Château Guiraud : nieuwe Grand Vin Blanc sec

Het unieke verhaal van Château Guiraud, Premier Grand Cru Classé in 1855, gaat verder met de geboorte van de nieuwe droge witte Grand Vin Blanc Sec. Het domein, dat altijd een voorloper is geweest in biologische wijnbouw en jarenlange ervaring heeft in de productie van haar Grands Crus, kondigt met trots een nieuwe toevoeging aan van een uitzonderlijke droge witte wijnen en lanceert een uitmuntende wijn.

Tientallen jaren ervaring in echt grote witte wijnen. Château Guiraud, gelegen in het hart van Sauternes, produceert nu 4 emblematische wijnen van haar terroir: Château Guiraud, Premier Grand Cru Classé in 1855, Petit Guiraud, G de Guiraud, en de nieuwste aanwinst, de Grand Vin Blanc Sec de Château Guiraud. In de loop der jaren heeft het domein altijd zijn onafhankelijkheid verdedigd en gedaan waar het goed in is: het creëren en produceren van grote witte wijnen die over de hele wereld worden gewaardeerd. Met de geboorte van zijn Grand Vin Blanc Sec van ongeëvenaarde verfijning en frisheid, legt Château Guiraud vandaag de nadruk op de kwaliteit die zijn authentieke terroir tot uitdrukking kan brengen.

Een natuurlijke geboorte… De lancering van de Grand Vin Blanc Sec van Château Guiraud is het resultaat van jaren van reflectie.  Met de steun van zijn team heeft Luc Planty zijn zinnen gezet op dit project.  Deze Grand Vin Blanc Sec is geboren uit de overtuiging dat het terroir van Sauternes, de traditie en de decennialange ervaring van zijn Premier Grand Cru Classé, de fabelachtige variëteiten in de wijngaard en de deskundigheid van de vrouwen en mannen op het landgoed de geboorte van deze droge witte wijn van uitmuntendheid op natuurlijke wijze legitimeerden.

Met zijn biologische certificering Agriculture Biologique, net als de andere wijnen van het domein, wordt de Grand Vin Blanc Sec, waarvan de productie 11.000 flessen bereikt, op hetzelfde niveau geplaatst als het vlaggenschip van Château Guiraud, de Premier Grand Cru Classé uit 1855. 2020 is het eerste wijnjaar van dit nieuwe label.

Droge witte wijn met een sterke identiteit. De Grand Vin Blanc Sec van Château Guiraud wordt gemaakt van geselecteerde druiven die worden geoogst op de beste percelen klei, fijn grind en zand, die kenmerkend zijn voor het domein.  De druiven worden met de hand geoogst bij optimale rijpheid en zijn rijkelijk aromatisch. In de mond is de textuur voortreffelijk en biedt hij een zijdezachtheid die de grootste wijnen waardig is. De evenwichtige zuren drukken zich met vertrouwen uit, terwijl de aromatische persistentie eeuwig lijkt te duren. De Grand Vin Blanc Sec van Château Guiraud vertoont alle natuurlijke rijkdom van de moederwijngaard, tegen de stroom in, zoals altijd, en nog nooit geëvenaard, grotendeels dankzij de inzet van het domein om de genetische bronnen van zijn wijnstokrassen te bewaren.  Dit nieuwe etiket bevestigt eens te meer de identiteit van het mysterieuze terroir van Château Guiraud.