Op donderdag 22 september opende CRU zijn nieuwe vestiging in Dilbeek, op de site van de oude geuze- en lambiekbrouwerij Eylenbosch. De nieuwe belevingsmarkt is 565 m² groot en herbergt 10 traditionele metiers. CRU Dilbeek zet in op een intense beleving van de ambachten in combinatie met praktische zelfbediening. Naast de markt die elke dag open is, kunnen klanten vanaf 30 september op vrijdag en in het weekend ook terecht bij eethuis Cuit voor ontbijt, lunch en aperitief. Met z’n 255 m² biedt Cuit alle ruimte om ontspannen te tafelen.
De vierde CRU-markt bevindt zich in de voormalige geuze- en lambiekbrouwerij Eylenbosch, een historisch gebouw met karakter aan de drukke Ninoofsesteenweg. Jo Spiegeleer, business unit manager van CRU is enthousiast over de locatie: “De Eylenbosch-site was één van de eerste liggingen die CRU op het oog had bij de start in 2014. We moesten nog enkele jaren geduld oefenen vooraleer het toekomstplan van de volledige site ontwikkeld werd en nadien nam de renovatie van het 19e-eeuws brouwerijcomplex wel wat tijd in beslag. Nu we onze langverwachte intrek hebben genomen, zijn we heel fier om deel uit te maken van deze iconische site.”
Bij de renovatie werd het historische karakter van het gebouw dan ook zoveel mogelijk bewaard en werd de markt ingedeeld volgens de eigenheid van het gebouw. De parking bevindt zich op het gelijkvloers, de belevingsmarkt CRU en het eethuis Cuit liggen daar net boven en geven uit op een centraal binnenplein, waar het heerlijk toeven zal zijn op het terras van Cuit. Op dit binnenplein zullen zich nog andere vrije beroepen vestigen en de 40 appartementen van de site hebben ook toegang.
Dat de Eylenbosch-site in Dilbeek gelegen is langs de drukke Ninoofsesteenweg en van op kilometers afstand te zien is, blijkt een extra troef. “CRU Dilbeek wordt net als CRU Overijse een passageligging vlak bij de Brusselse Ring”, zegt Jo Spiegeleer, business unit manager van CRU. “Op die manier zijn we makkelijk bereikbaar voor een heel divers publiek. We zijn ervan overtuigd dat er in de rand ten westen van Brussel veel potentiële klanten zitten.”
Inrichting op maat van 19e-eeuws pand : CRU Dilbeek werd ingericht als markt, met 3 verschillende zones, die de logica van het historische pand volgen. Klanten komen binnen met de geur van versgebakken brood en passeren eerst langs de bakkerij. In de centrale ruimte met veel lichtinval vinden klanten een ruime selectie seizoensgroenten en -fruit. In de ‘koude’ ruimte bevinden zich de meeste metiers en de producten die meer koeling nodig hebben, zoals kaas en charcuterie, vlees, vis en een keuze aan bereidingen uit onze eigen keuken. Vandaaruit gaat het richting ‘voorraadkast’ en eindigen klanten met originele dranken, chocolade en bloemen.
Het circuit is zo uitgetekend dat klanten de vakmannen en -vrouwen goed aan het werk kunnen zien. Belevingsmanager Marina Bockstal legt uit: “We willen meer voeling creëren met de ambachten. Mensen hechten steeds meer waarde aan eerlijke en duurzame producten. Bij CRU ontdekken ze dat de natuur haar werk laten doen, in combinatie met vakmanschap, resulteert in buitengewone smaken. Voor klanten die onze producten al kennen, zetten we nog meer in op zelfbediening zodat ze vlot door de markt kunnen gaan.”
In de metiers vlees, vis, kaas en charcuterie zal van maandag tot donderdag bediening zijn vanaf 10 uur, in het weekend en op vrijdag is er al bediening mogelijk vanaf 8 uur. “Zo kunnen we de meest kwalitatieve service aan onze klanten bieden op momenten waarop zij dat wensen, en tegelijk is het een manier om ons personeel slim in te zetten”, vertelt Belevingsmanager Marina Bockstal.
Zoektocht naar medewerkers: De zoektocht naar medewerkers verliep niet van een leien dakje. Belevingsmanager Marina Bockstal licht toe: “De krapte op de arbeidsmarkt die zich in alle sectoren laat voelen, maakte het ook voor ons niet makkelijk. Voor een markt als CRU zoeken we zowel vakmensen die de stiel al in de vingers hebben als allrounders die gebeten zijn door ‘goed’ eten en meer willen weten over meerdere metiers. Onze grootste troeven zijn de stabiele uren met een vaste sluitingstijd om 18.30 uur, de planning die 3 weken op voorhand vastligt en de werkzekerheid. Dat maakt dat we de voorbije weken nog heel wat sollicitanten over de vloer kregen en CRU Dilbeek kunnen openen met een team van 28 personen.”
Voor de selectie van zijn assortiment gaat CRU op zoek naar partners met dezelfde filosofie over het product, de ingrediënten en het productieproces. Enkele van die gelijkgestemde zielen komen zelfs uit de streek. Zo mocht de Eylenbosch-geuze, met roots in hetzelfde gebouw, niet ontbreken in het aanbod van CRU. Brouwerij Eylenbosch sloot in de jaren 90 de deuren en stopte met de productie van zijn geuze en lambiek. Een paar jaar geleden werd het iconische bier door de 5de generatie van de brouwersfamilie terug tot leven gewekt. Uiteraard zal de ‘nieuwe’ lambiek gebrouwen worden volgens hun traditionele methode en recepten.
Het lamsvlees komt van Maarten Michiels, een schapenhouder in Ninove die zijn schapen en lammetjes zoveel mogelijk buiten laat lopen. Gin, pastis, brandy en andere spirits zijn afkomstig van De Cort Distillery, een hoevestokerij in Pepingen die hun spirits maken met alles wat er op en rond de hoeve in Pepingen en de wijde omgeving geteeld wordt. De kolen en pompoenen komen van de bioboerderij van Monique en Jos Vandersmissen in Halle. Ook de aardappelen leggen een korte weg af, zij komen van Hoeve Lemaire in Oudenaken.
Al deze producten zijn elke dag beschikbaar, want CRU Dilbeek is 7 dagen op 7 open, ook op feestdagen, van 8 uur tot 18.30 uur. Eethuis Cuit is open van vrijdag tot zondag, ook op feestdagen, vanaf 8 uur ’s morgens tot 18.30 uur ‘s avonds. Klanten kunnen er genieten van een ontbijt, lunch of aperitief.