Gris Blanc

De wijn Gris Blanc wordt gemaakt van een mediterraanse assemblage van Grenache gris en Grenache noir waardoor de wijn een unieke, bleke en kristalheldere kleur meekrijgt en beschikt over een uitzonderlijk, zuiver en mineraal karakter.

De Grenache noir en de Grenache gris zijn de belangrijkste druivensoorten in de Languedoc-Roussillon en worden traditioneel gebruikt voor het maken van ‘vins doux naturels’. Ze hebben gulle, frisse aroma’s en laten fijne fruittonen naar voren komen. Gérard Bertrand steekt de druivensoorten in een nieuw jasje door ze een vinificatieproces te laten ondergaan dat dicht in de buurt ligt van dat van witte wijnen. Zo produceert deze wijnbouwer een uitstekende rosé die gekenmerkt wordt door een bleke kristalheldere kleur en een aromatische kracht vol frisheid en mineraliteit. Gérard Bertrand is eigenaar en exploitant van negen wijndomeinen in de Languedoc-Roussillon waar hij wijnen maakt waarin zijn passie en kennis van de Zuid-Franse terroirs duidelijk te herkennen zijn.

De druiven zijn afkomstig van twee terroirs met een mengeling van kalk en klei of overwegend kalk, de ene bij het dorpje Tautavel in de Pyrenées Orientales, waar de lage rendementen de concentratie aan mineralen nog versterken, de ander nabij het Bassin van Thau, waar de invloed van zee, de druiven een zilte noot geeft.

De Gris Blanc is geen nieuwkomer meer en overal waar de wijn geschonken wordt, slaat hij aan. Deze rosé is uitgegroeid tot een referentie in de grootste restaurants, zowel in Frankrijk als daarbuiten. Gris Blanc kan overal bij geschonken worden en is een heerlijke rosé voor overdag en ’s avonds. Op het strand, in een club, aan tafel of aan de bar. Hij is  verkrijgbaar in verschillende formaten en schikt zich naar alle (feest)gelegenheden. Met een elegante verpakking en een origineel aromatisch profiel is Gris Blanc een moderne rosé die symbool staat voor de mediterrane regio waar bij geproduceerd wordt. Gris Blanc is ideaal om te drinken bij zeevruchten, vooral oesters! Zijn frisse, minerale smaak die lang in de mond blijft, onderstreept de gejodeerde smaak van schelpdieren. De aroma’s van verschillende soorten rode vruchten en de intense, volle smaak passen uitstekend bij het fijne vlees van schaaldieren, gegrilde vis en sushi’s. Gris Blanc is een rosé die het hele haar door gedronken kan worden en ook goed te combineren is met gegrild vlees en tapas.

Gérard Bertrand, l’art de vivre les vins du sud. www.gerard-bertrand.com