In 2018 heeft Cotentin Cider de Beschermde Oorsprongsbenaming (AOP) verkregen. Deze appellation heeft tot doel het traditionele karakter van deze cider te beschermen, en daarmee een heel deel van het plantaardige erfgoed (appelvariëteiten) en de know-how van dit gebied. In het productdossier van Cotentin Cider is de toevoeging van water verboden, evenals carbonatatie en pasteurisatie. Het schuim wordt op natuurlijke wijze geproduceerd. Cidre Cotentin AOP is de eerste appellatie in Frankrijk (wijn en cider samen) die het label Extra-Brut draagt. Met maximaal 18 gram suiker is de Extra-Brut een cider met een sterk temperament, droog en gedragen door mooie tannines: een cider voor rijping en gastronomie, ver van het cliché van de zoete drank die bij pannenkoeken wordt gedronken!
Het evenement in Brussel, in aanwezigheid van alle producenten van Cidre Cotentin, onder leiding van Dominique Hutin, journalist en cider-expert, columnist voor France Inter (On va déguster), betekende meteen een onderdompeling in de Manche en vooral in de Cidre Cotentin. Het is tegelijkertijd een overdracht van know-how en creatie van nieuwigheden. Cidre Cotentin AOP stoelt op een jonge generatie die cider maakt in 11 boerderijen met 6 nieuwe gezichten! In 2022 vinden jonge producenten zin in de productie van Cotentin AOP cider, waardoor de duurzaamheid ervan wordt gewaarborgd en deze appellation uit La Manche het jongste collectief op de ciderplaneet wordt. 6 nieuwe gezichten, met reconversies (visser, bankadviseur, keldermeesteres van een Bordeaux grand cru, restauranteigenaar in een luxe etablissement), onder hen maar liefst 4 actieve vrouwelijke profielen
Als een boom wijn maakt … vrij, au naturel. Geen toevoeging van water of koolzuur, geen chaptalisatie ( om een ideaal eindproduct te verkrijgen heeft men nood aan gezonde vruchten met voldoende suikergehalte, zo niet worden kunstmatige stoffen toegevoegd); noch pasteurisatie, geen appelconcentraat. Op het totaal van 11 producenten functioneren er reeds 7 biologisch (en omschakelingen in aantocht). De Cotentin, staat voor sterke en typische landschapsidentiteiten die zorgen voor een natuurlijke cider, waardoor de landschapsidentiteit van deze regio maar ook zijn plantenerfgoed voor het nageslacht in flessen wordt bewaard. Een ander nieuw project is de ‘Vieillissement Prolongé’. De ervaring heeft geleerd dat de Cotentin AOP een geweldig product is om te rijpen. Tijdens het ouderen verliest deze cider niets van zijn kwaliteiten, integendeel de smaak wordt voller en de cider schuimt zeer behoorlijk in het glas.
Deze niet-gepasteuriseerde mousserende cider wordt geproduceerd in de noordelijke helft van het departement La Manche, en wordt voornamelijk gemaakt van het vruchtensap van bittere en bitterzoete appelsoorten. De cider heeft een fijne fonkeling en varieert van strogeel tot oranjegeel. Hij wordt gekenmerkt door een goed evenwicht tussen frisheid en subtiele zuurgraad, terwijl hij typische aroma’s van gedroogd gras en boter heeft. De Cidre Cotentin varieert van 3,5% tot 5,5% ABV, en de variëteiten met de aanduiding “extra brut” hebben een meer uitgesproken bitterheid en een iets stevigere tanninestructuur
Op de proeftafel maar liefst 11 jaargangen van zowel ‘brut’ als ‘extra brut’. De consumentenprijs voor een cider Cotentin aangekocht bij de produceten schommelt tussen 8,00 tot 11,90 € (porto inbegrepen!).
Selectieve blikvangers:
Cider Théo Capelle – Laurence en Ludovic Capelle (Sotteville).
In het begin was Théo tegelijkertijd vader, voogdijfiguur en schepper van de ciderfabriek. Toen kwam Ludovic “Ik lijk meer en meer op mijn vader” … Soms durft men hier te beweren dat ze een familie zijn van landloze boeren. Ooit werd immers een betere toekomst beloofd met beloftevolle vooruitzichten, hoewel. De kracht van deze exploitatie ligt in de wortels van de oprichting. Paradoxaal genoeg waren het drie studiereizen naar Cambodja die Theo’s kijk op de zaak veranderden. “Voordat ze zich vestigen, moeten alle boeren naar de landen van het Zuiden gaan. Met een open geest wist hij in 2007 dat zijn toekomst in gele letters zou worden geschreven, als de kleur van de Cotentin cider. Het is hier, in Sotteville, dat het verhaal van de cider van Capelle verder zal worden geschreven.”
Laurence en Ludovic hebben hun wereld naar hun beeld opgebouwd. Zij hebben hun kennis, hun netwerk, opgebouwd door de bijeenkomsten te vermenigvuldigen? Het zij zo. Een grote en gulle boetiek symboliseert hun dorst naar contact en hun gevoel van welkom. Ludovic is een geboren experimentator? Heel goed, een efficiënte wijnmakerij is de basis van zijn bevindingen, hij besliste om een “biologische” omschakeling voor zijn boomgaard te beginnen. Onvermoeibaar begeeft hij zich door het platteland, hij vertelt de wereld over zijn geliefde Cotentin.
Denkend aan morgen weet hij dat het spel nooit gewonnen is. Om het familieproject te voeden doet hij, in plaats van genoegen te nemen met zijn tien hectare laagstammige bomen, waarvan hij er twee bezit, een beroep op achttien contribuanten van variëteiten “Petites Amères”, “Taureau”, enz. van hoogstammige bomen. Dit is zijn manier van denken over “het behoud van het plantenerfgoed”. Het zou ons niet verbazen als de man het woord “Cotentin” op zijn hart getatoeëerd had.
Ferme de la Commanderie – Benjamin Lepelley – Rauville-la-Bigot
Een jonge ondernemer en toch verduidelijkt Benjamin :“Ik ben opgevoed met Extra-Brut”. Andere tijden, andere gewoonten. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werden op de boerderij van de familie vaten wijn geproduceerd en naar kruidenierswinkels en particulieren in Cherbourg gestuurd. Zoals vele boerderijen in die tijd kon de familie met cider een kostbaar inkomen verwerven om de pacht voor het land te betalen. Jaren later stelde Benjamins vader, Jean-François, voor om ook zelf te bottelen, ondertussen waren we reeds in de 80-er jaren beland. In 1987 werd de exploitatie door een storm getroffen, de oude, meer dan 60 jaar oude bomen , boden geen weerstand. Daarop introduceerde Jean-François laagstammige bomen. In 1997, toen hij het hele landgoed overnam, ging Jean-François door met het planten van appelbomen met het accent op de oude lokale variëteiten. Terugblikkend naar vroeger en on toch eigentijds te zijn besliste de meester van de Commanderie een cursus cider maken te volgen. Schalks zegt hij “Vroeger perste je de cider en sloeg je hem op in vaten die je zou leveren. Niets meer. Er was geen follow-up.”
Door technische veranderingen, werd de ciderbereiding een noodzaak. Het regionale DNA is landbouw wat betekent dat pluimvee, koeien en schapen de locatie blijven animeren. Andere tijden, andere gewoonten… “Met mijn 30 hectoliter vaten, kan ik verschillende blends maken. Gevoelig voor nuances, produceert onze alchemist tot 4 verschillende cuvées van Cotentin AOC cider, waaronder een “Extra-brut”. “Als ik sinds enige tijd zoete variëteiten herplant, stel ik een hernieuwde belangstelling vast voor de “Extra-brut”. Toevallig leidt Jean-François’ smaak hem naar fijne bitterheid. Een signatuur die zelfs in de boomgaarden terug te vinden is met de variëteiten Taureau, Gros amère, Petit amère en Marin Onfroy. Pittoreske geluiden die spreken van de authenticiteit van de plaats. Met deze ervaringen op zak bouwt Benjamin momenteel verder aan de uitbreiding van het domein… Opgegroeid met ‘extra-brut’ is hij alvast een zekerheid voor een versteviging van de Cotentin AOC.