Liefhebbers van Guinness, de emblematische zwart-witte stout verheugen zich dit jaar op een stijlvolle viering van St. Patrick’s Day. Op donderdag 17 maart zet de Ferme de Mont Saint-Jean in Waterloo – getooid in het groen – met Iers eten en livemuziek Ierland in de schijnwerpers.
Een uitzonderlijke locatie voor een uniek feest
Deze Ierse feestdag, die overal ter wereld wordt gevierd, is een echte uitnodiging om samen te komen. Anthony Martin is verheugd dat hij in de prachtige omgeving van de boerderij van Mont-Saint-Jean Guinness kan laten proeven. “Dit is een uitgelezen kans om traditie en erfgoed te combineren met een uitzonderlijke locatie en een al even uitzonderlijk drankje.” Het voormalige ‘Hospitaal van de Engelsen’ opgericht door de hertog van Wellington, is nu beter bekend als de boerderij van Mont-Saint-Jean. In 2014 werd de boerderij overgenomen door de familiegroep rond Anthony Martin die het geheel fris renoveerden en uitbreiden om het publiek optimaal te kunnen ontvangen in een inspirerend totaalconcept. Zoals veel iconische Belgische gebouwen zal de boerderij een heel weekend GROEN gekleurd worden. De boerderij krijgt een Iers tintje, uw smaakpapillen worden verwend met Ierse gerechten, uw oren met livemuziek.
In de schuur geeft de Keltische rockband ‘Rapalje’ een concert. Buiten staan foodtrucks opgesteld die vanaf 20.00 uur Ierse hapjes serveren. Voor degenen die liever zitten, serveert het restaurant een Iers menu, begeleid door livemuziek van de traditionele band, de ‘Cloverstompers’.
Van het prille begin, toen Arthur Guinnes in 1759 een negenduizend jarig huurcontract tekende voor St. James’s Gate Brouwerij in Dublin (Ierland) tot de dag van vandaag is en blijft de toewijding om een onderscheidend bier van de meest uitzonderlijke kwaliteit en in de geest van innovatie, nog steeds de kern van het bedrijf.
Een groene keuze voor Bob© dit jaar!
Een glas Guinness Draught in de hand en het feest kan beginnen! De onmiskenbare donker robijnrode vloeistof met zijn romige schuim, chocolade- en koffietoetsen, zacht in evenwicht gehouden door bittere, zoete en gebrande tonen, verleidt de liefhebbers met zijn complexiteit en gedurfde combinatie van smaken. Dit jaar gaat Guinness nog een stap verder en breidt het zijn aanbod uit met de lancering van Guinness 0.0, een 100% Guinness bier, maar met 0% alcohol.
Dit nieuwe bier, dat wordt gebrouwen door de brouwers van St. James Gate, put uit 263 jaar geschiedenis om er zo voor te zorgen dat het al zijn unieke kenmerken behoudt. De wens om het specifieke karakter en de smaak van Guinness te behouden stond centraal in het vier jaar durende proces dat werd geleid door de technische en innovatieteams van St. James’s Gate. Het bier is alleen verkrijgbaar in blikjes van 44 cl, met een ‘widget’, dat zorgt voor het wereldberoemde romige schuim. Het zal worden gepromoot in bierspeciaalzaken en geselecteerde supermarktketens.
Wist je dat?
Het ongeveer 119,53 seconden duurt om een pint Guinness perfect te serveren. De Ieren hechten er veel belang aan om hun Guinness perfect te serveren! Stout kan ook als cocktail worden gedronken. De beroemdste is de Black Velvet, gemaakt in 1861 om de dood van prins Albert te betreuren. Terwijl de begrafenisstoet door de straten van Londen trok, besloot de steward van Brook’s Club dat zelfs “champagne moet worden betreurd” en een klassieker was geboren: één deel stout, één deel champagne.
Wist u ook dat er een Antwerpse stout is, genaamd Guinness Special Export? Het werd ontwikkeld door zijn invoerder John Martin in 1944 om het hoofd te bieden aan de embargo’s. Toen de tweede wereldoorlog voorbij was, werd en wordt het nog steeds in Dublin gebrouwen. Het zal te zien zijn in de winkel tijdens de St Patrick’s Day viering.
Toen de Brit John Martin in 1909 naar Antwerpen kwam om hier de beroemde Guinness en andere Engelse bieren te lanceren, kon hij niet vermoeden dat zijn kleinzoon Anthony ruim 110 jaar later heel wat ambachtelijke bieren zou redden en in de groep zou opnemen.
De groep Anthony Martin, waarin nu ook zijn zonen Jonathan en Edward actief zijn, dankt zijn faam aan een selectie artisanale bieren met rijke geschiedenis: Gordon Finest Beers, Martin’s, Waterloo, Bourgogne des Flandres, Timmermans, …, goed voor een jaarlijkse omzet van € 50 miljoen en een volume van 250.000 hectoliter. Tot de groep behoren ook diverse artisanale brouwerijsites zoals brouwerij Timmermans in Itterbeek (de oudste lambiekbrouwerij ter wereld), de romantische brouwerij Bourgogne des Flandres in het hartje van Brugge, de brouwerij-restauranthoeve van Mont-St-Jean in Waterloo. Deze laatste ligt op het beroemde slagveld en produceert in haar nieuwe distilleerderij ook gin en whisky. Merk op dat elk van deze drie sites beschermd is en deel uitmaakt van het Belgische erfgoed.