Vignobles & Signatures

Oogst van de ene regio naar de andere – De wijnoogst van 2022 ziet er goed uit

 

De verzengende hitte, de brandhaarden, een verstoring van het traditionele klimaat waren onheilspellende vooruitzichten voor de Franse wijnoogst. De eerste voorzichtige voorspellingen blijken alvast mee te vallen. Binnen de groepering ‘Vignobles et Signatures’ die een kleine 20 leden telt verspreid over gans Frankrijk heerst alvast enige optimisme.

Een eerste vooruitzicht van een aantal leden:

Champagne DRAPPIER : een zeer mooie oogst wordt verwacht, kwaliteit en kwantiteit zullen er zijn

In de eerste oogstdagen oogst het Huis zo laat mogelijk om een optimale rijpheid te bereiken bij 11°C voor de Brut Nature. Dit jaar werden de oude, gewoonlijk late druivenrassen, zoals Arbane, het eerst geplukt.

Vier dagen regen half augustus hebben de bessen weer aangevuld, Urville is gespaard is gebleven van extreme weersomstandigheden, waardoor de  gezondheidstoestand bijzonder goed is. Charline Drappier legt uit dat haar grootvader André Drappier haar afgelopen maandag vergezeld heeft in de wijngaarden, hij had “zelden zulke mooie trossen gezien! Omdat het weer nog warm is, wordt de evolutie van elk perceel systematisch gecontroleerd om de gezonde en aromatische druiven te behouden. De omstandigheden zijn ideaal voor de vinificatie, de sappen zijn mooi en er is geen noodzaak om te chaptaliseren.

Het huis wordt sinds de oprichting in 1808 gerund door de familie Drappier, waarvan de stamboom teruggaat tot Rémy Drappier in 1604 die, net als Nicolas Ruinart, koopman in Reims werd. De voorouders kozen zorgvuldig bijzonder goed belichte percelen met een sterke kalksteen, om expressieve wijnen te produceren. De familiewijngaard strekt zich nu uit over 62 hectare, beheerd door Michel Drappier en nu zijn kinderen Charline, Hugo en Antoine. Het is het eerste Champagnehuis dat in 2017 “Carbon Zero” geaccrediteerd werd. Champagne Drappier staat op de 16e plaats in de Top 30 van meest bewonderde Champagnemerken van Drink International 2022. www.champagne-drappier.com

FIGUIÈRE – Provence: heldere en aromatische sappen

De oogst- en bewaaromstandigheden zijn optimaal: de wijngaarden die het verst van de wijnmakerij in La Londe liggen, zijn na 16 augustus geoogst, grotendeels machinaal vanaf 3 uur ‘s morgens, om te profiteren van de koele nachten. De hele oogst, die de hele dag in kisten in een koelwagen wordt bewaard, behoudt de helderheid van de aroma’s en de minste kleur in het sap, waardoor de invloed van de hevige hittegolf van dit jaar op de wijnstokken wordt beperkt.

François Combard legt uit dat hij “stap voor stap” de rijping in de wijngaard volgt door monsters te nemen van ongeveer 100 druiven uit de vier hoeken van elk perceel. Van dit sap meten we de suiker, PH en zuurtegraad. Voor hem is dit de oplossing voor het behoud van de versheid, aangezien hoge temperaturen tegelijk de concentratie van suikers door verdamping, de stopzetting van de fotosynthese vanaf 32°C en een verhoging van de zuurtegraad veroorzaken. Vervolgens bestaat de uitdaging erin de onevenwichtigheden te corrigeren die worden waargenomen tussen bepaalde druivenrassen, zoals Cinsault, waarvan bekend is dat hij minder gevoelig is voor concentratie, of andere, zoals Mourvèdre, die later rijpt en een langere rijpingscyclus heeft.

In La Londe-les-Maures worden de wijnstokken, die midden in het dennenbos en de garrigue zijn aangeplant, biologisch geteeld. Drie kinderen van Alain Combard, Magali, Delphine en François, hebben de fakkel overgenomen om het vaderlijk erfgoed met succes te verdedigen. Als familie zet elk van hen zijn of haar vaardigheden in: Magali is verantwoordelijk voor de wereldwijde marketing, Delphine voor de administratie en François voor de wijngaarden en de wijnbereiding. www.figuiere-provence.com

GUILBAUD Frères – Muscadet : een mooie oogst, heterogeen naargelang de percelen

De wijnstokken van Pascal Guilbaud bevinden zich niet in de vroegste sectoren, zodat de oogst eind augustus begon. Na 3 dagen werken, is hij tevreden met de mooie oogst. De druiven zijn zeer gezond en geven goedgevormd sap: “alles is schoon, recht en open”. Hij merkt echter op dat de oogst onder het quotum ligt als gevolg van vorst en droogte.

De oogst van dit jaar is ook een beetje heterogeen door een combinatie van verschillende factoren: de leeftijd van de wijnstokken, uiteraard, maar ook de aard van de bodem en het feit dat er al dan niet water was na de stormen die op sommige plaatsen vielen. De druiven zijn niet erg groot, en de verschillen in opbrengst naar gelang van de percelen zijn opmerkelijk. Als de jonge wijnstokken hebben geleden, zijn de oude uitstekend: “kortom, het zijn de trossen tussen de bladeren”. Volgens hem zullen de zuren iets hoger liggen dan in 2003, ook al kondigen alle criteria een wijnjaar met hetzelfde profiel aan.

Het Domaine biedt een reeks gecontroleerde appellations aan, met name verdeeld over de 4 familiedomeinen. De bevoorrechte ligging van de wijngaarden van de familie aan de oevers van de Sèvre Nantaise (een zijrivier van de Loire), alsmede de grondige kennis van de terroirs, geven de productie van Guilbaud Frères een reputatie van kwaliteit. Een derde generatie (Romane, dochter van Pascal) bestendigt deze kwaliteit met dezelfde strengheid, ernst en respect voor traditie. www.guilbaud-muscadet.com