Vis & Dis – Keerbergen

Een kleine vijf jaar terug startte Maarten Dereymaeker in het Vlaams Brabantse Keerbergen, onder het motto ‘ recht uit de zee, tot op uw bord!’, een ietwat speciale horecazaak op.

Het uitgangspunt van deze nieuwe zaak was iedereen de kans te bieden om al het voortreffelijke wat de zee biedt te laten proeven, zowel op restaurant als thuis. De exploitatie werd een figuurlijke all-on-one, een restaurant voor de fijnproever die expliciet wil genieten, een viswinkel waar iedereen het lekkere van de zee kan aankopen, zowel vers als in bereide gerechten, én een automaat waar men tijdens de sluitingsdagen een ruime keuze heeft én van vis én bereide gerechten.

Maarten maakt tegelijk een statement naar de vis uit de Noordzee, deze heeft zo veel lekkers te bieden dat we niet verder moeten zoeken aldus de chef. Hij wil evenmin het groeiende ecologisch en economisch probleem van zeeafval terzijde schuiven. In de winkel en de automaat wordt de overdaad aan verpakkingsmateriaal vermeden en kiest men voor een bio-variant op basis van o.m. papier, pulp of suikerriet.

Het restaurant biedt een fris en modern interieur met grote ramen die zicht bieden op het terras en de tuin. Leuke moderne tafeltjes en makkelijk zittende kuipstoelen stellen je meteen op je gemak. De kaart biedt een overvloed van visbereidingen en leuke suggestieve zeevruchtenschotels, Vlaamse klassiekers en Oosters   geïnspireerde bereidingen  vullen de suggesties aan samen met de lunch van de dag, vanzelfsprekend op basis van vis. Het globale aanbod wordt tevens verruimd met een selectie kwaliteitsvlees in samenwerking met de Butcher’s store by ‘De Laet en Van Haver’.

Hoewel de lunch van de dag, creatie van allerlei schelpdieren en een Keerbergse bereiding van skrei, aanlokkelijk bleek, opteerden we bij onze proeverij toch voor een à la carte keuze, oesters en gegrilde octopus als voorgerecht en roggevleugel en gegrilde dorade royal als hoofdgerecht.

Bij het aperitief een dagvers zeegarnituur met mooie broodcreatie. De Gillardeau oesters, onberispelijk geopend, leuk zilte smaak en super vers. Gewoonweg heerlijk al mocht hier wel een ‘oesterbroodje’ worden toegevoegd. De gegrilde octopus bleek meer dan een schot in de roos. Getooid met gegrilde paprika, zwarte look en delicate oosterse toetsen, een succulente bereiding die onze smaakpapillen volledig wist te begeesteren.

De roggevleugel baadde in een gul toegediende saus van hoeveboter en genoot van een overvloed van kappertjes en mooi gemengde sla. Zeer lekker en gulle portie met een fijne puree als extraatje. De dorade royal wordt in principe in zijn geheel gegrild maar kan eveneens gefilleerd worden geserveerd, onze keuze. Het grillen gebeurt in een Spaanse mibrasa oven op basis van houtskool en geeft de vis een heerlijke smaak mee. De citroen die samen wordt gegrild zorgt voor een leuke toets die het zilte karakter van de vis toch extra glans geeft. Ook hier serveert Maarten een mooie gemengde sla met delicate vinaigrette. Als extra een kommetje heerlijk krokante en goudgele frietjes.

De gemengde sla is bij elke bereiding in Vis & Dis een basisingrediënt. Friet, puree, pasta en kroketten worden als side dish beschouwd en dus extra aangerekend, 3€ per portie.

Als compagnon bij deze gerechten opteerden we voor een Meursault Les Grands Charrons 2019, 14.5% alc vol, die heerlijk fris werd geserveerd waardoor hij mede door het decanteren, volop zijn zachte en mooi fruitige aroma’s kon ontwikkelen.

Vis en Dis is zonder meer een leuke ontdekking met lekkere en creatieve gerechten die tal van fijnproevers zullen verrassen.

Vis en Dis, Hansbrug 2 – 3140 Keerbergen – tel 016- 847 688 – www.visendis.be

Openingsuren restaurant: dinsdag tot vrijdag 11u30 tot 19 uur, zaterdag 12 tot 14 uur. Winkel geopend van dinsdag tot vrijdag 9u30 tot 18u30, zaterdag van 9u30 tot 17 uur. Beide zijn zondag en maandag gesloten.

Culinaire commentaren:

Tasted4you: 2 minutes, fris en modern restaurant, attent personeel, leuke, creatieve, zilte en erg lekkere bereidingen.

GaultMillau: 13/20, 1 koksmuts, sterk repertoire van maritieme bereidingen, rechtstreeks uit aanpalende viswinkel, gegrilde bereidingen zeevruchtenschotels, vlees geselecteerd door topslager.