AOC FITOU

De AOC Fitou staat bekend om zijn kwaliteitswijnen, die nu op een moderne manier worden bewerkt door visionaire wijnbouwers die al jaren deze kwaliteit willen ontwikkelen. In het zuiden van de Languedoc, aan de poort van de Roussillon, ontbreekt het deze monochrome appellation (alleen rode wijnen) niet aan bijzonderheden, het terroir is magisch en de garrigue is alomtegenwoordig in uiterst gevarieerde landschappen en sferen.

Fitou is de enige appellation die bestaat uit twee zeer verschillende terroirs die 30 kilometer van elkaar verwijderd zijn: het ene maritiem aan de kant van de Etang de Leucate, het andere bergachtig in de Hautes Corbières met wijnstokken op 450 meter hoogte. Een atypische en unieke diversiteit, met 22 types ondergrond,  25 subzones, en verschillende klimaten!

Fitou is de eerste Appellation d’Origine Contrôlée voor rode wijnen in de Languedoc sinds 1948. Deze appellation, met een productie op slechts 2.100 ha, telt in totaal 215 producenten, verspreid over 9 gemeenten in de Aude: CASCASTEL DES CORBIÈRES – CAVES – FITOU – LA PALME – LEUCATE – PAZIOLS – TREILLES TUCHAN – VILLENEUVE LES CORBIÈRES, en telt 3 coöperaties, ongeveer 180 aangesloten wijnbouwers en 35 particuliere kelders.

De productie bedroeg 50.000 hl in 2021, een jaar dat werd gekenmerkt door klimatologische risico’s, tegenover 64.000 normaal. De bodems zijn klei-kalksteen en alluviaal-colluviaal aan de zeezijde en schist, kalksteen of zandsteen aan de bergzijde. Een groep gepassioneerde en visionaire producenten beheersen de diverse elementen zoals een mediterraan klimaat, gekenmerkt door zachte winters en droge zomers, is de Cru Fitou het grote terroir van het extreme, gekenmerkt door hevige winden, zon en overmatige mineraliteit.

De mannen en vrouwen van de AOC Fitou hebben gekozen voor de druivensoort Carignan, die bestand is tegen de grillen van het klimaat, waaronder de alomtegenwoordigheid van de wind (1 dag op 4) en de zon (meer dan 300 dagen zon per jaar). Deze druivensoort zorgt voor de gemeenschappelijke identiteit van de wijnen van de appellation, of ze nu aan de zee of in de bergen liggen. Zij kiezen voor een milieubewuste aanpak en voor geavanceerde wijnbouwpraktijken, 9 domeinen zijn gecertificeerd in biologische landbouw en 7 zijn in omschakeling. Permanent heruitvinden, engagement, knowhow, delen en instinct zijn de waarden van de AOC Fitou, een collectief dat naar de toekomst kijkt.

De intense en elegante wijnen vertegenwoordigen een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, zoals altijd in de Languedoc: De autochtone druivenrassen Carignan (minstens 20% van de assemblages) en Grenache noir, vermengd met Syrah en Mourvèdre, leveren grote mediterrane wijnen op, krachtig, modern, gestructureerd en gulzig, met zeldzame tonen van kruidnagel, truffel of grafiet versmolten met zwart fruit, een soepele body en grote frisheid.

De diversiteit van de AOC Fitou-wijnen betekent dat u voor elk moment van het proeven iets passends kunt vinden, van het aperitief tot het hoofdgerecht.