Tenuta delle Ripalte

Verdoken in de bosrijke kusten van Elba biedt deze tenuta die enkel bereikbaar is via een hobbelig bergpad, een domein van ruim 450 ha met uitzicht ver de zee, privéstrand van zowat 12 km.

Het complex bestaat uit een boetiekhotel, villa’s en appartementen in 5 farmhouses die de binding met de natuur respecteren. Gelijktijdig werd ook een indrukwekkende wijnkelder gebouwd die architecturaal perfect in het landschap past en uitzonderlijk in het natuurgebied mocht worden geïntegreerd. De ster van de wijngaarden is ongetwijfeld de Aleaticodruif die charme en passie, complexiteit en karakter, samenbrengt in een aangenaam wijnassortiment. De wijngaarden beslaan ruim 50 ha van het domein dat ook zowat 15 ha olijfbomen omvat.

Rosato delle Ripalte – Rosato di Aleatico- Costa Toscana IGT

Een wijn 100% Aleatico die de authentieke smaak van het eiland mooi weergeeft, de terroirs, samen 5ha, liggen op 170m hoogte en biedt een opbrengst van zowat 60hl wijn per hectare. De manuele pluk start begin september en resulteert in een wijn 13.5% alc met 5.5 gr aciditeit per liter.

In het glas een roze theekleurige wijn met gouden reflecties, die in de neus aroma’s losweekt van witte bloemen, wit en geel fruit met enkele mediterrane toetsen. In de mond zorgt hij voor een aangename smaak met een harmonieus evenwicht met fruitige accenten. Is een mooie compagnon voor zeevruchten, voorgerechten met vis, risotto en asperges.

Rosso delle Ripalte – Alicante – IGT Costa Toscana

Wijn geproduceerd volgens eeuwenoude tradities, de melange bevat minimal 60% Alicantedruif, de lokale benaming voor de Grenacherank. De terroirs, iets meer dan 5 ha, op granietgronden liggen op zowat 180m hoogte en bieden een opbrengst van 60hl/ha met een wijn van 13% alc. Handgeplukt begin september vindt de vinificatie plaats in inoxkuipen waarna de wijn minimaal 7 maand rijpt in Franse eik.

In het glas krijgen we een intense robijnrode kleur die in de neus delicate aroma’s vrijmaakt van kers en framboos met subtiele kruidige accenten. Ook in de mond blijft het fruit de bovenhand houden, toch zorgen minerale accenten voor een mooie zachtheid. Bij de elegante afdronk komen zachte, harmonieuze tannines vrij. Deze wijn past perfect bij regionale bereidingen, gegrild rood vlees, maar ook bij gerechten met vis en kruidige tomaten.

Alea Ludendo – Aleatico dell’Elba – DOC Elba

Terroirs liggen op 170m boven de zeespiegel, nagenoeg de volledige oppervlakte 5ha, wordt ingenomen door granietgronden. De rijpe, handgeplukte bessen drogen 5 à 10 dagen in volle zon waardoor het suikergehalte aanzienlijk toeneemt en slechts een opbrengst van 20 hl/ha wordt bekomen. Een korte maceratie, trage fermentatie en rijping in inox zorgt voor een wijn van 13.5% alc met 150gr suikerresidu per liter.

In het glas een dieprode intense kleur. In de neus een onverwachte agressiviteit die snel overgaat in een leuk parfum van bloemen en licht gekarameliseerd fruit, ook delicate toetsen van kreupelhout komen aan de oppervlakte. In de mond enige complexiteit die het evenwicht onderlijnt tussen de zoete accenten en het fruitige karakter. Een smaakmaker bij fruittaart en droge biscuits, maar ook bij chocolade-desserts, de wijn scoort erg hoog bij stevige kaassoorten zoals blauw geaderde kazen.