AEHT Cornet Trophy 2022

Driesterren chef Viki Geunes trekt de AEHT Cornet Trophy 2022 op gang

Op 29 maart werden studenten van verschillende Vlaamse hotel- en toerismescholen, via demo’s en workshops bij Brouwerij Palm & De Hoorn, klaargestoomd voor de AEHT CORNET TROPHY 2022. Voor de tiende keer wordt dit event, voor gemengde teams van leerlingen van verschillende hotel- en toerismescholen verenigd in het Belgische AEHT netwerk, georganiseerd. Hotelschool Hasselt is op 28 en 29 april de organisator van de trophy.

AEHT (Association Européenne des Écoles d’Hôtellerie et de Tourisme) staat voor de Europese vereniging van Hotel- en Toerismescholen. Ze vertegenwoordigt 400 aangesloten scholen en professionelen en is actief in meer dan 80% van de Europese landen. De ‘AEHT Cornet Trophy’ is de Belgische preselectie op deelname aan de Europese AEHT-wedstrijd en -conferentie in Italië (oktober 2022). Via demo’s en workshops bij Brouwerij Palm & De Hoorn op 29 maart werden de studenten ondergedompeld in de wereld van ‘Lekker van bij ons’. Op deze dag werden ze voorbereid voor de nationale wedstrijd, die dit jaar op 28 en 29 april in de Hotelschool van Hasselt plaatsvindt. Ook tijdens deze editie zullen de studenten aan de slag gaan met lokale producten, onder andere Belgisch varkensvlees, rode poon, hondshaai en beer & food pairing. Het evenement wordt ondersteund door Cornet, VLAM en tal van horecagerelateerde producenten en leveranciers.

Driesterrenchef als ambassadeur

Vanaf dit jaar is driesterren chef Viki Geunes (Zilte***) trotse peter van de wedstrijd. Viki Geunes: “In Vlaanderen mogen we terecht trots zijn op onze lokale producten van topkwaliteit én uiteraard ook op onze bieren. Belgische producten zijn van wereldklasse. Veel mensen vinden die kwaliteit vanzelfsprekend, maar dat is ze zeker niet. Ook dat bier over een rijker aroma- en smakenspectrum dan wijn beschikt waarmee je gerechten kan combineren, is nog te weinig bekend. Daarom verdient dit initiatief mijn steun, tevens wil ik de studenten met mijn peterschap inspireren en motiveren in hun beroepskeuze.”

Een educatief en maatschappelijk project

“Voor Brouwerij Palm en Rodenbach is de ondersteuning van AEHT een educatief én maatschappelijk project. De brouwerij stelt zich onder meer als objectief studenten met een horecaopleiding de kans te bieden hun vaardigheden op vlak van bier en gastronomie aan te scherpen, zo maken jonge professionelen kennis  met de rijke Belgische Biercultuur” vertelt Peter Buelens, PR & Communication Manager.

Niet voor niets zijn productkennis, Beer & Food Pairing en serveerkunde van bier verplichte onderdelen binnen de wedstrijd. Ook het maatschappelijk aspect is een belangrijke motivator voor de brouwerij, dat de teams worden samengesteld uit leerlingen van verschillende scholen is een van de positieve elementen binnen de organisatie.

“Niet alleen wordt de culinaire kennis rond bier versterkt maar ook de sociale vaardigheden worden door het samenwerken in teamverband extra ontwikkeld”, aldus Buelens.

In 2011 engageerde de brouwerij zich om haar schouders onder het Belgisch AEHT project te steken. Door een gebrek aan middelen was de Belgische AEHT werking uitgedoofd maar onder impuls en met de financiële ondersteuning van Brouwerij Palm & De Hoorn en Rodenbach kende AEHT België in 2011 een doorstart.

De ‘AEHT Cornet Trophy’ die jaarlijks door een Belgische Hotel-, toerismeschool wordt georganiseerd is een preselectie op deelname aan de Europese wedstrijd en conferentie. Als hoofdsponsor financiert de brouwerij jaarlijks de participatie van de geselecteerde Belgische leerlingen en docenten aan de Europese Hotel- en Toerismescholenwedstrijd in het buitenland en garandeert ze op deze manier de aanwezigheid van een Belgische delegatie op deze Europese hoogmis.

Voor partner VLAM is de wedstrijd een prachtig initiatief om getalenteerde, toekomstige professionals te inspireren met al het lokaal lekkers dat Vlaanderen te bieden heeft.

Deelnemende scholen: Hotelschool Hasselt  – Ensorinstituut Oostende – PIVA Antwerpen – Coloma Mechelen – Talentenschool Turnhout – Spijker Hoogstraten – Technigo! Aalst – Handelsschool Aalst – COOVI Anderlecht en Campus Wemmel.