Dit Italiaans eiland geniet vooral bekendheid uit onze geschiedenisboeken waarbij we leren dat keizer Napoleon in 1814, inderdaad 200 jaar geleden, hier werd verbannen na een van zijn nederlagen. Hij kreeg hier een eerder luxueus verblijf ter beschikking waaruit hij wist te ontsnappen, het was trouwens op het eiland Elba dat hij de plannen voor zijn volgende – laatste – veldtocht uittekende
Elba staat thans bekend als een vakantiebestemming met prachtige kusten en een betoverend avontuurlijk binnenland met unieke uitstappen. Lokale gastronomie en regionale smaakpatronen genieten minder bekendheid, bovendien werden deze beïnvloedt door grote migraties van arbeidskrachten die in de mijnen, scheepvaart en wijngaarden actief waren en nog steeds zijn.
De DOC Elba werd in 1967 gecreerd met de Elba Bianco en Elba Rosso. Deze werden in 1994 aangevuld met Elba Aleatico, Elba Ansonica, Elba Ansonica Passito en Elba Rosato. Net voor de millenniumwissel wordt ook de Moscat of Elba erkend. Toch zou het ondanks forse aanwezigheid tot in 2011 duren vooraleer ook de Vermentino, Trebbiano en Sangiovese in het rijtje van de Elba DOC werden opgenomen. Nog in2011 werden ook de Aleaticoranken opgenomen als een erkende oorsprongsbenaming. Wijnbouw is op Elba allerminst een nieuwigheid, het is veeleer een eeuwenoude traditie die op meerdere boerderijen in leven werd gehouden en vooral de lokale bevolking en de migranten kon bekoren. De erkenning en buitenlandse waardering groet evenwel stelselmatig mede door het feit dat de DOC toch enige uitstraling geniet, anderzijds geven de lokale wijnhuizen nu voorrang aan kwalitatieve producten veeleer dan massaproductie.
De ferrydiensten tussen Piombino en Portoferraio gelden als officiële carrier voor de 200ste verjaardag van de verbanning van Napoleon. Verjaardag die ook Michelin niet is ontgaan, een speciale ‘guide vert’ brengt de ‘route Napoleon’ in Wallonië in beeld. Deze route loopt van Hestrud aan de Franse grens tot in Waterloo ( ISBN 978 2 06 719511 0, kostprijs 7.50€). Meer informatie over deze laatste keizerlijke veldtocht kan men trouwens bekomen bij Wallonie-Bruxelles-Tourisme. Deze veldtocht kan tevens als een soort voorbode worden gezien van de Groote Oorlog en zou voor het eerst in de moderne geschiedenis de Europese landkaart gronden herschikken.