Aux Armes de Bruxelles: eeuwfeest van Brusselse gastronomie

Je viert niet elke dag je 100ste verjaardag …We schrijven 1921. Op een steenworp van de Grote Markt en midden in het Îlot Sacré opent het restaurant Aux Armes de Bruxelles zijn deuren. Jacques Brel had er zijn vaste tafel en liet zich er ongetwijfeld door inspireren – verschillende van zijn liedjes bevatten verwijzingen naar de Belgische eetcultuur. Een eeuw later is er nog maar een handjevol etablissementen dat zo’n lange weg heeft afgelegd ten dienste van de Brusselse gastronomie.

Om dit dubbele jubileum op een gepaste manier te vieren, had de familie Vanlancker een groot gemaskerd bal gepland! Toen die plannen werden gesmeed, zou niemand geloofd hebben dat de coronacrisis ons een heel ander soort masker zou doen dragen…

Die trieste pandemie bestreed de familie Vanlancker graag door voor dit eeuwfeest een heel ander soort virus te verspreiden: dat van het goed humeur en lekker eten! Een virus dat ook wel bekendstaat als ‘het Brussels virus’: een bijzonder besmettelijk beestje!

Om te vieren dat Aux Armes de Bruxelles 100 kaarsjes uitblaast, kon iedereen zich gedurende een periode van 100 dagen (van 29 september tot 31 december 2021) inschrijven voor een speciale kaart ter gelegenheid van de 100e verjaardag. Met deze kaart geniet je 50% korting op het volledige menu (exclusief dranken), ook weer voor een periode van 100 dagen: van 15 januari tot 24 april 2022.

Bovendien nodigt het restaurant tijdens diezelfde periode in het kader van zijn 100-jarige bestaan alle honderdjarigen van het Brusselse Gewest uit, samen met hun familie. Een symbolische geste waarmee we ons eeuwfeest willen vieren in het bijzijn van de mensen die even oud zijn als ons etablissement. Ze zijn met maar liefst 270!

Je viert dan ook niet elke dag je 100e verjaardag, en voor een restaurant als Aux Armes de Bruxelles is er geen betere manier om te feesten dan gewoon verder te doen zoals we bezig waren, en een ontmoetingsplaats te blijven voor Brusselse fijnproevers, ongeacht hun leeftijd!

Gans dit eeuwfeest wordt evenwel ontsierd door de plotse dood vanbezieler Rudy Vanlancker begin maart 2022. Als vijfde generatie was hij een van de drijvende krachten van het Brusselse Ilot Sacre. Zijn overlijden slaat een enorme bres niet alleen in zijn familie maar ook in het Brussels horecagebeuren. Zijn zoon Kevin wordt meteen en totaal onverwacht de nieuwe bewindsvoerder van Chez Leon en Aux Armes de Bruxelles.

Wij waren enkele dagen voor zijn overlijden te gast in Aux Armes de Bruxelles en genoten van de inspirerende impulsen en verfijnde culinaire structuren die Rudy sinds zijn overname in 2018 aan het restaurant had meegegeven…

Als proevertjes bij het aperitief een leuke creatie van granaatappel en kwartelmousse, mooi fris en erg knapperig. Het voorgerecht werd een typisch Brusselse bereiding, een salade Veulemans met garnaalkroket en verse handgepelde garnalen, getooid met ei, citroen en mooie huisgemaakte mayonaise en anderzijds een assiette Breughel. Een ruime portie bacon met fijngesneden sla, tomaat en geraspte knolselder; Knapperig, voedzaam en lekker.

De voorgerechten en ook onze hoofdgerechten werden omkaderd door een rode Villa Bel Air, Graves 2018, 50% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon en 10% Cabernet Franc. Een stevige robijnrode kleur met fijne aroma’s en fruitige, evenwichtige toetsen in de mond.

Onze disgenoot koos als hoofdgerecht voor gegrilde en gefileerde zeetong met bijpassend groente-assortiment en frietjes. Enkele storende visgraten ontsierden evenwel het smaakpalet. Onze pièce de boeuf, behoorlijk gegrild en binnen mooi rosé gehouden met leuke romige pepersaus en goudgele krokante frietjes, werd gelukkig een gerecht om volop van te genieten.

Afsluiten doe je met een comédie française, heerlijk geflambeerde flensjes op z’n Brussels, een absolute topper en must in deze Brusselse culinaire tempel.

Aux Armes de Bruxelles – Beenhouwersstraat 13, 1000 Brussel

Tel. +32 (0)2 511 56 50 – www.auxarmesdebruxelles.com

Open van zondag tot donderdag van 12u00 tot 23u00, op vrijdag en zaterdag van 12u00 tot 23u30

Culinaire commentaren:

Tasted4you: 4 minutes – attent personeel, perfecte bediening – mooie smaakassociaties – typisch Brusselse gerechten

Michelin: reis naar het culinaire Brussel van weleer – charmant traditioneel Brussels brasseriedecor

GaultMillau: 12/20