken. Zodra de doelstellingen waren bepaald, verzamelde ik de menselijke, technische en financiële middelen die nodig waren om ze uit te voeren, met een langetermijnperspectief, opnieuw zoals bij vastgoedontwikkeling.
Dit land is Valcyre, zijn 103 hectare beschermd gebied, met inbegrip van een potentiële wijngaard van 43 hectare. Tot op heden is slechts 23 hectare aangeplant, waarvan 12 hectare AOP Pic Saint-Loup, de rest IGP. “Vandaar de vrijheid van aanplant die Karen kreeg om de toekomst van de 20 te beplanten hectaren voor te stellen. Op het IGP-gedeelte hebben we twee soorten grond: een klei-kalkgedeelte dat we gebruiken voor de productie van rosés en een meer kalkrijk gedeelte dat we gebruiken voor de productie van witte wijnen,” merkt de nieuwe eigenaar op.
De zoektocht naar witte terroirs in Pic Saint-Loup
Het oogstjaar 2020 was met 70 000 flessen bijzonder gortig, tegen 140 000 flessen in een normaal jaar. “We starten in 2022 met een aanplantingsprogramma dat ons in staat moet stellen 350.000 flessen te bereiken, wat ons een belangrijke speler zal maken in de Pic Saint-Loup AOP,” zegt Emmanuel Clausel.
Tegelijkertijd heeft hij de aankoop bezegeld van de wijngaarden van zijn buurman: 17 hectare, waarvan een derde is beplant met witte druivenrassen. “Hoe meer we onze wijngaard leren kennen, hoe meer we merken hoe gunstig het terroir is voor witte wijnen. Uiteindelijk zou het idee zijn om 15 hectare te wijden aan de productie van Pic Saint-Loup rood, 15 hectare aan rosé en de rest aan wit; en waarom niet vooral wit”. Onder de druivenrassen in het aanplantprogramma: bekende lokale rassen, maar ook Italiaanse, en met name Fiano, in het wit: “er is slechts één graad verschil tussen de regio Napels, Campanië, en Pic Saint-Loup, en die wordt waargenomen in de winter, niet in de zomer”, legt Emmanuel Clausel uit.
“Wat voor mij telt is smaak”, zegt Emmanuel Clausel, die gepassioneerd is door gastronomie en het combineren van eten en wijn. Deze impuls doortrekt het hele project van het nieuwe domein, maar de zoektocht naar betekenis begint in de wijngaard: “Alles begint met en is gebaseerd op de kwaliteit van onze wijnen. Het heeft geen zin om een uitstekende chef te laten werken met middelmatige wijnen. Er is reeds een programma rond gastvrijheid, met inbegrip van een 5*-hotel, een kuuroord, restaurants, een kunstgalerij en een school voor smaak, ingediend bij het gemeentehuis van Valflaunès.
2020: oogstjaar van het Trait d’Union
“Karen noch ik zijn liefhebbers van hout”, bekent Emmanuel Clausel, “we wisten dat de wijnen in vaten op het domein niet helemaal onze smaak zouden zijn. Maar we wilden een compleet gamma aanbieden dat vanaf januari 2022 onze stempel zou dragen. Het kan niet de wijnoogst van 2021 zijn. Hij wordt pas in 2023 gebotteld. Ze is van uitstekende kwaliteit, ook al heeft ze alles meegemaakt: vorst, droogte, overstromingen, hagel… We hebben alles op alles gezet om de oogst binnen te halen en tros na tros te sorteren, zodat Karen met onberispelijk materiaal in de kelder werkt. Wat ons aanbod voor 2022 betreft, gebeurde er een wonder in onze kelders: we vonden toekomstige Pic Saint-Loup wijnen van het oogstjaar 2020, nog in vaten, die het hout niet hadden gezien. Door aan de mengsels te werken, hebben we ze naar een uitdrukking geleid die volledig met ons overeenkomt. Zo ontstond de cuvée Trait d’Union, Pic Saint-Loup 2020 van het nieuwe Domaine Uma, genoemd naar de Moedergodin van het Hindoeïstische pantheon, die zowel materiële overvloed biedt als wijsheid, helderheid, energie en licht. Een heel programma om te volgen!